Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирена Тодорова: Има огромен процент емоционален вот и малък дял на рационалния

Новите поколения по-скоро „прескачат“ момента с изборите, залагат на протеста, казва преподавателката в НБУ

Снимка: Ани Петрова

Отчуждаване на избирателя от изборния процес може да се случи заради множеството неизвестни – какво ще се случи след изборите, кой ще управлява, какви биха били следизборните конфигурации. Това каза пред БНР гл. ас. д-р Ирена Тодорова, преподавател в Нов български университет (НБУ).

Това, че имаме твърде много партии, които фрагментират традиционните мнозинства в парламента, усложнява допълнително и политическия избор, и последващите политически конфигурации“, коментира тя в предаването „Преди всички“.

Департамент „Политически науки“ в НБУ и преподаватели от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ организират поредица от онлайн дискусии, посветени на предстоящите избори.

Емоционалният вот е много по-засилен, основно по линията протестен вот, вот на ненавист, на омраза на едните спрямо другите и това не е нова тенденция, отбеляза Ирена Тодорова.

„Това, което по-скоро нас ни тревожи, е огромният процент на емоционалния вот и изключително ниският процент на рационалния вот.“

„Онова, което липсва и тук вината не е на избирателя, на гражданите – политическите ценности, политическите разбирания. Виждаме, че се налага дългосрочен дебат за това как управлението е добро или лошо, корумпирано или некорумпирано, а политическите ценности са някаква притурка, която се използва обикновено по време на избори“, допълни тя. 

Ако политическите партии започнат да предлагат програми, основани на ценности, самите ценности ще притискат партиите да работят на определени писти, подчерта Тодорова. Така по думите й, дори да има емоционален вот, ще има „база на политическа социализация, от която гражданинът не мърда, той си има своите трайни предпочитания“.

Новите поколения по-скоро „прескачат“ момента с изборите, а протестът като начин на изразяване на политическа позиция отнема формата на изборите, изтъкна Ирена Тодорова. „Те казват – ако нещо се случи, ние ще излезем на площада и ще протестираме. Не е нужно непременно да избираме политически елит по време на избори.“

Рядко говорим за протестния вот, изразен през белите бюлетини, които вдигат избирателната активност, но не се калкулират, посочи още Ирена Тодорова. 

Повече от очевидно е, че от 90-те години досега имаме три основни вълни на рязък скок в избирателната активност – нещо, което в момента не предвиждаме да се случи, изтъкна преподавателят.

„Това са онези етапи в доскорошната ни българска история, в които се е появявал  бащицата, лидерът, месията, новото начало. Такива имаме с Иван Костов, Симеон Саккобуррготски и Бойко Борисов.“

Повече детайли по темата чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анастасия Димитрова

Анастасия Димитрова: Смисловото помнене е 20 пъти по-ефективно от зубренето

Възможно ли е да запаметяваме информациите по-бързо и дълготрайно , възможно ли е да четем по-бързо и въпреки това да осмисляме текста , а да учим по-ефективно или да правим конспекти, които да са оптимално полезни и какво означава "мнемоника" ? " Паметта може да бъде феноменална, а също може и да бъде тренирана , има хора, които са с феноменална..

публикувано на 26.03.24 в 10:39

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Пътна карта на Сглобката по модела на руско-турските взаимодействия

Путин и Ердоган го наричат "Турски поток", Борисов и Вучич го повишиха до "Балкански поток". А пък аз съм измислил най-точното наименование - Руско-турски поток. Като Руско-турска война, само че това е Руско-турска газова тръба и то с Пътна карта. Макар че тая Пътна карта лесно се не намира. Защото много трудно се открива из..

публикувано на 24.03.24 в 12:39

„Културни войни“ с Владислав Апостолов: Затвор до живот за „реч на омразата“

Помните ли онзи тревожен фантастичен трилър на Стивън Спилбърг с Том Круз „Специален доклад“, вдъхновен от разказ на великия виртуоз на футуристичните антиутопии Филип К. Дик? Там специаризиран полицейски отдел ловеше престъпници преди да са извършили престъпление. Експериментът приключи ужасяващо, както може и да се очаква. Е, сега..

публикувано на 23.03.24 в 14:50

„По ръба“ с Калина Андролова: Държавата като финансова авантюра

През изминалата седмица имаше бурни дебати в парламента за стойността на Асен Василев като финансов министър. Поводът беше, че Фондът „Сигурност на електроенергийната система“ е в оперативен дефицит. Загубите са се натрупали от разликата между прогнозните по-високи цени на КЕВР за въглеродните емисии и по-ниските цени на пазара, както и от..

публикувано на 23.03.24 в 14:33

Коментар на Петър Волгин: Пак Посолството ще решава

Едва ли има нормален човек в България, който да смята, че преговорите между коалиционните партньори за съставяне на ново правителство буксуват заради тежки спорове по отношение на принципи и реформи. А пък още по-смешно става, когато едните управляващи почнат да обясняват колко неприятно били изненадани от действията на партньорите си, а пък..

публикувано на 23.03.24 в 12:30

Проф. Никола Григоров: Киселините в стомаха се влияят от гена, храненето и стреса

Стомашните киселини и свързаните с тях симптоми са проблем за много хора.  Как действат лекарствата за намаляване на киселинността, колко дълго могат да се приемат и как се лекуват заболяванията, свързани с повишената киселинност, в "Минути за здраве" разказва проф. Никола Григоров от Отделението по гастроентерология на Пирогов: "Причината за..

публикувано на 23.03.24 в 07:20

Депутатите приеха да бъде създаден Съвет за координация на политиките за българите зад граница

Създаването на Съвет за координация на политиките за българите зад граница предвиждат приети на първо четене промени в Закона за българите, живеещи извън Република България.  Парламентарните групи на "Възраждане" и ИТН гласуваха против, БСП се въздържаха.  Съветът ще спомага за решаването на въпроси от координационен характер, свързани със..

публикувано на 20.03.24 в 14:33