Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Как преживяваме пандемията - проектът „Рефлектор“ събира лични истории

Видеата ще бъдат част от аудио-визуален пъзел, премиерата е планирана за лятото

Снимка: БТА

В началото 2020 г. светът бе разтърсен от вирусна пандемия, която се отрази безпрецедентно върху живота ни на много нива.

Пандемията ни раздели и отдалечи един от друг, както никога досега. Всеки от нас неминуемо преминава през различни, понякога доста крайни чувства и мисли, свързани със загуба на живот, работа и перспектива. 

Интерактивният проект „Рефлектор“ е аудио-визуален формат, който цели да събере възможно най-много лични видеа с отговори.

С тези видеа всеки може да влезе в ролята на главен герой, а неговата история - да бъде част от сценария.

Авторите на проекта искат да фокусират вниманието върху по-малко видимите ефекти от ситуацията, за които не се говори в новините - емоционалното състояние и личното пространство.

Димитър Бодуров  Снимка от личен архив

„Ако получим възможно най-различни мнения, ще можем да подредим един пъзел, да видим картината от разстояние“, обясни в предаването „Преди всички“
един от инициаторите на проекта – Димитър Бодуров.

Към желаещите да се включат в „Рефлектор“ са отправени 6 въпроса, свързани с пандемията. Видеата могат да бъдат записани с телефон или лаптоп, а изпращането става лесно. Първата фаза на проекта е до 15 март, но най-вероятно ще бъде удължена, уточни Бодуров.

В началото никой не вярваше, че такова нещо може да се случи. Малко по малко дойде объркване, страх от това, че изведнъж устоите на света, в който живеем, бяха разрушени. Може би малко депресия. Човек се научава да живее в тази ситуация, започва да вижда други страни, имаше и много позитивни страни“, гласи прочитът на самия Димитър Бодуров. „Пандемията ни даде и тази възможност – да си останем вкъщи, да помислим върху много неща.“

Бодуров живее в Амстердам. „За мен беше изключително интересно да видя как различните страни реагират, и хората реагират – по съвсем различен начин. Това, което ми хареса при холандците, е, че те много практически подходиха към ситуацията, без много емоции.“

Премиерата е планирана за 8 август във Варна и е част от програмата на Радар Фестивал. Всеки участник в проекта ще получи безплатен билет за концерта.

Братята Димитър и Нейко Бодурови са композитори и изпълнители на музиката по проекта. С тях на сцената ще бъдат и други музиканти, сред които камерен струнен оркестър.

Проектът е финансиран по програма “Творчески инициативи" 2020 на Национален фонд "Култура".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Жители на село Бабук

Майсторството за приготвяне на лютеница

Както в много населени места, така и в силистренското Бабук приготвят лютеница и други видове зимнина. Млади и стари пълнят буркани с плодове и зеленчуци. Но най-старата рецепта за лютеница е записана в готварска книга за домакини, издадена през 1937 г. – "Календарь по готварство" от Стефана Христова, преподавател в девическо училище. Там..

публикувано на 23.09.21 в 11:25

Как една сватба била напът да провали историческо събитие като независимостта на България

Какъв е приносът на Русе към независимостта - или как една сватба е била на път да провали историческото събитие. „След 1908 година има процес, в който България търси признание на тази независимост и през 1910 година, на 28 февруари се случва т.нар. кървава сватба“ в Русе“, разказа пред БНР директорът на Регионалния исторически музей в..

публикувано на 22.09.21 в 13:20
Иван-Асеновият храм „Свети 40 мъченици“ във Велико Търново

Трябва ли Иван-Асеновият храм „Свети 40 мъченици“ да стане пантеон на българските владетели

Иван-Асеновият храм „Свети 40 мъченици“ във Велико Търново, където на 22 септември 1908 година княз Фердинанд Първи обявява независимостта на България , да стане пантеон на българските владетели. Тази идея лансираха преди 15 години покойният вече историк професор Божидар Димитров и историкът от Великотърновския университет професор..

публикувано на 22.09.21 в 12:47
Орденът

„Св. св. равноапостоли Кирил и Методий“ - орденът, който олицетворява България

В първата година от обявяването на Независимостта на България Цар Фердинанд е учредил ордена „Св. св. равноапостоли Кирил и Методий“. Това е бил първият орден в историята ни . За онези, които го получавали, той бил още по – специален, защото са го притежавали до смъртта си. Бройките са били 15. Когато почине даден притежател на..

публикувано на 22.09.21 в 08:50
Актьори пресъздават историческите събития от 22 септември 1908 г.

Актьори размишляват - защо се губи единението днес

„Винаги миролюбив, Моят Народ днес копнее за своя културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не трябва да пречи за преуспяването ѝ. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля – да бъде според както той иска. Българският народ и държавният му глава не могат освен еднакво да мислят и..

публикувано на 22.09.21 в 07:45

"Кошмари и съновидения", от които не можеш да се събудиш

Има сънища, които са кошмарни...и кошмари, които са сън и които не изчезват, когато се събудиш... Сбориник с истории - пълнокръвен, в най-пълния смисъл на думата, е готов да заживее своя живот у нас. Той идва в седмицата, в която Стивън Кинг отбелязва своето рождение (21 септември) и 28 години след първото си отпечатване в Америка -..

обновено на 21.09.21 в 14:52
Превземането на Газни от талибаните

Все още никой не поема отговорност за транспортирането на Гул и Аминоллах

Гул и Аминоллах са двамата афганистански преводачи на българския контингент, които останаха в Афганистан след изтеглянето. Двамата, а и още 15-тина са още в Афганистан. Кой, как и защо не е откликнал на молбите им за евакуация. Въпреки че само преди дни Министерството на отбраната върна 22-ма души през Пакистан. Преводачите на българските..

публикувано на 20.09.21 в 22:03