Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милиони хора символично ще изгасят осветлението в домовете си в Часа на Земята

Снимка: WWF
Снимка: WWF

Милиони хора по целия свят се подготвят да отбележат "Часа на Земята" – най-мащабната глобална инициатива, посветена на опазването на планетата. Светлините в над 7000 града от 180 държави ще бъдат изгасени в знак на солидарност с природата. Тази пролет събитието, организирано от Световния фонд за дивата природа, ще се състои за 14-а поредна година. Подробности за кампанията и за необходимостта от отговорно поведение към околната среда. 

По традиция в последната събота на месец март в 20:30 часа милиони хора символично ще изгасят осветлението в домовете си за час, а знакови сгради ще притъмнят фасадите си. 

Кампанията започна преди повече от десетилетие с идеята да даде гласност на климатичните проблеми. В последните години фокусът се измества върху опазването на биоразнообразието, което в световен мащаб намалява драстично, посочи Калина Бояджиева от WWF-България. 

Пример от България за загубата на природа и биоразнообразие е, че само за 10 години броят на мечките е намалял наполовина. 

Спомняме си дружелюбното мече, което преди време се изкъпа в басейна на хотелски комплекс в Сопот. Новината предизвика радост и вълнение, но аудиторията не осъзнава, че подобно поведение крие рискове, алармира Костадин Вълчев. 

Опазването на вековните гори от нерегламентирана човешка намеса и изсичане също е от ключово значение – защото, ако няма гори, няма да има и мечки.  

В опит за стабилизиране на популациите на горските хищници, в края на миналата година от WWF стартираха дългосрочна научно-базирана програма. Провежда се задълбочено проучване на заплахите, пред които е изправен видът. Създаден бе и Спасителен мечешки отряд, който се отзовава при спешни случаи – премества мечки, навлезли в населени места и спасява пострадали екземпляри.

Нуждата да сме обединени и да защитаваме нашата планета никога не е била толкова належаща – изтъкват от WWF- България в навечерието на празника на природата. Да покажем загриженост към планетата не е трудно, допълва Калина Бояджиева.

Отбелязването на мащабната инициатива дава повод на гражданите да формулират своето ясно послание за бъдещето на планетата. 

Хората са убедени, че чрез своите действия всеки от нас може да предприеме мерки, за да остави по-малки отпечатъци и натиск върху околната среда. 

Репортаж на Еленица Маринова в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Почистват язовир "Малко Шарково" в община Болярово

Почистване на язовир „Малко Шарково“ в крайграничната община Болярово организира Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. В екоакцията ще се включат и клубове по спортен риболов, жители на село Малко Шарково и доброволци. Акцията ще започне в 9 часа и е под мотото: „Който обича гората/водата - слага боклука в торбата!“ ...

публикувано на 27.04.24 в 05:28
15 години българско училище

15 години празнува българското училище в град Паралимни

Празнично шествие и голям концерт днес в град Паралимни, в югоизточната част на Кипър, са кулминацията на събитията, с които българското училище „Народни будители“ в Паралимни отбелязва 15-тата годишнина от основаването си.  Тържественото честване на 15-ия рожден ден на българското училище ще почетат кипърски и български официални гости, много наши..

публикувано на 27.04.24 в 04:22

Пролетно издание на кампанията "Капачки за бъдеще" в Пловдив

Пролетното издание на благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“ ще се проведе днес в Пловдив. Целта на кампанията е да бъдат подпомогнати 20 детски и родилни отделения в цялата страна.  В Пловдив благотворителната инициатива ще се състои на паркинга на голям хипермаркет на бул. „Санкт Петербург“.  В продължение на 5 часа - от 9.00 до 14.00 ч.,..

публикувано на 27.04.24 в 02:51
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността. Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица, който щеше да съвпадне с почти редовните пропалестинските шествия. Така наречената „Кампания срещу..

публикувано на 27.04.24 в 02:05

Пленум на БСП определя кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с кандидатите.  Хора с обществен опит и..

публикувано на 27.04.24 в 01:53
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без изключение са строго забранени във всички райони на страната за неопределено време, действащите..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля, сигналите от двореца са положителни, коментират британските медии. Все пак лечението на Чарлз,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39