Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Диаграма на истината и лъжата

Как функционира Детекторът на лъжата и какви са последствията от нашите „ДА“ или „НЕ“ - интервю за „Изотопия“ с полиграфиста Евгени Матеев

"Полиграфът е добър възпитателен метод“, казва Евгени Матеев
Снимка: Детектор на лъжата
Може ли показателите на тялото ни - дишане, пулс, реакции, да покажат колко сме искрени? Едно техническо средство ни сблъсква с последствията от нашите действия в миналото. Това е полиграфът, известен още и като Детектор на лъжата. „Изотопия" се окичва с кабели и се заема с графичните, моралните и корпоративните измерения на истината и лъжата.

Сядаме на „горещия“ стол с полиграфиста Евгени Матеев, който ни обяснява как функционира машината: „Чрез този уред следим за наличието на физиологични реакции. Това са процесите на дишане, сърдечна дейност и кожното съпротивление, които не подлежат на съзнателен контрол от страна на човека. За тях отговаря автономната нервна система.

По време на полиграфското изследване се подава вербален стимул - въпрос. Когато човек излъже, в тялото му възникват редица промени и реакции.

Евгени Матеев: „Първата реакция е страх от разкриване на лъжата - никой не иска да се разбере, че лъже. Ако някой е присвоил голяма сума пари, ще има последствия за него. Има и реакция на базата на наличието на мисловен процес. Когато човек променя отговора си, той използва мисловно усилие, което също провокира реакции. Последната реакция е преживяване на това, което се е случило. „Ти присвои ли лаптопа от офиса?

Изследваното лице отговаря с „Не“ и той преживява как се е случила кражбата - как е влязъл, как го е прибрал в чантата и го е изнесъл от офиса."

Стратегия на въпроса

Отговорите са важни, но е от ключово значение е как ще бъдат задавани въпросите. Полиграфистът обяснява, че човек може да реагира на базата на стимули, които са от периферията на въпроса. Затова явяващите се не трябва да неглижират въпросите, а да споделят всичко, което е свързано с обхвата им. Въпросите се обсъждат в детайли преди теста. Изследваното лице трябва да е наясно, за да може да отговори категорично с „ДА“ или „НЕ“ и да се установи дали не се прикрива нещо друго.

Самата процедура  не е репресивна, изследваното лице не се набеждава, всяко нещо от изследването предварително му се обяснява. Абсолютно доброволно е, той подписва декларация. Няма никакви подвеждащи въпроси и лицето може да прекрати изследването във всеки един момент.


Служебната лоялност - топ тема за полиграфско изследване

Евгени Матеев казва, че полиграфът се използва от компании при подбор на кадри, за да проверят своите кандидати дали в миналото са извършвали нелоялни дейности към предходен работодател, за износ на информация, за контакт с престъпен контингент, финансовото състояние на изследваното лице, както и дали има зависимости - наркотици, хазарт и други. Детекторът на лъжата се използва, както разбрахме по-горе, и при конкретни инциденти - кражба или злоупотреба.


Полиграфът като апарат за всяване на страх от последствията

„Когато човек се яви на това изследване, може да има последствия след това. Именно заради това полиграфът е добър възпитателен метод“, казва Матеев и разказва: „Потърси ни фирма, която се занимава със скрап и имат ведомствена бензиностанция. Всичките им служители имаха дизелови автомобили, защото това беше горивото, което се използваше. Направихме полиграфски изследвания веднъж. След това се обадихме във фирмата и ги попитахме дали искат да ги повторим. Собствениците ни казаха, че служителите вече са престанали да крадат гориво.

Графика на истината и лъжата

Как изглеждат истината и лъжата и какви физиологични реакции следи полиграфът? Обяснява ни Евгени Матеев:

„На изследваното лице първо поставяме два датчика: единият се слага хоризонтално в областта над гърдите, а другият в областта на корема. С тях се следят промените или реакциите в коремното и гръдното дишане. Когато вдишваме, графиката тръгва нагоре, а когато издишваме - надолу. Поставят се пластини на пръстените на ръцете на изследваното лице - показалец и безименен. С тях се установява дали изследваният реагира в своето кожно съпротивление. Последният показател е процесът на сърдечната дейност. Когато човек реагира, му се повишава кръвното, т.е. цялата поредица от сърдечни цикли се повишава. А когато релаксира - кръвното му намалява.

Не му се размина полиграфът на интервюиращия от „Изотопия“ и той се подложи на предварителен тест на Детектор на лъжата. На какви въпроси трябваше да отговаря, както и цялото интервю с Евгени Матеев - може да чуете в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Новата джамия в Кърджали

Кърджали посреща Рамазан Байрам без изселници и с нова джамия

Днес започна големият мюсюлмански празник Рамазан Байрам. В продължение на три дни се разменят гостувания, а на трапезата неизменно присъства баклавата. За разлика от предишни години, този път няма много наши изселници, пристигнали от Турция по родните си места. Причината е наложеният в южната ни съседка национален локдаун заради коронавируса...

публикувано на 13.05.21 в 15:27
Валери Яков, директор на  Регионалния телевизионен център

Млади художници от Благоевград с благотворителна мисия за бедните

На 17 май  младите художници на Благоевград ще рисуват картини заедно с големия авангардист и баща на бодиарта у нас Иван Яхнаджиев . Общите им творби, както и 20 от най-известните картини на художника, ще бъдат подредени в изложба с благотворителна мисия .  Средствата от закупените платна, рисувани от Иван Яхнаджиев заедно с възпитаниците..

публикувано на 13.05.21 в 14:14

Приютяването на руската бяла емиграция - част от световната съкровищница на доброто

Предстои откриването на документална изложба, посветена на 100-годишнината от емиграцията на руските белогвардейци в България . Изложбата е под надслов „Ваше благородие, госпожа Чужбина“ и ще продължи един месец – от 17 май до 17 юни. Организатори са  Държавна агенция „Архиви“ и Димитър Иванов.  В модерната история на българската държава има три..

публикувано на 13.05.21 в 13:58

Калейдоскоп от призрачни села в изложба на Мирян Колев

Музикантът Мирян Колев представя аудио-визуалния си проект „Призрачни села“ в Трявна. „ Исках да бъде нещо на границата между документално и художествено . Това е проект в развитие. Започнах да обикалям тези изоставени села преди една година, когато започна пандемията и ми липсваха пътуванията“, разказа Колев в предаването „Преди всички“...

публикувано на 10.05.21 в 10:27

Дария Михалкова възражда автентичната женска носия манофил

Ще остави ли България поредния траен отпечатък в ЮНЕСКО. Повече от година амбициозен екип работи по автентичната женска носия - манофил. Ръководителят на столичния ансамбъл "Хоро" Дария Михалкова е на път да сбъдне своята мечта и да възроди автентична фолклорна носия от шоплука. Родът на майка ѝ е от областта граово - района на градовете..

публикувано на 09.05.21 в 18:25
Димитър Михайлов

Димитър Михайлов ще участва в маратон, за да популяризира донорството и трансплантацията на органи

Идната събота любителите на ултра маратоните от цялата страна ще се съберат в село Широка лъка край Смолян, за да стартират един от най-тежките маршрути - "Тракия ултра". Освен изпитание за издръжливостта и волята на участниците, това състезание ще бъде част от каузата на маратонеца Димитър Михайлов да популяризира кръводаряването,..

публикувано на 09.05.21 в 16:26
Александра Никова

Преди 16 години журналистът Александра Никова попада на необичайно раждане на дете

Журналистът Александра Никова е главен редактор на сайта „Столица.бг“, а през годините статиите ѝ са намирали място на страниците на различни печатни издания. Различни са историите, с които се е срещала в професионалния си път. Най-вълнуваща обаче е тази, в която се ражда момиченце в банята на апартамент преди 16 години. Казва, че е..

публикувано на 09.05.21 в 14:13