Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Храм „Свети Николай“ във Велико Търново е в аварийно състояние и спешно се нуждае от ремонт

Възпитаници на църковното училище търсят възможност за събираме на средства

Храм „Свети Николай“ във Велико Търново
Снимка: Здравка Маслянкова

Тази година се навършват 185 години от построяването на православния храм „Свети Николай“ във Велико Търново. Градежът е дело на майстор Колю Фичето. В черквата е създадено първото българско църковно училище през Възраждането, свързана е с библиотечното и театралното дело, както и с приемането на Търновската конституция.

Храмът е в аварийно състояние и спешно се нуждае от ремонт. Според проектите, съгласувани с Националния институт за недвижимото културно наследство, за ремонтите са нужди близо два милиона и осемстотин хиляди лева. Парите не са налични, а предстоятелят на храма свещеноиконом Славчо Иванов пише писма до всички възможни институции за помощ, подготвя се и национална дарителска кампания. 

Свещеноиконом Славчо Иванов     Снимка: Здравка Маслянкова

Черквата „Св. Николай“ в старинния квартал „Варуша“ във Велико Търново е паметник на културата, тя е знакова и с това, че след нейното съграждане Колю Фичето получава титлата майстор.

Днес храмът е в аварийно състояние, документирани са конструктивните проблеми с покрива, от течове са унищожени стенописи, пред срутване е църковната библиотека, сериозни са пораженията по камбанарията, корнизът от западната страна го няма, а на негово място са „зейнали“ огромни дупки, разказва свещеноиконом Славчо Иванов, който от 26 години служи в храма.

Пратиха тук инженери, разкопавахме да изследват сградата и се установи, че поради големия наклон на „Варуша“, южната стена на храма има отклонение, което води до конструктивни промени. Вследствие на тези усложнения ние съумяхме да изготвим технически проекти за реставрация на храм „Свети Николай“ с вътрешното оформление, планове, които са минали на разглеждане в Министерството на културата и имаме разрешение за ремонт, за строеж от Община Велико Търново от средата на юни 2020 година“.

Храм „Свети Николай“ във Велико Търново         Снимка: Здравка Маслянкова

От 1996 година църковното настоятелство непрекъснато търси варианти за основен ремонт на Фичевата черква, но това все не се случва, с болка споделя отец Славчо: 

Ние се борихме тук и съм викал комисии да изследват тези увреждания, които са настъпили в конструкцията. Тогава казваха, че Колю Фичето е строял здраво и чак когато падна корнизът, тогава се стъписаха и се видя, че има нужда от укрепване и то много здраво. През годините сме търсили вариант да го поддържаме. Поради факта, че храмът е паметник на културата, през тези години ние сме се съобразявали с това и сме съумявали да го поддържаме, колкото са ни силите“.

Професор Николай Тулешков от Университета по архитектура, строителство и геодезия и доц. Миглена Прашкова от Великотърновския университет подготвят през 2018 и 2019 година проекта за ремонт на черквата „Св. Николай“ и прилежащите сгради и започнало ходенето по мъките за нужните близо два милиона и осемстотин хиляди лева. На два пъти са подавани искания за финансиране през междуведомствената комисия за подпомагане и възстановяване към Министерски съвет, популярна като комисията по бедствия и аварии, разказва свещеноиконом Славчо Иванов:

Има залегнали различни обекти в област Велико Търново и нашата все още не е разглеждана, не сме одобрени. Подали сме молба до правителството, те ни упътиха до Министерството на културата, още на входящия номер. Правителството, може би, не може „да огрее“ навсякъде, тези 60 години, в които нашите храмове не са поддържани, нямало е тази възможност, сега не може за пет, десет, петнадесет години да се направят тези необходими неща, които е трябвало да се направят преди 50 години. Търсим вариант сега с този период за европейски проекти към големите общини да съумеем да кандидатстваме. Освен това търсим и съдействието на наши спомоществователи, на наши ктитори. Наши деца от църковното училище, които са в Западна Европа, по други места по света и в България, те по свои канали търсят възможност да събираме средства, за да може да се търси тази възможност за ремонт на храма“.

Храм „Свети Николай“ във Велико Търново      Снимка: Здравка Маслянкова

Храмът „Св. Николай“ на майстор Колю Фичето е с национално историческо значение. През есента на 1839 година е открито първото църковно българско училище, през 1870 година е поставено началото на театралното дело в Търново. През февруари 1879 г. пратеници от всички краища на българските земи от Мизия, Тракия и Македония се събират тук, за да решат съдбата на разпокъсаното ни отечество, разказва отец Славчо. Училищната сграда и църквата стават център на разисквания по т. нар. общонароден въпрос преди откриването на Учредителното събрание и по време на неговата дейност при приемането на Търновската конституция. Петко Славейков казва, че в черквата „Св. Николай“ „се заражда българщината в Търново“. Славно 185-годишно минало и несигурно бъдеще са орисията на Фичевата черква „Св. Николай“ във Велико Търново, споделя отец Славчо Иванов: 

„Тогава е имало брожение срещу гръцкото духовенство, тогава е имало Велчовата завера, тогава е имало борба за църковна независимост и всичко това е спомагало хората да бъдат единни. Не случайно се е построил храмът за две години. Днес съумяхме да стигнем до тук, а пък относно българщината трябва още много време да мине да „узреят“ хората, да дойде ново поколение, ново мислене. Велико Търново има много манастири, много църкви, много училища и всички те се поддържат и от частни лица, а не може всичкото на един път да се поеме от града. Ще стане“.

Интервюто можете да чуете и в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

700 души у нас страдат от т.нар. "кралска болест", от тях 100 са деца

В навечерието на Световния ден на хемофилията 17-и април Българската асоциация по хемофилия организира национална кампания. Тази година тя преминава под мотото на световната федерация „Движим се заедно с промяната “.  Хемофилията става част от живота на Петя Саздова още когато синът ѝ Стиви е на седем месеца. Резултатите показват, че..

публикувано на 14.04.21 в 12:50
Петромир Кънчев и Камелия Славчева

Започна кампания за събиране на средства за изоставени деца

Фондация „Надежда за малките”, Фондация "Зорница", Център за изкуство започнаха национална благотворителна кампания "Дари обич". Кампанията ще продължи до Коледа. Всяка година в България се изоставят 2000 деца, половината от тях са в София. Целта на кампанията е да се осигури помощ за тези деца. Голяма част от редовните дарители са спрели да..

публикувано на 12.04.21 в 18:23

Остави всичко друго и чети

„Поканата ни е към всички –  деца и възрастни, да отделят по 15 минути и да почетат книга по свой избор на тишина . За участие в „Остави всичко друго и чети” вече се записаха над 13 000 участници от 21 страни и един протекторат. От цял свят са участниците, попълнили нашия формуляр за четене на сайта ни“. Това каза в предаването „Преди всички“..

публикувано на 12.04.21 в 11:17

Реновират приземения Ту-134 в Силистра

Пътнически самолет Ту-134 повече от 30 години стои приземен до река Дунав. Дълго време самолетът е бил учебна база за децата от Силистра, но преди повече от 15 години парите за поддръжката й свършват. Занемарена и самотна, днес машината е все така край реката, но е напът да сбъдне мечтата на мнозина от крайдунавския град да влязат в..

публикувано на 12.04.21 в 10:11

Децата от подготвителни групи към училищата получават 4 точки за прием

168 училища в София ще приемат първокласници тази есен. Очаква се те да бъдат  около 12 хиляди . Родители на деца в подготвителната група на 139 ОУ  „Захарий Круша“ в столицата сигнализираха БНР с притеснения, че те трябва да кандидатстват по общия ред  и според тях няма гаранция, че ще останат в същото училище.  Те са изпратили свои..

публикувано на 12.04.21 в 09:39

Кампанията "Жълти стотинки" събира средства за болницата в Шумен

До края на януари 2022 година ще продължи събирането на средства в 14-ото издание на кампанията "Жълти стотинки". Мотото на акцията е "Деца помагат на деца". Средствата се използват за купуване не медицинска апаратура в детските отделения в болниците. Тази година вниманието е насочено към болницата в Шумен.   " Това, което казват от..

публикувано на 11.04.21 в 17:05

От Вейдър до Годзила – най-ексцентричните в политическия авангард

Докато у нас всички бистрят политика, „Изотопия” реши да избистри спорния, но достоен за световно гласуване въпрос за най-фрапантните примери за партии и кандидат-политици . Сред тях има почитатели на плюшените мечета, на лимоните, класически фенове на бирата, че и филмови чудовища . Някои идеологии просто отиват отвъд . В следизборното..

публикувано на 10.04.21 в 15:22