Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕМА обявява резултатите от допълнителни проучвания на ваксината „АстраЗенека“

Проф. Илко Гетов: Касае са за ултра редки реакции

| обновено на 18.03.21 в 17:59
Централата на Европейската агенция по лекарствата в Амстердам.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) трябва да оповести следобед резултатите от допълнителните проучвания за ваксината „АстраЗенека“. Редица страни спряха имунизациите с нея след смъртни случаи, предизвикани от тромбози и други проблеми, свързани с кръвосъсирването.

Изпълнителният директор на агенцията Емър Кук вече заяви, че случаите са много редки сред милионите ваксинирани. Тя изрази убеждението си, че ползите от „АстраЗенека“ надвишават риска от страничните ефекти.

Доверие към ваксината изрази и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. 

В предаването „Нещо повече“ проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата, каза:  

„Прави се възможно най-експертния анализ на ситуацията. Съотношението полза - риск остава положително. Касае е за ултра редки инциденти, които са горе-долу 1 случай на 1 млн. ваксинирани. Утре ще бъдат одобрени допълнения в продуктовата информация, за да има заостряне на вниманието. Общо се касае за 25 случая при 25 млн. ваксинирани в целия свят... Няма основание за притеснение“.  

Интервюто с проф. Илко Гетов можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

СЗО: Ползите от ваксината на "АстраЗенека" надвишават рисковете

Групата експерти на Световната здравна организация, отговарящ за безопасността на ваксините, заяви в сряда, че счита, че ползите от ваксината срещу Covid-19 на "АстраЗенека" (AstraZeneca) надвишават рисковете и препоръчва ваксината да продължи да..

публикувано на 17.03.21 в 16:03

Ваксиниран с "АстраЗенека" 47-годишен мъж от Благоевград е починал

47-годишен мъж от Благоевград е починал, седмица след като е бил ваксиниран срещу Covid-19. Към момента не е ясно дали е бил и с коронавирусна инфекция. По случая е назначена проверка. Мъжът е бил ваксиниран по свое желание на 11 март. Не е..

обновено на 17.03.21 в 12:24
Онлайн пресконференция на шефа на EMA Емър Кук

ЕМА остава "твърдо убедена" в ползите от ваксината на "АстраЗенека"

Европейският надзорен орган по лекарствата (EMA) заяви отново във вторник, че ползите от ваксината срещу Covid-19 на компанията "АстраЗенека" (AstraZeneca) продължават да надвишават рисковете. ЕМА остава "твърдо убедена" в ползите от коронавирусната..

обновено на 16.03.21 в 16:46
ВИЖТЕ ОЩЕ

Седмица под знака на пожарите и червения код

Тази седмица България горя буквално. Имаше червен код за пожари и високи температури в цялата страна. Тежка беше ситуация в Пловдивско, Хасковско, Източните Родопи, Сакар и Странджа. Горя в района на Огражден планина, на границата с Република..

публикувано на 21.07.24 в 10:11

Гърция: Пореден ден с висок риск от пожари, земетресение разлюля Крит

Днес е пореден ден с висок риск от пожари в Гърция.Температурите продължават да се движат около 42 градуса.Силно земетресение удари остров Крит.Няма щети и жертви. С участие на самолети и хеликоптери овладяха частично пожара до град Серес...

публикувано на 21.07.24 в 10:00
Николай Николов

Николай Николов: Държавата може да закупи техника, но какво от това, ако няма хора?

"Ако природата е предпоставка, причината обикновено сме ние, в 90% от случаите ." Това заяви в интервю за БНР Николай Николов, съветник на министъра на вътрешните работи и дългогодишен началник на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита..

публикувано на 21.07.24 в 09:58
Никозия - буферната зона в централната част на града.

Сблъсък между Атина и Анкара по Кипърския въпрос

Гърция и Турция сблъскаха позициите си по Кипърския въпрос с изявления от Никозия. Министър-председателят Кириакос Мицотакис и президентът Реджеп Тайип Ердоган бяха в двете части на разделения остров в събота по повод отбелязването на 50-ата годишнина..

публикувано на 21.07.24 в 09:26

Продължава борбата с пожара край с. Воден

Остава в сила обявеното от кмета частично бедствено положение в седем села в пограничната община Болярово. Продължава и борбата с огнената стихия при село Воден. Според информацията от тази сутрин пожарът има развитие в широколистен масив на около 70..

публикувано на 21.07.24 в 09:13

Засилен интерес към автобусните линии за Южното Черноморие

Повече са пътуващите с автобуси в този летен период към курорти по Южното Черноморие, съобщиха от Централната автогара в София. Превозвачите са осигурили сезонни линии. През лятото преди пандемията от Covid-19 те са били около 20, сега са..

публикувано на 21.07.24 в 08:43
Патриарх Даниил

Патриархът ще отслужи света литургия в храма "Св. пророк Илия" в Княжево

Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил ще отслужи света литургия в столичния храм "Св. Пророк Илия" в кв."Княжево. Началото на богослужението е от 9.30 часа. Пред Българското национално радио икономът на храма отец Дилян Цветков..

публикувано на 21.07.24 в 08:35