Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се МОН да одобри наръчник за родители за обучение в електронна среда

Снимка: БТА

Наясно ли са родителите как да подкрепят децата си по време на онлайн обучението?

Екип на Педагогическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ е разработил наръчник, който предстои да бъде одобрен от Министерството на образованието и науката. Родителите ще разполагат с него и в електронен формат.

Ръководството за подпомагане на родителите е структурирано след преглед на подобни издания в други страни и на други континенти, обясни в предаването „Хоризонт до обед“ проф. д-р Галин Цоков, директор на Департамента за квалификация и професионално развитие на педагогическите специалисти.

Отделено е място на онлайн безопасността, защитата на личното пространство и етикета в мрежата като важен елемент от обучението в домашна среда. Засегнати са въпросите за взаимоотношенията между родители и деца, както и между родители и учители в рамките на дистанционното обучение.

Към родителите се отправят конкретни препоръки според възрастта и етапа на обучение на техните деца – от детската градина до гимназиалната степен, уточни проф. Цоков.

„Ние тръгнахме от едно доста сериозно емпирично изследване на проблемите, свързани с дистанционното обучение. То обхвана над 10 200 респондента, над 8 600 родителя, над 1 600 учителя. То даде интересни данни по отношение на основните проблеми и основните положителни страни. Около 69% от родителите активно се ангажират при подпомагане на обучението на децата си вкъщи. Горе-долу такъв е процентът в други изследвания, които определят семейната ангажираност и при традиционното обучение – 70% от родителите са ангажирани, около 30% от родителите са неангажирани достатъчно.“

Родителите отделят средно около 2 часа на ден, за да подпомагат децата си при тяхното обучение от разстояние. За началния етап на обучение това време е около 3 часа, а в гимназиалния етап рязко намалява, сочат данните.

Снимка: БТА

Как да се организира пространството у дома и къде е добре да учат децата?

„Създаване на определен ред, порядък на ежедневието, което е невъзможно без оформяне на ефективно работно пространство в рамките на дома“, препоръчва проф. Галин Цоков.

С дискретно наблюдение родителят трябва да следи дали детето спазва реда и графика на учебните занятия, е записано още в наръчника.

„Родителите трябва много активно да контактуват с децата – сутрин, преди началото на учебните часове, да дискутират какво предстои, какви основни задачи има през съответния ден. Следобед, вечерта също да се дискутира какво има като резултати.“

Част от препоръките са насочени към родителите на деца със специални образователни потребности.

Още съвети и детайли по темата чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Йорданка Фандъкова

София: Децата от 5 до 12 клас ще учат вкъщи, заведенията - отворени до 22 часа

Това реши Оперативният щаб за коронавирус в столицата, като ограниченията ще действат до 26 март, информира кметът Йорданка Фандъкова и допълни: „Продължават работа кабинетите в общинските ДКЦ-та или бивши поликлиники, които да позволят на..

обновено на 10.03.21 в 19:27

Лилия Стоянова: В сегашната ситуация е най-добре всички деца да учат онлайн

„При 24 от 28 области, които са вече в червено, локален подход няма как да се прилага. Трябва да се вземе решение на национално ниво.“ Това каза пред БНР Лилия Стоянова от „Учители за безопасно образование“. От неформалното обединение отново поискаха..

публикувано на 10.03.21 в 09:55
ВИЖТЕ ОЩЕ
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател...

публикувано на 18.04.24 в 11:15

Конференция за хората с увреждания откроява пробойни в системата за подкрепа

Като държава отдавна сме поели ангажимента да спазваме Конвенцията за правата на хората с увреждания, които обаче продължават да бъдат изключвани и много често стават жертва на насилие . Това каза в интервю за БНР адвокат Анета Генова,..

публикувано на 18.04.24 в 10:17
Д-р Явор Владимиров

Д-р Явор Владимиров: Асистираните репродукции са водещи с покачващ се успех всяка година

Желанието да станеш родител и това да имаш наследник е съвсем естествен човешки стремеж. Съвременният начин на живот обаче, дефинира много репродуктивни проблеми . Причините са различни, но трудностите в зачеването намират своето решение в..

публикувано на 17.04.24 в 08:41

Жертви на трафик на хора стават всички от 12 до 50 + годишна възраст

Трафикът на хора е зло, което засяга не само жертвите, но и техните семейства и близките им.  "Трафикът на хора е престъпление, което е близко до всеки един от нас, ако той не е информиран, не знае за какви индикатори да гледа, и въобще не знае как да..

публикувано на 16.04.24 в 12:39

Общественият съвет към ЦИК с редица мерки за прозрачност на вота 2 в 1

Общественият съвет към ЦИК излезе със становище, в което предлага редица мерки за прозрачност и подобряване на организацията на изборите 2 в 1 на 9 юни. Сред тях са достатъчно рано да се предадат необходимите елементи за удостоверяване на машините за..

публикувано на 15.04.24 в 09:19

Старт за Летище Балчик като приемна точка за малката авиация

Отварянето на Шенгенското въздушно пространство за България и Румъния беше отбелязано символично през изминалите почивни дни на Летище Балчик. Събитието беше организирано от пилотите на двете съседни страни и се проведе под надслов "Schengen check"...

публикувано на 15.04.24 в 06:40