Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свилен Блажев: През целия си живот на художник съм оставял техниката да ме води за ръка

Картина на Свилен Блажев
Снимка: Галерия „Арте

До 13 март 2020 година ще продължи изложбата на Свилен Блажев в столичната галерия "Арте".

"Леността при художника е самото натрупване, събиране на впечатления, на емоции, чувства", каза в предаването "Нощен хоризонт" Свилен Блажев.

Той сподели, че в творческия си път е минал през различни опити, техники, похвати.

"Натрупал съм доста опит в експериментите си с най-различни материали, от най-различно естество. Водещото при моята работа е самата техника".

Свилен Блажев подчерта, че енкаустиката (специфичен вид живописна техника - бел. на редактора) е пристигнала при него, за да го успокои, да му даде друго поле на изява и на занимание.

"Аз обичам неизвестното и провокациите. Мисля, че самата техника се появи съвсем логично. В един момент се почувствах доста изморен от работи, които са в така наречения монументален спектър на изкуството, монументални големи неща, които имат своята красота, динамика, мощ. Но в тази ситуация покрай вируса, това затваряне ме вкара в една по-интимна техника, в едни по-интимни преживяния, в едни преживявания, които пристигнаха при мен съвсем навреме и логично".

Картина на Свилен Блажев         Снимка: Галерия „Арте

Свилен Блажев допълни, че оставя техниката да го води.

"Имам първоначална идея за това, което трябва да направя и което искам да получа, но винаги през целия, си живот на художник съм оставял техниката да ме води за ръка, има много специфични тънкости, особени моменти на общуване с техниката и един художник никога не трябва да се конфронтира с техниката, с която работи - точно обратното, трябва да е в любовни отношения, в една топла връзка".

Свилен Блажев изтъкна, че има силна връзка с природата.

"Много ходя, общувам с природата и навсякъде по пътя гледам да не пропусна някакъв знак - те са навсякъде в аромата, в светлината, трябва да имаш обоняние, очи, уши да виждаш тези неща. Това нещо се възпитава, но може би идва и свише отгоре. Аз си мисля, че художникът без тези неща е осакатен и едва ли би станал художник човек, който не ги усеща тези работи".

Някои от пейзажите му са вдъхновени от пътуването му до Атон.

"Аз ходя много често до там, обикалям манастирите, срещам се с различни духовници. Имам и други задачи там - занимавам се и с дарителство, имам доста приятели в почти всички 20 манастира, предпочитам да минавам пеша разстоянието между манастирите, макар че невинаги ми се отдава. Миналата година не можах да отида заради болестите".

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Неравноделната душа" с прожекция-специално събитие на 12 юли в "Одеон"

Прожекция-специално събитие на документалния филм "Неравноделната душа" се подготвя във Филмотечно кино "Одеон" - на 12 юли от 18:00 часа.  Пълнометраженият документален дебют на София Стойчева – сценарист и режисьор на филма, е емоционален разказ за хора от различни националности, които, без да имат родови връзки на Балканите, посвещават години..

публикувано на 09.07.24 в 17:25
Димитър Драганов

Как себепознанието може да се превърне в мощен инструмент за преодоляване на трудностите

В свят, изпълнен с предизвикателства и неочаквани обрати, често се оказваме изправени пред изпитания, които ни карат да се чувстваме сами и безнадеждни . Но точно в тези моменти, когато сме на "дъното на пъкъла", можем да открием вътрешната си сила и да излезем по-силни от всякога. Разказваме за това как да изградим спокойствие, когато останем сами..

публикувано на 09.07.24 в 16:47

Израелският китарист Мишел Сахрауи ще открие "Банско Джаз Фестивал"

Израелският китарист Мишел Сахрауи ще бъде гост на "Банско Джаз Фестивал". Той ще открие предстоящото издание с концерт на 3-ти август заедно със своето трио - Мишел Сахрауи (китара), Йонатан Коен (бас) и Шир Гинот (барабани).  Сахрауи е китарист и композитор от Назарет, Израел. Когато е на 19 години, взема уроци по китара. През 1995 г. се..

публикувано на 09.07.24 в 16:35
Диана Данова – Дамянова

Диана Данова – Дамянова в дебрите на "Софийски музикални седмици" от 70-те години до днес

Музикология или музикознание – от гръцки се превежда като музика и думи. Обект на изследване в музикознанието са произходът на музиката и нейното историческо развитие, теорията на музикалните елементи и проблемите на музикалното изкуство. Този музикален анализ цели да открои естетиката, хармонията и критиката за музикалните произведения . В..

публикувано на 09.07.24 в 10:43
 Айтен Огуджу

Айтен Огуджу - един от най-добрите сценографи на Турция

Айтен Огуджу е сценограф за драматичен и куклен театър , преподавател е по сценичен дизайн в университета в Измир . Родена е в Разград, но 1989 година се преселват в Турция, където завършва Художествена гимназия, а след това и Измирския университет - специалност "Сценография".  Работила е за постановки освен в Турция и в Лондон, Косово, Катар,..

публикувано на 08.07.24 в 11:22

В крепостта "Царевец" във В. Търново беше открит 9-ият летен оперен сезон "Сцена на вековете"

С балетния спектакъл „Кармен“ по музика от едноименната опера на Жорж Бизе снощи в крепостта „Царевец“ във Велико Търново беше открит Деветият летен оперен сезон „Сцена на вековете“. До 11 септември в основната и съпътстващата програма на културния форум ще бъдат представени 14 оперни и балетни спектакъла. Българското национално радио е медиен..

публикувано на 07.07.24 в 12:53

Започва "Arbanassi summer music"

Две от емблематичните средновековни църкви в архитектурния резерват Арбанаси до Велико Търново от днес до 12 юли ще домакинстват за 14-и път международния фестивал на камерната музика "Arbanassi summer music". Културният форум по традиция извежда камерната музика от концертната зала и я представя в атмосферата на арбанашките средновековни..

публикувано на 07.07.24 в 09:03