Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици на протест в Истанбул срещу оттеглянето на Турция от Истанбулската конвенция

Реджеп Ердоган изтегли страната си от пакта за защита на жените от домашно насилие преди седмица.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Стотици демонстранти се събраха вчера на протест в Истанбул, призовавайки за преразглеждане на решението на страната за оттегляне от европейска конвенция, целяща да защити жените от насилие, съобщи АП, цитирана от БТА.

Президентът Реджеп Ердоган изненадващо реши преди седмица да прекрати участието на Турция в Истанбулската конвенция.

Около хиляда души се включиха в днешния протест срещу решението на Ердоган, което беше критикувано от правозащитни организации и опозицията, а ЕС призова Анкара да се върне към договора от 2011 г., който бе подписан от Ердоган, когато той все още бе премиер.

В демонстрацията се включиха и активисти от ЛГБТ общността, които призоваха да се прекрати нетолерантното отношение към тази общност. Правителството заяви, че една от причините Турция да се оттегли от конвенцията е защото смята, че тя се опитва "да нормализира хомосексуалността".

Същевременно продължават и протестите на студенти срещу назначаването на нов ректор на Босфорския университет в Истанбул.

Студенти от Босфорския университет провеждат ежедневно демонстрации от 1 януари насам срещу назначаването от президента Реджеп Тайип Ердоган на Мелих Булу, близък до управляващата партия, за ректор на университета. Студентите виждат в това знак за загуба на независимостта на университетите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Хелена Дали, еврокомисар за равнопоставеността.

ЕК призова Турция да премисли за Истанбулската конвенция

Еврокомисарят за равенството Хелена Дали призова Турция да преосмисли решението си за оттегляне от Истанбулската конвенция. Пред пленарната зала на Европейския парламент тя заяви: „Решението на Турция да се оттегли от Истанбулската конвенция..

публикувано на 25.03.21 в 11:43
ВИЖТЕ ОЩЕ
Табелката на частния клуб със собственик Мартин Божанов-Нотариуса.

Казусът "Нотариуса" остава на дневен ред

Съдийската колегия на ВСС ще решава утре да бъде ли удължена работата на специалната комисия, проверяваща факти и обстоятелства, свързани с участието на съдии в дейността на групата около Мартин Божанов-Нотариуса. Преди това съдебните кадровици ще обсъдят..

публикувано на 03.06.24 в 17:59

Военното разузнаване предупреждава за възможен засилен миграционен натиск

В доклад на българското военно разузнаване за 2023 г. се посочва, че не са изключени опити за военно прекрояване на границите на Западните Балкани във формално съответствие с международното право. Според документа индикатор за такъв сценарий е..

публикувано на 03.06.24 в 17:30

Още няма яснота кога ще бъде подписан нов колективен трудов договор в здравеопазването

Не е ясно кога ще бъде подписан нов колективен трудов договор в здравеопазването, след като и днес синдикати и работодатели не се разбраха за начало на преговорите във връзка с изтеклия през април договор за заплащането в здравната система. Среща..

публикувано на 03.06.24 в 17:21
Снимката е илюстративна, архив

Проливен дъжд на АМ "Хемус", полицията призовава за внимателно шофиране

Проливен дъжд вали на АМ "Хемус" в Софийска област, което затруднява шофирането. От Областната дирекция на МВР-София призовават водачите да бъдат внимателни - видимостта е намалена. В София до момента е подаден един сигнал след дъжда - в квартал "Надежда"..

публикувано на 03.06.24 в 17:18
Снимката е илюстративна, архив.

Разследват случая със срязаните спирачни маркучи на локомотив в Лом

Под наблюдението на Районната прокуратура се извършва проверка п о случая със срязаните  маркучи на спирачната система  на локомотив на гарата в Лом. Това съобщиха от полицията в Монтана. По случая е образувано досъдебно производство...

публикувано на 03.06.24 в 17:10

В Кюстендилско осигуряват транспорт за избиратели от отдалечени от секциите селища

общината в Трекляно осигурява и за предстоящите на 9 юни избори три автомобила, за да возят до секциите избиратели от отдалечените села и махали. Това съобщиха от администрацията.  Постоянното население в 19-те села на общината е намаляло до малко над..

публикувано на 03.06.24 в 16:38
Снимката е илюстративна.

Мъж, убил баща си, е скочил пред товарен влак

38-годишен мъж от Симеоновград е убил 60-годишния си баща и после е скочил пред товарен влак. Сигналът е получен вчера от 45-годишния машинист на товарния влак. Той съобщил, че е блъснал човек при километър 258 по линията от Симеоновград за..

публикувано на 03.06.24 в 16:37