Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иран и Китай със стратегически договор за 25-годишно сътрудничество

Договорът предвижда сътрудничество по стратегически, политически и икономически въпроси

Първите дипломати на Китай и Иран се поздравяват след подписването на договора
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Външните министри на Иран и Китай Мохамад Джавад Зариф и Ван Ий подписаха в Техеран 25-годишен договор за стратегическо и търговско сътрудничество, който се обсъждаше от няколко години, предадоха световните информационни агенции.

Предложението за това споразумение беше направил китайският президент Си Цзинпин по време на посещение в Иран преди пет години.

Тогава Техеран и Пекин се договориха да изработят пътна карта за реципрочни инвестиции в сферите на транспорта, пристанищата, енергетиката, индустрията и услугите.

Документът, определян като "пълна пътна карта", съдържа политически, стратегически и икономически клаузи, заяви по-рано говорителят на иранското външно министерство Саид Хатибзаде. Засега не са известни подробности за съдържанието на договора.

Последните подробности по него са били уточнени днес по време на срещата между Ван Ий и Али Лариджани, съветник на иранския върховен лидер Али Хаменей, който е също така специален представител на Ислямска република Иран за стратегическите отношения с Китайската народна република, съобщи официалната агенция Ирна.


Подписването на този договор показва, че Техеран дава приоритет на отношенията със страните от Изтока, което за Иран са Китай, двете Кореи, Индия, Япония и Русия, отбелязва АФП.

Това следва насоките на Хаменей, дадени през 2018 г. и означава скъсване с един от популярните лозунги на Ислямската революция през 1979 г.: "Нито Запад, нито Изток, Ислямска република!"

Проектът за подписания днес договор датира още от посещението на китайския президент Си Цзинпин в Техеран през януари 2016 година. Тогава той и иранския му колега Хасан Рохани решиха да подобрят двустранните връзки.

Освен с Лариджани, Ван Ий се срещна и с иранския президент Хасан Рохани, съобщава ТАСС. В разговора си двамата политици са обсъдили двустранните отношения.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Крайбрежието на Равена, Италия

В Адриатическо море се е образувала морска слуз на много места край италианското крайбрежие

В Адриатическо море се е образувала морска слуз на много места край италианското крайбрежие. Дължи се на високите атмосферни температури и от там на морската вода. Морска слуз има на редица места от крайбрежието на Римини до южната част на Ботуша. Обхваща широки площи от морската повърхност и е с бял или кафеникав цвят. Експерти..

публикувано на 17.08.24 в 14:24

Украинската офанзива в Русия е провалила плановете за мирни преговори между Киев и Москва в Доха

Украинската офанзива в Русия е провалила плановете за провеждане на мирни преговори между Киев и Москва в Доха, пише "Вашингтон пост", като се позовава на анонимни официални източници. Според информацията двете страни е трябвало да договорят спиране на ударите по енергийна инфраструктура. Украйна и Русия е трябвало да пратят свои..

публикувано на 17.08.24 в 14:18

Бялото братство почиства района при Седемте рилски езера преди танца Паневритмия

Десетки привърженици на обществото Бяло братство се включват в почистването на района на Седемте рилски езера, където е изграден лагерът им за Лятната духовна школа. Почистването се извършва всяка година, два дни преди танца Паневритмия, който последователите на Петър Дънов изпълняват на 19 август. Освен района при лагера при Долното езеро,..

публикувано на 17.08.24 в 14:09

Опашки от коли и камиони се образуваха в района на граничния пункт "Дунав мост" при Русе

Опашки от коли и камиони се образуваха в района на граничния пункт "Дунав мост" при Русе, съобщи БТА. Колоната от тежкотоварни автомобили е повече от километър. От граничния пункт съобщиха, че се очаква в следобедните часове трафикът да се засили допълнително. На 10 юли започна основния ремонт на българския участък на 70-годишното..

публикувано на 17.08.24 в 14:04

Огромен горски пожар застрашава населени места в части от западната турска провинция Измир

Огромен горски пожар застрашава населени места в части от западната турска провинция Измир, предаде Ройтерс. Силните ветрове разпалват пламъците, които наближават жилищни райони и това е наложило евакуация на хора, съобщават местните власти. Пожарът е пламнал късно вечерта в четвъртък в провинция Кършъяка. Причините все още са неизвестни...

публикувано на 17.08.24 в 14:01

Акция на "Зелени Балкани" за пускане на свобода на спасени животни

Спасителния център за диви животни на "Зелени Балкани" организира акция да пускане на свобода на спасени животни, предаде БТА. В близост до Кремиковския манастир бяха пуснати десет керкенеза и два обикновени мишелова. Птиците са лекувани и отгледани в амбулаторията на спасителния център. В инициативата се включиха деца и любители на птиците...

публикувано на 17.08.24 в 13:54
Граничен контролно-пропускателен пункт „Кулата“

Натоварен е трафикът на ГКПП "Кулата"

Натоварен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход, колоната от изчакващи автомобили е около 1,3 километра към 11:00 часа, предаде БТА. За да преминат, изчакват както леки автомобили, така и товарни. Колона от изчакващи автомобили се е образувала и в близкото село Кулата, през което също се стига до граничния пункт. Движението в района се..

публикувано на 17.08.24 в 13:06