Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Парк "България" в село Ръжево Конаре

Снимка: Фейсбук/Николай Илчевски

В село Ръжево Конаре, област Пловдив, създадоха парк "България". През 2020 година неколцина селяни решили зелената площ пред къщите им, в която пасели магарета, овце и кози, с доброволен труд да направят от пасбището парк, и върнали първоначалното предназначение на тази урегулирана площ.

Засадили дръвчета и цветя, бившият учител Пени Станев, направил беседки, пейки и цветарници. Кметът Димитър Гинов помогнал със знамена, за да "разцъфти" едно от мъртвите дървета с флаговете на България и Европейския съюз.

"Парковете са няколко, те са общинска собственост и би трябвало да е задължение на кметството и на общинските власти да се грижат за тях, но територията е огромна, само в големия парк е 20 декара и още три с по няколко декара - огромна площ. Възникна инициатива на живеещите около този парк, те вложиха много усилия, много емоция, много труд, много творчество, постараха се и оттам нататък ме помолиха за допълнителни ресурси, материали и паркът стана още по-хубав", каза в предаването "По първи петли" Димитър Гинов.

Около 1450 са постоянно живеещите жители на село Ръжево Конаре.

"Причина за отливът на население от селото е липсата на работни места, това беше най-тежкият проблем дълги години, той все още не е решен, но близостта на Пловдив играе положителна роля това да работят хората в Пловдив, да живеят на село, където е много по-спокойно, по-чисто, по-неангажиращо с битовизми. По време на първата вълна на пандемията записахме над 250 души, които си промениха адреса по местоживеене, за да могат да пътуват от местоработата до мястото, където живеят", допълни Димитър Гинев.

Пенсионираният преподавател Пени Станев от Ръжево Конаре каза, че продължават да търсят спонсори за поддръжка на парка: 

"Имаме добър кмет, който е 60-годишен. Той може да направи много неща, защото е инженер, има виждане, може да направи много неща, но от община Калояново не му отпускат необходимите средства".

Интервютата можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Новата джамия в Кърджали

Кърджали посреща Рамазан Байрам без изселници и с нова джамия

Днес започна големият мюсюлмански празник Рамазан Байрам. В продължение на три дни се разменят гостувания, а на трапезата неизменно присъства баклавата. За разлика от предишни години, този път няма много наши изселници, пристигнали от Турция по родните си места. Причината е наложеният в южната ни съседка национален локдаун заради коронавируса...

публикувано на 13.05.21 в 15:27
Валери Яков, директор на  Регионалния телевизионен център

Млади художници от Благоевград с благотворителна мисия за бедните

На 17 май  младите художници на Благоевград ще рисуват картини заедно с големия авангардист и баща на бодиарта у нас Иван Яхнаджиев . Общите им творби, както и 20 от най-известните картини на художника, ще бъдат подредени в изложба с благотворителна мисия .  Средствата от закупените платна, рисувани от Иван Яхнаджиев заедно с възпитаниците..

публикувано на 13.05.21 в 14:14

Приютяването на руската бяла емиграция - част от световната съкровищница на доброто

Предстои откриването на документална изложба, посветена на 100-годишнината от емиграцията на руските белогвардейци в България . Изложбата е под надслов „Ваше благородие, госпожа Чужбина“ и ще продължи един месец – от 17 май до 17 юни. Организатори са  Държавна агенция „Архиви“ и Димитър Иванов.  В модерната история на българската държава има три..

публикувано на 13.05.21 в 13:58

Калейдоскоп от призрачни села в изложба на Мирян Колев

Музикантът Мирян Колев представя аудио-визуалния си проект „Призрачни села“ в Трявна. „ Исках да бъде нещо на границата между документално и художествено . Това е проект в развитие. Започнах да обикалям тези изоставени села преди една година, когато започна пандемията и ми липсваха пътуванията“, разказа Колев в предаването „Преди всички“...

публикувано на 10.05.21 в 10:27

Дария Михалкова възражда автентичната женска носия манофил

Ще остави ли България поредния траен отпечатък в ЮНЕСКО. Повече от година амбициозен екип работи по автентичната женска носия - манофил. Ръководителят на столичния ансамбъл "Хоро" Дария Михалкова е на път да сбъдне своята мечта и да възроди автентична фолклорна носия от шоплука. Родът на майка ѝ е от областта граово - района на градовете..

публикувано на 09.05.21 в 18:25
Димитър Михайлов

Димитър Михайлов ще участва в маратон, за да популяризира донорството и трансплантацията на органи

Идната събота любителите на ултра маратоните от цялата страна ще се съберат в село Широка лъка край Смолян, за да стартират един от най-тежките маршрути - "Тракия ултра". Освен изпитание за издръжливостта и волята на участниците, това състезание ще бъде част от каузата на маратонеца Димитър Михайлов да популяризира кръводаряването,..

публикувано на 09.05.21 в 16:26
Александра Никова

Преди 16 години журналистът Александра Никова попада на необичайно раждане на дете

Журналистът Александра Никова е главен редактор на сайта „Столица.бг“, а през годините статиите ѝ са намирали място на страниците на различни печатни издания. Различни са историите, с които се е срещала в професионалния си път. Най-вълнуваща обаче е тази, в която се ражда момиченце в банята на апартамент преди 16 години. Казва, че е..

публикувано на 09.05.21 в 14:13