Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори и празник за католическата общност у нас

Католици се събраха в храм "Св. Павел от Кръста" в Русе за Великден

| обновено на 04.04.21 в 10:04
Епископ Страхил Каваленов и отец Валтер Гора
Снимка: Ася Пенчева

Католическата общност празнува Великден. В Русе празникът започна снощи с вечерна литургия точно в 20 часа и продължи почти до полунощ.

Литургията в католическата църква бе водена от епископ Страхил Каваленов и отец Валтер Гора, а участие в нея взеха десетки християни, преминали през великия пост и очакващи с открити сърца Възкресение Христово. Службата в храм "Св. Павел от Кръста" в Русе се предаваше пряко и по интернет и така всички членове на католическата общност имаха възможност да бъдат причастни към молитвата и радостта в храма.

Монсеньор Страхил Каваленов се обърна към вярващите и ги поощри:

"Периодът е труден. Миналата година Великден беше един странен Великден, почти без вярващи в църквата и въпреки това, където и да бяхме ние, които вярваме в Господа - победител на злото и на смъртта, ние преживяхме тази радост от неговото Възкресение. Така ще направим тази година и сигурен съм, братя и сестри, че тази вяра, която утвърждава нашата надежда и която ни помага с любов да гледаме на всичко онова, което се случа около пас, ще направи така, че тези празници да бъдат прекрасни както винаги. Вземайки участие в Пасхалната радост ние, въпреки всичко, където и да сме и в каквито и обстоятелства да се намираме, ще продължим този път на спасението, който ни води светлината на Господа - умрял и възкръснал за наше спасение".

По време на службата в проповедта си епископът отново припомни, че и във времето на пандемия християните не бива да губят надежда и да помагат на онези, които се нуждаят.

Каква е надеждата на хората в деня, в който ще празнуват и ще гласуват?

"Да не сме разделени, да станем едно цяло и да повярваме, че има една сила, която ни ръководи. Бог е един, да няма разделение - това е най-важното".

"Бог ни дава свобода, той ни освобождава, изцелява ни, той ни е изкупил, той е умрял на кръста. Заради нас го е направил, не заради други някой друг, заради всички хора. Точно затова се е жертвал, за да бъдем свободни".

Великден празнуват и арменците в Силистра.

Литургия в над 400-годишната църква „Света Богородица“ ще бъде отслужена следващата неделя от свещеник от Русе, тъй като в Силистра няма такъв, съобщи Екатерина Тодорова, председател на арменското настоятелство. Храмът е считан за най-стария арменски действащ храм в България.

За празника арменците приготвят козунаци и боядисват яйца в червено. Според исторически свидетелства арменците са сред най-старите жители на дунавския град. 


„Тъй като Бог уважава човека, той влага в него частица от своята божественост, която е свободата. Правото на избор е божествена привилегия, която човекът сред всички други създания на земята единствено има“, изтъкна монсиньор Страхил Каваленов в интервю за предаването „Преди всички“.

„Ако се вгледаме в своята история с очите на вярващ, ще открием тези знаци на Божията близост, как Бог ни направлява в нашия път към правилния избор“, допълни монсиньор Каваленов.

Бог не ни е обещал един лесен, комфортен живот на земята според критериите на съвременния свят и изобщо на света от всяка една историческа епоха“, отбеляза още духовникът пред БНР. 

Повече по темата чуйте в звуковите файлове. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предизвестената смърт и случайното безсмъртие на културните феномени през очите на учен и дете

Как се раждат и умират културните феномени? Феномени ли са или просто продукти като наскоро загиналото легендарно ICQ? На 28 години платформата за съобщения, която някога ползвахме активно, официално умря. Разработчици се опитаха да реанимират месинджъра като предложиха на хората регистрация на старите акаунти на неофициален сървър, но..

публикувано на 30.07.24 в 17:40
Станислава Пирчева и Павлина Павлова

"Тервел - спасителят на Европа" - за славното минало на българите и поуките за днешния ден

Българската история е тема, която ни е близка и винаги ни вълнува. В "Нощен хоризонт" говорим за историята като урок и поука за днешния ден , в разговор с интересни събеседници и техните гледни точки. В един увлекателен и документално истинен разговор, писателката Павлина Павлова ни пренася в славното минало на България и разкрива нови и..

публикувано на 30.07.24 в 14:48
Анатоли Джоков в действие.

Олимпийски брейк в "Изотопия"

"През последните години брейкът стана доста масов затова и хората, които ръководят Олимпийските игри решиха да го включат в програмат, за да може повече млади хора да се включат. Брейкът винаги е бил атрактивен, интересен и неограничен. Може би това е една от причините тези хора от Международния олимпийски комитет да решат да го включат."..

публикувано на 29.07.24 в 19:22
Милко Клайнер

Олимпийската история на Русе и защо тя започва с колело?

До 11 август светът ще е Олимпиада и вниманието на всички ще е насочено към новите върхове на човешкия стремеж за по-бързо, по-силно, по-точно. Русе има своята олимпийска история и тя е украсена със злато, сребро и бронз, донесени през годините от кануистът Иван Бурчин, скачачът Христо Марков, стрелецът Таню Киряков и борците Валентин..

публикувано на 29.07.24 в 14:01
Якоб ван Бейлен

Световният колекционер на килими има 850 старинни български килима

Нидерландец, живеещ от десетина години във Велико Търново , колекционира български килими и мечтае да създаде Национален музей на българското килимарство .  Якоб ван Бейлен има 850 старинни български килима от 18-и до 20-и век. За него казват, че е к олекционерът с най-много килими в света , определят го и за по-българин от българите,..

публикувано на 29.07.24 в 10:27

Национален парк "Пирин" - богатство за (пре)откриване

В момента и чак до сепември Пирин е  най - посещаваната планина, предупреждава Георги Икономов. " Местата, които са най-натоварени в Пирин през лятото, това са заслон "Спано поле" и "Тевно езеро" . "Тевно езеро" е много мистично място, посочва Икономов и обяснява, че до него може да се стигне по различни маршрути. "Хората в планината..

публикувано на 28.07.24 в 21:13

Експерт: Винената култура се развива. 80 изби предлагат винен туризъм

"Виното е интелектуален продукт . С консумацията научаваме любопитни факти за самия регион, как се произвежда, откриваме философията и страстта, която са вложили в него неговите създатели." Това каза пред БНР Гергана Тодорова – винен специалист, главен редактор на първия онлайн пътеводител за винен туризъм у нас. Винарските изби, които..

публикувано на 22.07.24 в 13:40