Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 28 февруари - 7 март 2021

Торлано и Милиган
Снимка: Джейсън Торлано

Американските алпинисти Джейсън Торлано (45) и Зак Милиган (40) осъществиха първото цялостно спускане със ски от гранитния купол Халф Доум - от върха до Огледалното езеро в долината Йосемити, САЩ. Това се е случило по Североизточната стена, по класическия маршрут “Cables”.

Преди Торлано, за когото това е четвърти, вече успешен, опит, спускания от Халф Доум е имало още през 1981 г. Тогава Боб Белман и Ерик Пърлман са се осигурявали по стръмните участъци - т.нар. Смъртоносни плочи. През 2000 г. пък Джим Зелърс прави първото спускане със сноуборд, без да се осигурява с въже, но то не продължава, както в случая с Торлано и Милиган, по целия път до долината.

По част от линията двамата американци са пускали рапели, тъй като скалите не са били покрити със сняг. Спускането по изключително стръмната линия е продължило над 5 часа.

Спускането по Халф Доум
Седмица след като осъществи първото зимно соло по историческия маршрут на Меснер "Pilastro di Mezzo" (Средното ребро) на Сас дла Круш, в Доломитите, южнотиролският алпинист Симон Гитл премина соло и "Grande Muro" там - линия, открита от Райнхолд Меснер през 1969 г.

Този път Гитл не е носел багаж за бивак, а своя парапланер, с който е полетял от върха. Изкачването е започнало в 8:00 и е завършило в 12:15. Първия участък е изкатерил с котки, а следващите - с еспадрили.

36-годишният Гитл, който е планински водач и баща на две деца, има изкатерени вече 14 маршрута в Сас дла Круш, включително премиерните “Stigmata” (2016 г.), “Voodoo-Zauber” (2014 г. с Андрея Обербахер) и “Vergissmeinnicht” (2013 с Питър Манхатсбергер).
Симон Гитл в Банско
По два от най-големите маршрути по Монте Чивета в Доломитите бяха направени повторения тази седмица, които са и първи зимни изкачвания по въпросните линии. Едната е “Chimera Verticale” - 600-метрова линия с категория на трудност IX (по UIAA), тя е премината от Алекс Уолпот и Титус Принот. Втората линия е “W Mexico Cabrones”, премината от Алесандро Баг, Джовани Закария и Томас Джанола. И двете свръзки са направили по 2 бивака, а маршрутите се намират по легендарната Северозападна стена на Чивета.
===
Четирима французи прокараха нов маршрут по историческата Западна стена на Пти Дрю в масива на Мон Блан във Фернските Алпи. Линията, наречена “Base”, е дълга цели 1000 метра и е с категория на трудност 7а (M8 +), като излиза на върха на Пти Дрю (3730 м). Thomas Auvaro, Jordi Noguere, Léo Billon и Sebastien Ratel са я катерили в продължение на 5 дни (от 18 до 23 февруари).
===
Миналата неделя Алекс Чикон сложи край на експедицията на Манаслу, след като не се появи прозорец от подходящо за атака време и беше натрупал дълбок сняг. Дни по-рано Симоне Моро напусна експедицията, след като реши да се довери на прогнозата за времето. В интервю за БНР той сподели, че иска да направи четвърти опит за зимно изкачване на Манаслу.
Снори и Садпара (баща и син)
Саджид Садпара, който участва в тазгодишните атаки на К2, разказа пред БНР някои подробности за експедицията. Според него баща му (Али Садпара), исландецът Джон Снори и чилиецът Хуан Пабло Мор са имали достатъчно часове с добро време и са успели да стъпят на К2, след като са се разделили със Саджид. Според него инцидент с тях е станал на слизане, вероятно заради появилия се много силен вятър. 22-годишният пакистанец решил да използва кислород на около 8000 м височина, но регулаторът на бутилката му се оказал повреден и Саджид е трябвало да се върне. В интервюто пакистанецът нарича шерпите “приятели, които помагат” и заявява намерение да организира акция за почистване на К2 от стари въжета, оствени от предишни експедиции, особено под Лагер 3, където трудно може да се разбере кое е новото въже, за което да се закачат участниците в експедициите. Саджид, също така, казва, че има пълната подкрепа на пакистанските власти, за да продължи по пътя на своя баща.
===
След края на зимните експедиции погледите сега са насочени към предстоящия пролетен сезон. В рубриката "Екстремните спортове" ще ви информираме за всички стойностни изкачвания, ако има такива. Започват и състезанията по планинско бягане, които също ще следим с интерес.

Българи в екстремните спортове
Световно първенство по ски-алпинизъм се проведе в Андора преди дни. Страната ни беше предсатавена от Ивона Михайлова и Никола Калистрин. В първата дисциплина - спринтът, Швейцария грабна 4 златни медала, а българите заеха 28 място и двамата. Във втория ден бяха щафетите - там италианците завоюваха два златни медала, а един беше спечелен от швейцарския отбор.
В третия ден беше ред на индивидуалното състезание. Италия доказа, че е основен фактор в този спорт с 4 титли. Никола Калистрин стана 41-и, а Ивона Михайлова - 27-а при жените.
Тази седмица в района на Ареш-Бофор във френските Алпи пък ще се проведе Световно първенство в дисциплината отборно-дълга дистанция. България ще участва при мъжете с отбор в състав Никола Калистрин – Иван Геров.
===
Усилен труд кипи по "зимните" скални обекти в страната - и докато някои от катерачите се отдадоха на прокарването на нови маршрути, други наблегнаха на преминаването на линии от по-високи категории:

*Кристиян Димитров - "The Final Brain Cell" 8a, Лакатник;
*Румен Нешев - "Jivi i Zdravi" 8b, Боженица;
*Юлия Керемидчиева - "Final Battle" 8b+, Велико Търново и "To The Top" 8a, Дряново
*Димитър Цолов - "Ya Pa Ya" 8a+, Лакатник.
---
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"С кротка нежност ще те изпълня, с ябълков дъх и с нещо без име"

Ваня Костова е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград, израснала е в Бургас, където завършва езикова гимназия. Още като ученичка пее навсякъде, където ѝ се удаде възможност, но това ѝ пречи да посещава редовно училището.  По-късно Ваня Костова завършва Българската държавна консерватория (днес НМА „Панчо Владигеров“) в класа на Георги Кордов. Първите..

публикувано на 18.04.24 в 03:00
Верадина Начева

Екстремните спортове 7 - 15 април 2024

Верадина Начева се пребори за четвъртото място на Световното първенство по скайрънинг за мастъри (над 40-годишна възраст) в Португалия. Тя участва в класическата скай дисциплина и измина 37-километровото трасе с 2500 м изкачване за 5:01:21 часа. С разлика от секунди бяха излъчени победителите в тазгодишното издание на едно от първите..

публикувано на 15.04.24 в 13:49

14.04.24 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 14 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 15.04.24 в 09:32

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест ще бъдат оповестени от алпиниста Николай Петков, участник в националната експедиция през 1984 г. Идния месец, в Дома на киното в София, той ще има презентация по повод 40-ата годишнина от най-значимото постижение в българския алпинизъм. Петков сверява данни от други експедиции и ще представи..

публикувано на 13.04.24 в 12:08
В Пирин

Пътят към големите мечти е с голяма денивелация

В края на миналата седмица 27-годишният банскалия Никола Калистрин измина скоростно цялото северно било на северния дял на Пирин - най-високата и най-красива част на планината, като изкачи 30 върха за по-малко от 10 часа. Това, предадено в числа, се равнява на  42 километра, с 4600 м положителна денивелация в снежния и на места заледен Пирин,..

публикувано на 10.04.24 в 12:56

07.04.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 07.04.24 година.

публикувано на 07.04.24 в 08:15
Победителите при мъжете - Държавно първенство по боулдър

Екстремните спортове 24-31 март 2024

Обиколката на Витоша тази година ще бъде на 29 и 30 юни , съобщиха организаторите, а регистрацията започва от първи април. Това ще бъде 41-ото издание на най-стария ултрамаратон на София, като по традиция в 6 часа сутринта в събота (29 юни)  ще стартират колоездачите и дуатлонците, а в полунощ срещу неделя (30 юни) ще потеглят скороходците и..

публикувано на 31.03.24 в 14:14