Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Свилен Блажев: През целия си живот на художник съм оставял техниката да ме води за ръка

Картина на Свилен Блажев
Снимка: Галерия „Арте

До 13 март 2020 година ще продължи изложбата на Свилен Блажев в столичната галерия "Арте".

"Леността при художника е самото натрупване, събиране на впечатления, на емоции, чувства", каза в предаването "Нощен хоризонт" Свилен Блажев.

Той сподели, че в творческия си път е минал през различни опити, техники, похвати.

"Натрупал съм доста опит в експериментите си с най-различни материали, от най-различно естество. Водещото при моята работа е самата техника".

Свилен Блажев подчерта, че енкаустиката (специфичен вид живописна техника - бел. на редактора) е пристигнала при него, за да го успокои, да му даде друго поле на изява и на занимание.

"Аз обичам неизвестното и провокациите. Мисля, че самата техника се появи съвсем логично. В един момент се почувствах доста изморен от работи, които са в така наречения монументален спектър на изкуството, монументални големи неща, които имат своята красота, динамика, мощ. Но в тази ситуация покрай вируса, това затваряне ме вкара в една по-интимна техника, в едни по-интимни преживяния, в едни преживявания, които пристигнаха при мен съвсем навреме и логично".

Картина на Свилен Блажев         Снимка: Галерия „Арте

Свилен Блажев допълни, че оставя техниката да го води.

"Имам първоначална идея за това, което трябва да направя и което искам да получа, но винаги през целия, си живот на художник съм оставял техниката да ме води за ръка, има много специфични тънкости, особени моменти на общуване с техниката и един художник никога не трябва да се конфронтира с техниката, с която работи - точно обратното, трябва да е в любовни отношения, в една топла връзка".

Свилен Блажев изтъкна, че има силна връзка с природата.

"Много ходя, общувам с природата и навсякъде по пътя гледам да не пропусна някакъв знак - те са навсякъде в аромата, в светлината, трябва да имаш обоняние, очи, уши да виждаш тези неща. Това нещо се възпитава, но може би идва и свише отгоре. Аз си мисля, че художникът без тези неща е осакатен и едва ли би станал художник човек, който не ги усеща тези работи".

Някои от пейзажите му са вдъхновени от пътуването му до Атон.

"Аз ходя много често до там, обикалям манастирите, срещам се с различни духовници. Имам и други задачи там - занимавам се и с дарителство, имам доста приятели в почти всички 20 манастира, предпочитам да минавам пеша разстоянието между манастирите, макар че невинаги ми се отдава. Миналата година не можах да отида заради болестите".

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Трио TRIGAIDA

TRIGAIDA представя дебютния си албум "Elate" на концерт в парка на Военната академия в София

Тригайда е уникална дума, изобретена, за да назове едно ново музикално трио : "Като се залепи за музиката ни, не можем да я отлепим вече", разказаха пред БНР музикантите. Уточнението е, че думата се изписва на латиница, за да може музиката да надскочи границите на България и да достигне до целия свят.   Проектът  TRIGAIDA  обединява..

публикувано на 11.06.21 в 16:35
Лъчезар Селяшки

Поетът Лъчезар Селяшки взема голямата награда на „Мелнишки вечери на поезията“

22-рото издание на Международния фестивал „Мелнишки вечери на поезията“ започва тази вечер  и ще продължи през почивните дни.  Събитието, започнало преди години като среща на приятели, които рисуват живота в стих, превърнало се във форум на балканската поезия,  тази година провокира интереса и на писатели от далечно Мексико ...

публикувано на 11.06.21 в 16:24

Зала "Арденца" - новото културно пространство в село Герман

На 20 юни село Герман ще стане не само любима туристическа, но и културна дестинация в покрайнините на столицата - ще бъде открита новата камерна зала "Арденца" на ул. "Георги Петров-Даскала" №7. Фондация "Арденца" от години е организатор на музикални и културни събития - на фестивали и конкурси. Под нейна егида се провеждат успешните конкурси за..

публикувано на 11.06.21 в 11:58

Адвокат и художник издадоха съвместен сборник с поезия в САЩ

Наши сънародници в Съединените щати издадоха съвместен поетически сборник, наречен „Сънебродница”. Издаването на книгата е възможно благодарение на средства, събрани от българската общност в Чикаго. Книгата с поезия е съвместно дело на поета Михаил Цветански - Екстазис, по професия адвокат, и на художника Василен Васевски...

публикувано на 11.06.21 в 11:25

Тромпетистът Мирослав Петков - с концерт и майсторски клас в София

Вече пет сезона варненецът е първи тромпетист на Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам. Наред с това той преподава в консерваторията на нидерландската столица, изнася концерти и дава майсторски класове.  По идея на Мила Павлова - артистичен директор на фестивала "Дни на музиката в Балабановата къща" в Пловдив и новия столичен "МузикАртисимо..

публикувано на 11.06.21 в 10:48

Хор "Бодра песен" влиза в битката за Гран при на Световния фестивал на мира във Виена

Прекрасни новини за българското участие на XI Световен хоров фестивал на мира във Виена - едно от най-важните събития от този род в Европа. Златни медали завоюваха: Хор "Бодра песен" - Шумен с диригент Деница Узунова и  Детски хор „Добри Христов“ - Варна с дир Галина Станишева в категория "Тийнейджърски хорове";  Вокален ансамбъл..

публикувано на 11.06.21 в 09:54

Историческо пътуване от Средновековието до днес в романа на Йордан Колев

Средновековният рицар Ромен де Валоа, рицар от Ордена на храма, се впуска в тайна средновековна мисия. Годината 1187-а е съдбоносно време за християните в Светите земи след битката при Хатин и падането на Йерусалим. Историческото пътуване от Средновековието до днес предлага романът на Йордан Колев „Хилядолетната битка - Лабиринт“...

публикувано на 10.06.21 в 18:35