Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Как преживяваме пандемията - проектът „Рефлектор“ събира лични истории

Видеата ще бъдат част от аудио-визуален пъзел, премиерата е планирана за лятото

Снимка: БТА

В началото 2020 г. светът бе разтърсен от вирусна пандемия, която се отрази безпрецедентно върху живота ни на много нива.

Пандемията ни раздели и отдалечи един от друг, както никога досега. Всеки от нас неминуемо преминава през различни, понякога доста крайни чувства и мисли, свързани със загуба на живот, работа и перспектива. 

Интерактивният проект „Рефлектор“ е аудио-визуален формат, който цели да събере възможно най-много лични видеа с отговори.

С тези видеа всеки може да влезе в ролята на главен герой, а неговата история - да бъде част от сценария.

Авторите на проекта искат да фокусират вниманието върху по-малко видимите ефекти от ситуацията, за които не се говори в новините - емоционалното състояние и личното пространство.

Димитър Бодуров  Снимка от личен архив

„Ако получим възможно най-различни мнения, ще можем да подредим един пъзел, да видим картината от разстояние“, обясни в предаването „Преди всички“
един от инициаторите на проекта – Димитър Бодуров.

Към желаещите да се включат в „Рефлектор“ са отправени 6 въпроса, свързани с пандемията. Видеата могат да бъдат записани с телефон или лаптоп, а изпращането става лесно. Първата фаза на проекта е до 15 март, но най-вероятно ще бъде удължена, уточни Бодуров.

В началото никой не вярваше, че такова нещо може да се случи. Малко по малко дойде объркване, страх от това, че изведнъж устоите на света, в който живеем, бяха разрушени. Може би малко депресия. Човек се научава да живее в тази ситуация, започва да вижда други страни, имаше и много позитивни страни“, гласи прочитът на самия Димитър Бодуров. „Пандемията ни даде и тази възможност – да си останем вкъщи, да помислим върху много неща.“

Бодуров живее в Амстердам. „За мен беше изключително интересно да видя как различните страни реагират, и хората реагират – по съвсем различен начин. Това, което ми хареса при холандците, е, че те много практически подходиха към ситуацията, без много емоции.“

Премиерата е планирана за 8 август във Варна и е част от програмата на Радар Фестивал. Всеки участник в проекта ще получи безплатен билет за концерта.

Братята Димитър и Нейко Бодурови са композитори и изпълнители на музиката по проекта. С тях на сцената ще бъдат и други музиканти, сред които камерен струнен оркестър.

Проектът е финансиран по програма “Творчески инициативи" 2020 на Национален фонд "Култура".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ако жълтите павета можеха да говорят...

Учените се питат дали това е пътят към Атлантида, дали пък наистина не е пътят на Дороти, признават колко е странна и необичайна гледката и заключават – въпреки че са под водите на Хаваи, се чувстват като археолози на Везувий.   Най-вероятно идеалните 90-градусови пукнатини, които изключително много приличат на павета, са се образували от..

публикувано на 03.07.22 в 16:58
Павел и Албена Благев

Павел и Албена Благев - да покориш Килиманджаро на 65

"Приключенията започнаха преди повече от 30 години. Бяхме много млади, с деца и решихме да си потърсим щастието. Животът и тогава не беше труден, но решихме, че имаме сили и искаме да видим какво друго можем да постигнем в света. Пътят ни отведе към САЩ и там успяхме да се реализираме в професията си и да отгледаме децата си, родени в..

публикувано на 30.06.22 в 11:28
Петър Стоянович

Проф. Петър Стоянович: Най-интересната част от историята е в личния разказ

"Най-интересната част от историята е в малкия разказ, в личния разказ, в тази моментна фотография на епохата, написана с думи, която дава на читателя и на изследователя изключителен контекст, от който той разбира много повече. Разбира начина на живот, степента на цивилизованост, проникването на европейското и на културата в другия край на континента"...

публикувано на 29.06.22 в 18:10
Михаела Пъдева - художник

Михаела Пъдева: За художника всичко е възможно

Гост в рубриката "Горещи сърца" е художникът Михаела Пъдева. Фамилията е наследила от пра-дядо й, който от чирак в ковачница става занаятчия и дори депутат във Великото народно събрание. "Този, който е дал това име - Пъдева, с което не е лесно сам да свикнеш, защото е малко майтапско, е следния: Един пра-дядо, който бил мъничък сирак,..

публикувано на 26.06.22 в 06:35

На училище за русалки

"Тя е подводен модел, активист и има различни каузи. Има много красиви видеа как плува в океани с китове и акули. Гмурка се до потопени кораби. Може би това ми е останало най-ярко като образ в главата. Първия път, в който установих, че човешко същество може да се преобрази в русалка, са точно тези видеа. Това си остава и моя мечта – в някакъв..

публикувано на 24.06.22 в 15:39

В пограничните странджански села срещите с мигранти са ежедневие

Със затопляне на времето се засилва и миграционният натиск по българо-турската граница . В страната ни влизат нелегално групи от по 20-30 млади мъже от Афганистан, Ирак, Мароко, Тунис, Алжир и Сирия. Жителите на пограничните села се срещат с пришълците ежедневно, дават им храна, вода и дрехи. Странджанското село Богданово е на 5..

публикувано на 23.06.22 в 11:39
Росица Кавалджиева

Росица Кавалджиева пълни с истории "кутията на доброто"

Родена в семейството на музиковед и филолог, Росица Кавалджиева има силна връзка с музиката. Любовта ѝ към изкуството е започнала още в детските години. Непрекъснато пеела. През зимата дори сваляла шалчето, което ѝ слагали родителите, и продължавала да пее. "Песента е първото, което си спомням във връзка със света на музиката. След това една малка..

публикувано на 19.06.22 в 19:12