Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надежда Гологанова, ГИСДИ: От доста места сигнализират за промени в състава на СИК

Ваня Нушева: Има 8 сигнала за невъзможност за гласуване с машина

Ива Лазарова: Има голям брой желаещи да гласуват зад граница

| обновено на 04.04.21 в 13:01
Снимка: БГНЕС

Има отделни сигнали за проблеми с машините за гласуване. На места секционните избирателни комисии не са успели да включат машината, в някои случаи е имало спиране на тока, а в други – повреда или блокиране на машината. Това съобщи пред БНР Надежда Гологанова, заместник-председател на Гражданската инициатива за свободни и демократични избори (ГИСДИ) и координатор на наблюдателите им в страната, които са над 400. 

Ограничителните мерки се спазват. Навсякъде има поставени табла, налични са дезинфектанти. След сигнал от пловдивско село за членове на СИК без маски, нарушението е било отстранено, поясни Гологанова в предаването „Преди всички“. 

От доста места сигнализират за промени в състава на СИК в последния момент, включително неявили се председатели, подчерта Надежда Гологанова. На места тези комисии ще работят в намален състав.

Новите членове на СИК, които са се включили в последния момент, не са преминали през обучение, отбеляза още тя.

Спрямо предишни години е било по-трудно набирането на наблюдателите за парламентарния вот, особено по-възрастни наблюдатели с опит са се отказали, разказа още Надежда Гологанова.

„Засичаме засега по-скоро административни нарушения, има различни изисквания по отношение на противоепидемичните мерки в различните страни, това понякога забавя гласуването, хората изчакват малко повече“, каза пред БНР Ива Лазарова, наблюдател за изборите у нас и в чужбина от Института за развитие на публичната среда.

Има вече големи опашки при чакащите да гласуват в Германия, Лондон, Брайтън и Чатъм. Посочиха ни наблюдателите, че е около 10 на сто избирателната активност около 10 часа в чужбина. В Париж има много желаещи да гласуват", отбеляза Лазарова.

080011224 е телефонна линия за сигнали за нарушения и досега имаме 8 сигнала, като основното е невъзможност за гласуване машинно – в София и Варна“, коментира пред БНР Ваня Нушева, наблюдател от "Прозрачност без граници".

Има и констатиран софтуерен проблем на машината за гласуване в София от гласоподавателка в секционна комисия 60 в кв. Слатина  - на екрана не са се визуализират всички партии и коалиции", посочи Нушева.

Още по темата в звуковите файлове.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петя Банкова

Бившата шефка на Агенция "Митници" с ново обвинение – за принуда

От трети опит Софийският апелативен съд решава да останат ли за постоянно в ареста бившият директор на Агенция "Митници" Петя Банкова и хасковският бизнесмен Стефан Димитров. Те са обвинени за участие в организирана престъпна група за контрабанда и пране на пари, част от която от вчера е и бившият главен секретар на МВР Живко Коцев.  Според..

публикувано на 18.04.24 в 12:09

"Възраждане" се присъедини към ПП-ДБ по казуса "Боташ"

ПП-ДБ и "Възраждане" настояха докладът със заключенията на временната комисия  по повод споразумението между "Булгаргаз" и турската държавна компания "Боташ" да влезе за обсъждане в пленарната зала.  ПП-ДБ иска извънредно заседание на НС за "Булгаргаз" - "Боташ" Обвинения в НС заради отпадането на доклада за договора между "Булгаргаз"..

публикувано на 18.04.24 в 12:08

Пеевски с нов призив към президента да одобри смяната на министри в служебния кабинет

Председателят на парламентарната група на ДПС и съпредседател на партията Делян Пеевски отново призова президента да изпълни Конституцията и да одобри предложената смяна на министри. "Съгласно Конституцията той е длъжен да ги разпише, но от това, което наблюдавам, нека държавните мъже да бъдат на висотата на доверието на хората и да спрат с..

публикувано на 18.04.24 в 12:02

Даниел Митов: Бавенето на рокадата в МВнР застрашава изборите в чужбина

Номинираният за външен министър Даниел Митов, който е заместник-председател на ГЕРБ, коментира в кулоарите на парламента, че забавянето на рокадата в кабинета застрашава организацията на изборите в чужбина. Пред журналисти Митов беше категоричен, че е готов за поста и има подкрепата на лидера на партията Бойко Борисов. "Първият разговор е..

публикувано на 18.04.24 в 11:54
Марк Рюте

Рюте уверил Главчев, че ще съдейства за пълноправно членство на България в Шенген

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте е уверил колегата си Димитър Главчев, че ще съдейства на България за пълноправното ѝ членство в Шенген пред Австрия.  "Това беше заслуга на България, неприемливо е да не сте членове и по суша. България се справя сама", е заявил още Рюте. Нидерландия дълго време налагаше вето на България заедно с..

публикувано на 18.04.24 в 11:51
Бойко Борисов в село Шуменци

Борисов призова за осъзнаване и отрезвяване на политическата класа

За осъзнаване и отрезвяване на политическата класа, призова Бойко Борисов в село Шуменци, край Тутракан, където участва в тържественото откриване на новия иновативен музей в Мемориалния комплекс "Тутраканска епопея -1916". Откриват мемориал "Тутраканска епопея 1916" в с. Шуменци "Искам да остане този министър, да си носи отговорност Радев за..

публикувано на 18.04.24 в 11:51
Лидерът на „Алтернатива за Германия“ в Тюрингия Бьорн Хьоке

Бьорн Хьоке се изправя пред съда

В Хале започва съдебният процес срещу един от най-изявените крайнодесни лидери в Германия Бьорн Хьоке от "Алтернатива за Германия". Той е обвинен за използване на забранени нацистки лозунги по време на политически митинги. "Интересът към съдебния процес е обясним. Проблемът не е само с Бьорн Хьоке, но и с много негови съпартийци и цялата партия и..

публикувано на 18.04.24 в 11:44