Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Вълков: Не се доверявайте на терапия по телефона, настоявайте за преглед

Според него нов щам на вируса ще върне в изходна позиция дори държави, приключили с имунизацията

Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Малко увеличаване на броя на новозаразените с коронавируса ще бъде забелязано след връщане на учениците в клас... Опитът ми показва, че в болница постъпват хора, които не са прегледани от личния лекар, масово с терапия, изписана по телефона, и никога с изследвания. При първи симптоми хората да посетят личния си лекар. Не се доверявайте на изписана терапия по телефона, настоявайте за преглед!“. Коментарът пред БНР е на д-р Трифон Вълков от Инфекциозна болница. 

Той посочи, че обсъждането на възможност за хибридна ваксинация все още не е прието от властите

„Едно от усложненията, които води Sars-CoV-2 е образуването на тромбози. Според американска студия вероятността за образуване на тромби при тежка форма на боледуване е 16%, тоест, при 16 души на 100. При „АстраЗенека“ след първата апликация е отчетена такава възможност при 1 на 100 000 до 1 на 200 000 души. Хората, ваксинирани с едната доза, които не са имали тромбогенеза, могат да бъдат спокойни, че след втората няма да има риск за тях“, допълни д-р Вълков в предаването „Нещо повече“. 

И отново подчерта, че одобрените ваксини, които вече се прилагат, предпазват над 90% от развитие на тежка форма на Covid-19. 

„Ваксината е единственият възможен вариант за справяне с всяка инфекциозна вълна. Опасенията са, ако не успеем да извършим ваксинация в глобален мащаб. В страните, които не правят активни имунизации, е възможно да се появи нов щам. Това, което наблюдаваме, са основни генетични линии. Щамът все още е един. Ако се появи нов, не можем да предвидим неговото поведение и той може да избегне имунния отговор, придобит след боледуване или след ваксинация. Тогава говорим за връщане отначало на държави, които дори са приключили ваксинационната кампания“. 

По-рано днес властите отчетоха крехка тенденция към спадане на заболеваемостта в страната

Интервюто с д-р Трифон Вълков можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Коста Костов

Проф. Коста Костов: По-малкък процент от ваксинираните заболяват от коронавирус, сочат последните данни

„Предупреждавахме още в края на февруари, че частичното освобождаване на мерките ще повиши броя на заразените и постъпващите в болница през април, така че да оставим всякакви илюзии, че нещата до края на април ще се успокоят“, каза пред БНР..

публикувано на 08.04.21 в 10:06
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЦИК не може да коментира кое от двете крила в ДПС ще получи регистрация за изборите

На този етап Централната избирателна комисия не може да коментира кое от двете крила на ДПС ще получи регистрация за участие в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври - на Ахмед Доган или на Делян Пеевски. Това заяви говорителят на ЦИК Росица..

публикувано на 29.08.24 в 15:23
Демонстрираха как работят дефибрилатори в Софийското метро. С тях и немедици може да спасяват пътници със сърдечен арест

На 16 октомври анестезиолози обучават ученици за оказване на първа помощ в училище

В момента правим организация за кампанията за първа помощ в училищата,  за да сме максимално полезни на максимално много места тази година. Целта ни е да покрием максимален брой училища в страната. Идеята е да става по-мащабно обучението, защото..

публикувано на 29.08.24 в 15:07

Засилват се международните критики към Израел

Засилват се международните критики към Израел заради новата му операция на окупирания Западен бряг на река Йордан. Тя започна вчера като според Тел Авив целта ѝ е да бъдат разбити терористични клетки.  Девет палестинци загинаха в нападнатите градове в..

публикувано на 29.08.24 в 14:49
Габриела Руменова, създател на платформата

Габриела Руменова: Има нелоялни търговски практики в кампанията за намаление на ученически пособия

Кампаниите за намаление на ученически стоки започнаха преди 2 седмици и не малко хора се възползваха от тях, но дали са се възползвали реално от намаление, не е ясно. Това коментира в интервю пред БНР Габриела Руменова, създател на..

публикувано на 29.08.24 в 14:48

Любослав Костов, КНСБ: В бюджет 2025 да се заложи поне 10% ръст на заплатите!

От 1 януари догодина минималната работна заплата ще бъде 1077 лева вместо досегашните 933 лева – това е записано в проект на правителствено постановление, който беше публикуван за обществено обсъждане. Съгласно Кодекса на труда минималната..

публикувано на 29.08.24 в 14:10

Заради горещините гроздоберът започва с месец по-рано в Сандански и Петрич

Горещото лято и продължителната суша принудиха лозарите от Санданско-Петричкия район да започнат гроздобера с месец по-рано.  Това досега не се е случвало, коментират собствениците на малки семейни лозя. Както и в други  неблагоприятни години  те..

публикувано на 29.08.24 в 14:08

Областният на Плевен се среща с Главчев заради безводието

В Плевенско продължава безводието. Продължават и усилията на институциите да се справят с този проблем. Какво ще поискат от държавата –Според  управителя на ВиК инж. Климент Тодоров скоро не се вижда краят на водния режим. Безводието..

публикувано на 29.08.24 в 13:49