Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Как преживяваме пандемията - проектът „Рефлектор“ събира лични истории

Видеата ще бъдат част от аудио-визуален пъзел, премиерата е планирана за лятото

Снимка: БТА

В началото 2020 г. светът бе разтърсен от вирусна пандемия, която се отрази безпрецедентно върху живота ни на много нива.

Пандемията ни раздели и отдалечи един от друг, както никога досега. Всеки от нас неминуемо преминава през различни, понякога доста крайни чувства и мисли, свързани със загуба на живот, работа и перспектива. 

Интерактивният проект „Рефлектор“ е аудио-визуален формат, който цели да събере възможно най-много лични видеа с отговори.

С тези видеа всеки може да влезе в ролята на главен герой, а неговата история - да бъде част от сценария.

Авторите на проекта искат да фокусират вниманието върху по-малко видимите ефекти от ситуацията, за които не се говори в новините - емоционалното състояние и личното пространство.

Димитър Бодуров  Снимка от личен архив

„Ако получим възможно най-различни мнения, ще можем да подредим един пъзел, да видим картината от разстояние“, обясни в предаването „Преди всички“
един от инициаторите на проекта – Димитър Бодуров.

Към желаещите да се включат в „Рефлектор“ са отправени 6 въпроса, свързани с пандемията. Видеата могат да бъдат записани с телефон или лаптоп, а изпращането става лесно. Първата фаза на проекта е до 15 март, но най-вероятно ще бъде удължена, уточни Бодуров.

В началото никой не вярваше, че такова нещо може да се случи. Малко по малко дойде объркване, страх от това, че изведнъж устоите на света, в който живеем, бяха разрушени. Може би малко депресия. Човек се научава да живее в тази ситуация, започва да вижда други страни, имаше и много позитивни страни“, гласи прочитът на самия Димитър Бодуров. „Пандемията ни даде и тази възможност – да си останем вкъщи, да помислим върху много неща.“

Бодуров живее в Амстердам. „За мен беше изключително интересно да видя как различните страни реагират, и хората реагират – по съвсем различен начин. Това, което ми хареса при холандците, е, че те много практически подходиха към ситуацията, без много емоции.“

Премиерата е планирана за 8 август във Варна и е част от програмата на Радар Фестивал. Всеки участник в проекта ще получи безплатен билет за концерта.

Братята Димитър и Нейко Бодурови са композитори и изпълнители на музиката по проекта. С тях на сцената ще бъдат и други музиканти, сред които камерен струнен оркестър.

Проектът е финансиран по програма “Творчески инициативи" 2020 на Национален фонд "Култура".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петромир Кънчев и Камелия Славчева

Започна кампания за събиране на средства за изоставени деца

Фондация „Надежда за малките”, Фондация "Зорница", Център за изкуство започнаха национална благотворителна кампания "Дари обич". Кампанията ще продължи до Коледа. Всяка година в България се изоставят 2000 деца, половината от тях са в София. Целта на кампанията е да се осигури помощ за тези деца. Голяма част от редовните дарители са спрели да..

публикувано на 12.04.21 в 18:23

Остави всичко друго и чети

„Поканата ни е към всички –  деца и възрастни, да отделят по 15 минути и да почетат книга по свой избор на тишина . За участие в „Остави всичко друго и чети” вече се записаха над 13 000 участници от 21 страни и един протекторат. От цял свят са участниците, попълнили нашия формуляр за четене на сайта ни“. Това каза в предаването „Преди всички“..

публикувано на 12.04.21 в 11:17

Реновират приземения Ту-134 в Силистра

Пътнически самолет Ту-134 повече от 30 години стои приземен до река Дунав. Дълго време самолетът е бил учебна база за децата от Силистра, но преди повече от 15 години парите за поддръжката й свършват. Занемарена и самотна, днес машината е все така край реката, но е напът да сбъдне мечтата на мнозина от крайдунавския град да влязат в..

публикувано на 12.04.21 в 10:11

Децата от подготвителни групи към училищата получават 4 точки за прием

168 училища в София ще приемат първокласници тази есен. Очаква се те да бъдат  около 12 хиляди . Родители на деца в подготвителната група на 139 ОУ  „Захарий Круша“ в столицата сигнализираха БНР с притеснения, че те трябва да кандидатстват по общия ред  и според тях няма гаранция, че ще останат в същото училище.  Те са изпратили свои..

публикувано на 12.04.21 в 09:39

Кампанията "Жълти стотинки" събира средства за болницата в Шумен

До края на януари 2022 година ще продължи събирането на средства в 14-ото издание на кампанията "Жълти стотинки". Мотото на акцията е "Деца помагат на деца". Средствата се използват за купуване не медицинска апаратура в детските отделения в болниците. Тази година вниманието е насочено към болницата в Шумен.   " Това, което казват от..

публикувано на 11.04.21 в 17:05

От Вейдър до Годзила – най-ексцентричните в политическия авангард

Докато у нас всички бистрят политика, „Изотопия” реши да избистри спорния, но достоен за световно гласуване въпрос за най-фрапантните примери за партии и кандидат-политици . Сред тях има почитатели на плюшените мечета, на лимоните, класически фенове на бирата, че и филмови чудовища . Някои идеологии просто отиват отвъд . В следизборното..

публикувано на 10.04.21 в 15:22

Диаграма на истината и лъжата

Може ли показателите на тялото ни - дишане, пулс, реакции, да покажат колко сме искрени? Едно техническо средство ни сблъсква с последствията от нашите действия в миналото. Това е полиграфът , известен още и като Детектор на лъжата . „Изотопия " се окичва с кабели и се заема с графичните, моралните и корпоративните измерения на истината и лъжата ...

публикувано на 09.04.21 в 17:00