Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокурорската колегия ще отговори на Кьовеши за делегираните прокурори

| обновено на 10.03.21 в 18:08
Лаура Кьовеши
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След 35-минутен дебат членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет единодушно решиха, че ще изпратят подробен отговор на въпросите на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, свързани с българския подбор на европейски делегирани прокурори. На заседанието стана ясно, че Кьовеши е поискала допълнителна информация за някои от номирираните още на 25 февруари, но какво точно е питала и какъв ще е отговорът на съдебните кадровици, не беше съобщено, защото процедурата била конфиденциална.

"Процедурата е в ход и дума не може да става, че някои от номинираните е върнат или не е одобрен". Това беше уточнението, с което започваше изказването на всеки взел думата съдебен кадровик. Каза го при откриването и закриването на процедурата и обвинител №1 Иван Гешев:

"Нормално е в хода на различни процедури да има някакви въпроси, които трябва да се изясняват. Добрият европейски подход, който ние спазваме заедно с колегите, в един партньорски разговор, при едни консултации, ако има някакви въпроси, които трябва да бъдат обсъдени, да бъдат обсъдени".

Кадровиците решиха да отговорят на Лаура Кьовеши подробно за номинираните, но и за правилата, по които се е провела на наш терен процедурата дотук. Да приложат становища на участвалите в процедурата следователи, към избора на които по неофициална информация, имало възражения от офиса на Европрокуратурата. Да изпратят стенограма от днешното заседание.

От дискусията стана ясно, че съдебните кадровици твърдо стоят зад избора си:

"Ако трябва пак да извървя тази процедура, бих гласувал по същия начин", декларира най-скорошният член на прокурорската колегия на ВСС Евгени Иванов. Той се възмути, че писмото от Люксембург пристигнало у нас преди там да пристигнат материалите от изслушването в София и нарече това "процедурно нетърпение": 

"И силно се надявам това нетърпение да е плод на, наистина, нетърпение, на желание процедурата да финишира бързо, а не на нещо друго".

За писмото съобщиха точно преди седмица пред "Хоризонт" от пресцентъра на Европейската прокуратура.

На 13 февруари - след няколкодневно изслушване, Прокурорската колегия избра шестима прокурори, трима следователи и един съдия за делегирани европейски прокурори, които да работят по дела от компетентността на Европейската прокуратура.

Според изданието „Юрактив“ от офиса на Лаура Кьовеши са имали забележки има към седем от десетте предложени български магистрати.

От пресцентъра на българския съдебен кадрови орган обаче не съобщават за забележки, а само за изискана допълнителна информация.

В края на миналата седмица в кратко прессъобщение от Прокурорската колегия обявиха, че в писмото от Лаура Кьовеши високо е оценено навременното изпълнение на ангажиментите в процеса по подбор на европейски делегирани прокурори и че процедурата все още не е финализирана. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Искат още информация за 7 от 10 наши кандидати за европейски делегирани прокурори

Европейската прокуратура е поискала допълнителна информация за част от българските кандидати за европейски делегирани прокурори, съобщиха за БНР от пресцентъра на институцията, ръководена от румънката Лаура Кьовеши. Оттам уточняват, че все още не..

обновено на 03.03.21 в 18:31
Емил Георгиев

Емил Георгиев: Не бих се подхлъзнал по конспиративни теории за делегираните прокурори

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ще обсъжда казуса с европейските делегирани прокурори . Европейската прокуратура иска повече информация за седем от общо десетте кандидатури , представени от страната ни. „В първоначално..

публикувано на 10.03.21 в 08:40
ВИЖТЕ ОЩЕ
Росен Желязков

Желязков свиква извънредно заседание на НС за доклада по сделката "Булгаргаз" - "Боташ"

Председателят на НС Росен Желязков съобщи, че свиква извънредно заседание на НС от 14 ч днес.  Първа точка в дневния ред е обсъждане и приемане на доклада на Временната комисия, разследваща споразумението, сключено между "Булгаргаз" и турската..

публикувано на 19.04.24 в 11:08

Проверки на великденски стоки и фойерверки в Кипър

В Кипър започват две кампании за безопасност преди великденските празници. Проверки в търговската мрежа за стоки, свързани с Великден, стартира Службата за защита на потребителите към търговското министерство. Полицията засилва контрола върху вноса и..

публикувано на 19.04.24 в 11:07
Атанас Запрянов

Единодушно парламентът вдигна заплатите на военнослужещите

С единодушие от 195 гласа "за" депутатите приеха да увеличат заплатите на военнослужещите, одобрявайки на първо четене промените в Закона за въоръжените сили. С измененията се въвежда нова система, според която заплатите растат от началото на 2025..

публикувано на 19.04.24 в 11:02

Фестивалът на детското театрално творчество започва във Велико Търново

Над 300 млади артисти от цяла България се събират във Велико Търново за 18-то издание на фестивала на детско-юношеското театрално творчество "Малкият принц". От днес до неделя те ще се изявят на сцената на Музикално-драматичния театър "Константин..

публикувано на 19.04.24 в 10:16

Борисов: Дали ще работим с ПП-ДБ след изборите зависи от тяхното поведение

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира в кулоарите на парламента възможността след изборите да работят заедно с ПП-ДБ.  Той подчерта, че това зависи изцяло от тяхното поведение.  Борислав не коментира казуса с предложението Даниел Митов да заеме..

публикувано на 19.04.24 в 10:15
Димитър Главчев

След срещата на Димитър Главчев и Радев: Няма новини, няма и указ

Остават предложенията на служебния премиер Димитър Главчев за рокади в Министерство на външните работи и в това на земеделието, но все още не е известно дали и кога президентът ще подпише указ за персоналните промени в състава на кабинета...

публикувано на 19.04.24 в 10:04

Д-р Николай Христов: 93% морбилна ваксинация на българските деца е топ резултат

93% за морбилна ваксинация е върхово постижение , заяви пред БНР д-р Николай Христов, който е общопрактикуващ лекар от Варна.  "За морбили имаме 1 единствен докладван случай, което на фона на вълната от морбили в цяла Европа, особено в Румъния, е..

публикувано на 19.04.24 в 09:53