Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Израел показаха най-стария кош в света - от периода преди грънчарството

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иманяри са се възползвали от липсата на контрол по време на едно от противоепидемичните затваряния в Израел и са се опитали да проникнат в още неизследвани пещери край Мъртво море.

През април миналата година - месец след началото на карантината, се е наложило  археолози, техни доброволни помощници и младежи от курсовете за подготовка за армията, да отидат в пустинята за спасителна операция, за да не допуснат плячкосването на ценни артефакти

Находките бяха показани в лабораторни условия на 16 март в Йерусалим.

Младежи с подготовка по алпинизъм от курсовете за предвоенно обучение успяват да проникнат в една от пещерите Мурабаат в резервата Нахал Дарга в Юдейската пустиня. Попадат на най-интересната находка не просто за сезона в Израел, а в световен мащаб: огромен непокътнат кош с капак, който е изключително добре запазен поради високите температури и екстремното безводие в региона.

Кошът е от периода преди откриването на грънчарството. Това е най-старият кош в света, открит напълно непокътнат. Той има вместимост от 90-100 литра. Изработен е от растителен материал (палмови клонки), като методът на изплитане е необичаен. В момента на откриването е бил празен, но следва проучване на малкото пръст, запазена вътре и на полепналите микроскопични частици по стените му, за да бъде изяснено за какво е използван и какво е поставяно в него.

„Въпреки че тези наши находки са открити при спасителни работи, ние работим 3 години и половина по проект за разкопки и изследване на пещерите в Юдейската пустиня. Освен коша, който е уникален и е първото в света доказателство как са съхранявали продуктите преди откриване на грънчарството, намерихме откъси от свитъци отпреди 1900 години“, разказва проф. Офер Сион, ръководител на отдел в Управлението за античността.

Част от откритите върхове на стрели

„Това са нещата, които трябва да направите: говорете истината един на друг, дайте истинска и съвършена справедливост пред портите си. И не си измисляйте зло един на друг и не обичайте лъжесвидетелства, защото всичко това са неща, които мразя - заяви Господ." Тези думи от Книгата на пророк Захария са част от свитъците, открити през изминалата година в пещера, където еврейските бежанци са се укривали от римските гонения след въстанието на Бар Кохба. От пергамента са останали десетки фрагменти.

Това е първото откритие на ръкописи след намирането на последните библейски свитъци при археологически разкопки в Кумранските пещери. Преди повече от 60 години край Кумран бяха открити знаменитите свитъци, които са най-старите запазени преписи на Библията. 

Част от откритите монети

Освен това са намерени и монети от времето на въстанието на Бар Кохба, а също и части от дрехи и върхове от стрели. Интересно е, че свитъците са превод от иврит на гръцки. Знае се, че това е бил доминиращ език в страната, но се смята, че тези ръкописи са от синагога.

Климатичните условия са позволили изключително доброто съхраняване на свитъци и древни документи, които са изключително ценни за културното наследство. Цената им на световния черен пазар е изключително висока.

Фрагмент от Книгата на дванадесетте малолетни пророци

Намерени са още фрагменти и от Книгата на пророка Наум, а също и малко по-добре съхранен свитък от Книгата на дванадесетте малолетни пророци.

Сред уникалните находки е и мумифициран скелет на 6-годишно момиченце, наметнато вероятно от родителите си със завивка, която покрива само горната част на трупа, поставен във фетaлнa поза.

„Останките от момиченцето са отпреди 6 хиляди години. Частично мумифицираният скелет на детето е увит в плат. Било е погребано между два плоски камъка, в плитка, специално изкопана яма. Платът е около главата и гърдите, като малко одеяло, а крачетата му стърчат навън. Очевидно е, че при погребението са завили детето и са поставили краищата на покривалото под него, точно както родител покрива детето си с одеяло“, пояснява проф. Сион.

Малкият пакет, устоял толкова хилядолетия в ръцете на детето, се разпадна. Скелетът и покривалото му обаче са забележително добре запазени. Поради климатичните условия в пещерата тялото се е мумифицирало. Запазили са се частично кожата, сухожилията и дори косата. Предварително проучване на компютърна томография, проведено от д-р Хила Мей от Университета в Тел Авив показаха възрастта на мумията.“

Снимки в публикацията: ЕПА/БГНЕС
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Националната гимназия за приложни изкуства в Трявна - автентични ценности, съвременна визия

Националната гимназия за приложни изкуства Тревненска школа празнува днес 100-годишнината от основаването на училището. То е създадено като продължител на традициите на Тревненската възрожденска школа. Празничната програма ще предложи на гостите представителната изложба на учениците от специалностите Дърворезба, Иконопис и Интериорен дизайн...

публикувано на 06.05.21 в 11:30

Документален разказ разгръща военната история на „триъгълника на смъртта“

Предстои да излезе книгата "53-ти мотострелкови полк и гарнизон Средец“ - документален разказ за военната служба в т.нар. „триъгълник на смъртта“ в югоизточната част на България. Книгата се издава с подкрепата на Община Средец и е посветена на 70-годишнината от създаването на полка. Авторът - майор Божидар Камалиев, е избрал документалния..

публикувано на 06.05.21 в 10:31
Паметник, издигнат в чест на капитан Димитър Списаревски

Военните паметници като мисия

Около 3200 са военните паметници в страната. За Борис Николов от Съюза на военноинвалидните кооперации опазването и създаването на памет за важните военни събития е повече от кауза . Той вярва, че дори и в рамките на инициативата на съюза „Една детска сълза - една молитва“ идеята за новите военни паметници се превръща в безценен урок по..

публикувано на 06.05.21 в 09:30
Чешма - „Гъбката“

Борислав Драгиев и Христо Митев връщат водата в пресъхналите изворни чешми

Двама мъже от Габрово с ръцете си и с доброволен труд връщат към живот пресъхнали изворни чешми. „Там, където е текло, пак ще тече“ - казва познатата поговорка, но героите на тази история предупреждават, че тази приказва не е съвсем вярна. Борислав Драгиев и Христо Митев са двамата габровци, които с помощта на приятели връщат водата в..

публикувано на 05.05.21 в 15:04
Жители на село Ветринци пред черквата „Свети Димитър“

Жителите на село Ветринци с пореден опит да спасят черквата „Свети Димитър“

Жителите на великотърновското село Ветринци започнаха благотворителна инициатива за спасяване на 180-годишната черква „Свети Димитър“. Разкрита е и дарителска сметка.  За Гергьовден хората от селото ще се съберат в църковния двор, за да спазят традициите и да си дадат надежда за бъдещето на храма . Ветринци има православен храм от 1840..

публикувано на 05.05.21 в 09:26
Фондация „Надежда за малките“

Фондация „Надежда за малките“ търси по-добър живот за изоставени деца

Фондация „Надежда за малките“ и фондация “Зорница” - Център за изкуство стартират национална кампания в подкрепа на изоставените деца .  Всяка година в България се изоставят 2 000 деца, повечето от които още в родилния дом, а половината от тях са в София. Този тъжен факт не се променя през последните 10 години.  Всеки ден без любов..

публикувано на 04.05.21 в 18:08

Сдружение „Силистра 2030“ подпомага социално слаби семейства

Сдружение „Силистра 2030“ обединява група младежи, родени в Силистра, но поели по своя път и през голяма част от времето са на друго място, а не в дунавския град. Обединява ги желанието да оставят следа, да помогнат, да насърчат, да стоплят сърцата на малки и големи. За краткия период от своето съществуване те имат няколко благотворителни..

публикувано на 04.05.21 в 16:29