Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новите играчи в политиката предлагат популистки мерки в здравеопазването

Аркади Шарков: Трябва да се разработи ясна стратегия по отношение на мерките

Очаквам връщане на част от тях следващите месеци

Аркади Шарков
Снимка: Ани Петрова
„Кризата с пандемията винаги има рискове да се задълбочи поради разностранните решения до момента на правителството и Щаба да се отваря и затваря непрекъснато“, каза пред БНР Аркади Шарков, експерт по икономика на здравеопазването, част от ЕКИП.

рябва да се разработи ясна стратегия по отношение на мерките, която да е ясна и видима и за лекарите, и за бизнеса. Зщото и сега сме в патова ситуация, следизборна, в която, ако се въведат нови мерки, пак да има недоволство. Така че работата на Борисов до края става все по-сложна. Затова предполагам, че ако се налагат нови мерки, те ще бъдат препоръчани от НОЩ. Очаквам връщане на част от противоепидемичните мерки следващите месеци, каза Аракади Шарков.

"Здравето е надпартийно и тази система трябва да бъде управлявана технократски, а не с политически решения, които доведоха до стагнация в системата последните 21 години. Политическите решения винаги са вредили на системата, а опитът за баланс последната година доведе до негативно покачване на случаите на заразените хора и неяснотите сред тях - какво следва“, коментира още в „Преди всички“ здравният експерт.


"Новите играчи сега в политиката въвеждат по-популистки тези в програмите си за здравеопазването, като например премахване на търговските дружества, което е реално грешна политика. Или като забрана на доплащането, което е също грешна политика.

Връщайки се към дългосрочното управление на здравеопазването, една от добрите точки беше въвеждането на доброволно допълнително здравно застраховане, за реално изсветляване на доплащанията, също и достъп през НЗОК до лекарствени терапии с по-голям процент реимбурсация, а що се отнася до нов здравен модел – това остана на заден план в тези условия", коментира още Шарков.

По думите му засега е по-скоро невъзможно обединение на здравните политики на различните партии. Във всяка една от тях има нещо смислено, затова след сформирането на някакъв кабинет те трябва да предадат своите здравни програми на съсловието и експертите, които да опишат основните приоритети.

Още по темата - в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Михаил Вешим

Михаил Вешим: Смисълът на живота е предаване на опита

Смисълът на живота е предаване на опита на едно поколение на следващото. Това каза пред БНР писателят Михаил Вешим, който представи в предаването "Хоризонт за вас" новата си книга "Стари хипари и нови разкази" . "Това са едни разкази, на които първото издание беше преди повече от 10 години, сега към тях съм добавил още един цикъл от 10-ина..

публикувано на 12.04.24 в 16:34

Ваня Тодорова: Да направим място, където всички да се чувстват щастливи

Човек, който работи с деца и си почива сред животни – така можем да представим Ваня Тодорова, гост в рубриката „Горещо сърце“. Тя е основател на конната база „Ахил“, разположена близо до София. Там Ваня развива конната терапия като вид рехабилитация за деца със специални потребности. Надява се, че това ще стане практика у нас, както вече е в..

публикувано на 07.04.24 в 06:45

Даме Стойков ръководи успешно Обединени спортни клубове "Локомотив София"

Как един спортен клуб може да възкръсне като феникс от пепелта? Или казано по друг начин - от едно старо игрище със сгурия... Това със сигурност знае председателят на Обединени спортни клубове "Локомотив София" Даме Стойков. Човек със забележителна спортна кариера. Дългогодишен състезател по джудо и самбо на „Локомотив“ София...

публикувано на 31.03.24 в 07:39
Бисерка Йовчева

Бисерка Йовчева - учителката, която се подписва под златните успехи на българчетата по информатика

"Математика е важна за много направления, всички високотехнологични постижения са базирани на математика и независимо, че напоследък говорим за изкуствен интелект и че компютрите могат да ни заменят, за да се стигне до тук, основата е в математика, каза в "Нощен Хоризонт" Бисерка Йовчева - учителката , която се подписва под златните успехи по..

публикувано на 30.03.24 в 15:59

Руската прокуратура поиска Алла Пугачова да бъде обявена за чуждестранен агент

Руската прокуратура поиска от Министерството на правосъдието да обяви Алла Пугачова, кралицата на съветската и руската естрадна музика, за "чуждестранен агент", съобщи държавната информационна агенция РИА, цитирана от Ройтерс.  74-годишната Алла Пугачова се премести да живее в Израел малко след инвазията на руския президент Владимир Путин в..

публикувано на 29.03.24 в 16:16
Пенко Господинов с наградата ИКАР в категорията

Проф. Пенко Господинов: Справихме се отлично с Ловешкия театър, а Иполит Воробянинов е герой от мой любим роман

"Нашата  интерпретация на образа на Иполит Воробянинов , която работехме заедно с целия екип, в основата на който стои режисьорът Дамян Тенев и моите прекрасни млади колеги от трупата на Ловешкия театър, се оказа  голямо предизвикателство , защото трябва да превърнеш един роман, който стои в основата на световната литература във сценично..

публикувано на 28.03.24 в 09:51

Иванка Бечева изследва историята на Карабунар

Днес гост в рубриката „Горещо сърце“ е  историкът Иванка Бечева от пазарджишкото село Карабунар.   Нейната изследователска страст е свързана с историята на родното й място.  През годините открива неизвестни до момента факти и документи, свързани с духовното и икономическото развитие на селото.  В една от книгите й „Карабунар, история..

публикувано на 24.03.24 в 07:20