Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макар че изборите предстоят, изборите са и в музея

Изборни експонати от зората на демокрацията до днес събрани в музея в Русе

Владислав Атанасов, Регионален музей - Русе
Макар че изборите предстоят, изборите са и в музея. И ако ни се струва, че животът ни преминава в някакво странно редуване на партии, ето че са отминали 30 години от демократичното ни време, в което ние решаваме кой ще управлява родината ни, припомня кореспондентът на БНР в Русе.
Още на първите демократични избори ние - които бяхме свидетели, видяхме с очите си невиждани до тогава плакати, листовки, лозунги, значки, шапки, тениски и какви ли не атрибути, които трябваше да ни направят съпричастни към някоя политическа сила или просто да ни хареса някой от кандидатите за парламента. Да, и такива имаше, макар че в нашия случай красотата не ни спаси нито от тежки фалити, нито от хиперинфлация, нито от корупционни схеми.
В Регионалния музей в Русе още от първата година на свободни избори събират всякакви агитационни материали.
"Погледът назад във времето е хем интересен, хем тъжен", каза в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" уредникът в отдел "Нова и най-нова история" Владислав Атанасов.
"Посланията, които са се излъчвали към избирателите са сравнително устойчиви, начините, по които това се прави са почти сходни от страна на различните партии. През годините преобладава желанието да се харесаш на избирателите - било чрез предмети, листовки, най-впечатляващите са запалка, отварачки, тениски - неща, които се ползват в ежедневието от хората. В една запалка имаше лупа с лика на политик, като можеш при светване, това лице да се проектира върху стена. Имаше и светлоотразителни гривни, които много се харесваха на хората от едни избори за Европейски парламент. И хората си ги събират тези неща", каза още уредникът.
Освен че искат да ни се харесат, партиите и преди, както и сега, разчитат на познати, любими лица:
"Намерих с удивление плакат с Христо Стоичков, в партия "Нов избор" е участвал преди много години. Намерих го в къща музей "Баба Тонка".
В тази кампания нямаше запалки, тениски и шапки, плакатите бяха много малко, листовките също отстъпиха и сега кандидатите се борят на необятния терен на интернет. Въпросът е как ще останат в музея, макар да са влезли вече в историята.
Още по темата в репортажа на Ася Пенчева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30
Проф. Владимир Кефалов

Проф. Владимир Кефалов сред най-добрите специалисти в света в изучаването на човешкото зрение

Преди 23 години е учредена  Бреслеровата награда . Учените или лекарите, които имат право да се състезават за нея могат да живеят в която и да е държава по света, но трябва да имат медицински или научни изследвания, които  да допринасят за лечението на хората, загубили зрението си . През  2019 г. в списъка на учените  получили високото отличие е..

публикувано на 17.04.24 в 12:33

Само зимата ли може да ни изненада? Летният сезон е пред провал заради недостиг на кадри

Летният сезон е пред провал, предупреждават хотелиери и работодатели по Южното Черноморие. Причината - задълбочаването на кризата с липсата на работници и персонал за туристическите обекти . Само по Южното Черноморие за предстоящия сезон се търсят 27 хиляди работници. Междувременно посолствата в трети държави извън ЕС, откъдето се чака работна..

публикувано на 16.04.24 в 09:41

Седмицата на космически обороти: слънчево затъмнение и научно просветление

Деца и възрастни носеха цветя за извънземните, някои ги чакаха с глави лук. Казваха, че не се страхуват : - Вярвате ли, че ще дойдат? - Вярвам, защото тази заран пак съобщиха, вестниците четем. - Те дали биха могли да помогнат на България с нещо? - Ами казаха: "Ще помогнем". -..

публикувано на 13.04.24 в 17:09

"Яйцето" в СУ се събуди за нов живот – става модерна зала за събития

Емблематичното за поколения студенти и преподаватели пространство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" - "Яйцето", започва нов етап от своето съществуване. То вече ще бъде съвременно пространство за публични събития, в което ще се помещава и модерна лаборатория.  " Залата има невероятна акустика . Направихме специално озвучаване. Може..

публикувано на 12.04.24 в 12:05

Специализираната болница за рехабилитация в Котел е на ръба. Ще затвори ли?

Ще затвори ли врати Специализираната болница за рехабилитация в Котел заради натрупани задължения за ток и вода и неизплатени заплати?  Ще стигнат ли до лечебното заведение отпуснатите от Министерския съвет в началото на април средства за погасяване на дълговете? Преди година Специализираната болница за рехабилитация в Котел бе пред затваряне...

публикувано на 10.04.24 в 07:38

"Нашата лудница". Плейлистът на войната (втора част)

Пациентът в психиатрията пита доктора за дупката в главата си, но и за тази в бюджета. Писал на Белия дом, че навсякъде има мързел, корупция и раздор, но не получил отговор. Всичко е толкова сложно, толкова объркващо, но няма време да го разберем, братко. Нашата лудница гласува за Путин, нашата лудница ще се..

публикувано на 09.04.24 в 13:18