Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Минералната вода като енергия за отопление или охлаждане

Снимка: Pixabay

Министерството на енергетиката обявява покана за набиране на проектни предложения по процедурата „Използване на геотермална енергия за отопление или за отопление и охлаждане в сгради държавна или общинска собственост“, финансирана по програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност“ от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г. Процедурата за геотермална енергия е по Норвежката програма.

Тя е на обща стойност 3.4 млн. евро. По нея могат да кандидатстват общински администрации и държавни институции. Всеки от проектите може да бъде финансиран със сума между 200 хил. и 400 хил. евро, като безвъзмездната помощ покрива изцяло стойността на проекта. Срокът за кандидатстване по процедурата е 10 септември 2021 г., а пълните условия по нея могат да бъдат намерени в Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България.

"Това досега не се е прилагало у нас, защото все още нямаме достатъчно опит, с изключение на няколко общини Югозападния регион за ползването на подобен тип енергия", посочи в "Хоризонт до обед" Драгомир Цанев, изпълнителен директор на Център за енергийна ефективонст "ЕнЕфект" за това дали минералните извори (държавна собственост) могат да бъдат използвани от общините и държавните институции за отопление и охлаждане.

Нареченски бани

"Има нужда от добра техническа подготовка за успешното пригане на подобен тип системи, има и някои регулаторни несъответствия, които пречат за успешния дизайн на проектите. Но и сега Норвежката програма дава доста добри възможности за реализиране на успешни пилотни проекти, както и да се възползваме от опита на държавите донори", каза още Цанев:

"Общините трябва да кандидатстват с готови инвестиционни проекти, а е важно да се знае, че на интервенция подлежат само сгради с изпълнени мерки за енергийна ефективност.

Но в тези проекти могат да се включат и общини, които не разполагат от ресурс от топли минерални води, може да са подземни води, с постоянна температура", каза още експертът.

"Община Сандански търси възможности и финансови инстурменти за прилагането на енергийна ефективност за обществени и жилищни сгради", коментира темата в "Хоризонт до обед" и Атанас Стоянов, кмет на Сандански и председател на УС на Сдружението на югозападните общини.

"Използването на геотермалната енергия става все по-актуално и е радостно, че по Норвежката програма се откри такава процедура и всяка община може да кандидатства по такъв проект.

При всички случаи ние имаме такива води и ще се включим по тази програма. Ще търсим държавни или общински сгради, в които няма търговска дейност, затова ще насочим вниманието си към училищата, детските градини или социалните центорове, за да облекчим финансите им по отношение на заплащането на енергия", каза още кметът на Сандански.

Още по темата в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

През есента у нас се открива образователна програма като част от проекта на Гудол

В рамките на отминалия  Софийския форум на науката ви срещнахме за порден път със световноизвестният хуманист, природозащитник, приматолог Джейн Гудол , която неуморно продължава да ни призовава по-целенасочено да  опазваме  околната среда,  мъдро ни напомняна за климатичните промени, за  значението и  необходимостта  да се обърнем  много..

публикувано на 14.06.21 в 15:35

Арт инсталация прегръща дърветата, за да покаже вредата от бързата мода

До утре можете да изпратите старите си плетени и други дрехи в светли цветове и платове до Сдружението „Прегърната природа“ , за да се изработи от тях еко арт инсталация в Бургас. „Вече събрахме доста дрехи, но може и да се пратят още, за да може да има повече прегръдки за дърветата “, каза в предаването „Преди всички“ Божана Славкова ,..

публикувано на 14.06.21 в 10:50

Доброволческа инициатива за класна стая на открито в столицата

„На финала сме на набирането на доброволци. Утре ще монтираме класната стая, а официалното откриване ще е на 15 юни“, каза в „Хоризонт до обед“ Иван Стоянов, директор на 138 СУЗИЕ "Васил Златарски" София. Сдружението Безопасни детски площадки в събота на 12 юни ще покаже готовата класна стая на открито в двора на 138.СУЗИЕ "Проф...

публикувано на 11.06.21 в 13:00
Папагали в Националния зоопарк в Манагуа

Търсят се млади приключенци за екомисия в Никарагуа

Фондация “Биоразнообразие” кани млади хора да изследват въздействието на климатичните промени в Никарагуа. „Никарагуа е една от най-засегнатите централноамерикански държави. Тя е разположена между два океана, много близо до екватора, което е голямо предимство – тя е изключително богата на видове, огромно биоразнообразие се наблюдава там...

публикувано на 07.06.21 в 10:37
Веска Георгиева, директор на Столичния инспекторат

Мобилен пункт събира опасни отпадъци в София

На 5 юни, по традиция, екипът на Столичния инспекторат отбеляза с различни събития Световния ден на околната среда , който е най-мащабното събитие, посветено на опазването на природата. От 1 до 5 юни всички служители на инспектората извършваха ежедневния си контрол без автомобили. Бяха използвани само електрически коли в централната..

обновено на 06.06.21 в 04:36
Българско движение

От 70 плажни ивици на концесия само 13 са кандидатствали за "Син флаг"

Златни пясъци и Централния плаж в Бургас, както и плаж "Харманите" в Созопол, плажовете на ваканционното селище "Дюни" и тези в местността "Аркутино" са сред носителите на Световната екологична награда "Син флаг" тази година. "Син флаг" е международна програма, която обследва крайбрежните ивици по различни показатели - качество на..

публикувано на 31.05.21 в 14:52
Френското градче Юнгерсайм

Във френското градче Юнгерсайм извозват отпадъците с коне и каруци

Във френското градче Юнгерсайм в Елзас извозват отпадъците с коне и каруци. Наскоро у нас беше прожектиран филмът „Какво чакаме още?“, посветен на този град с 2200 души, който прави много неща, за да намали своя екологичен отпечатък. В специално интервю за БНР кметът на Юнгерсайм Жан-Клод Менш каза, че са се насочили към иновативни..

публикувано на 31.05.21 в 10:07