Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Димитрина Петрова: Недоверието в медиите в България е много високо

Степента на безкритично приемане на конспиративни теории у нас също е висока, сочи изследване във връзка с Covid-19

Димитрина Петрова
Снимка: Ани Петрова

От януари насам чрез своя ваксинационен план и неговото изпълнение България позволи да умират и да се разболяват много тежко най-уязвимите хора – възрастните и тези с определени хронични заболявания. Това мнение изрази пред БНР Димитрина Петрова от Българска общност за либерална демокрация. Тя смята, че има липса на справедливост и аморалност в процеса на ваксинация у нас, които не се коментират в медиите.

Процесът с липсата на справедливост е сам за себе си - той трябва да се отдели от темите за липсата на ваксини и фалшивите новини, отбеляза Петрова. 

В предаването „Преди всички“ тя изложи изводите от проекта „Независимост на медиите и достъп до информация във връзка с Covid-19 в България“, който е изследвал уязвими групи от обществото – малцинства, лишени от свобода, обитатели на социални домове.

Преобладаващото множество от нашите респонденти не вярват на медиите“, подчерта Димитрина Петрова. 

Тя свързва това с общата степен на скептицизъм и недоверие в обществото към институциите изобщо и приобщаването на основните, централни медии към институционалната среда.

„Това не е толкова специфично само за България, но според мен в България е напът да излезе това, че степента на недоверие към медиите е много по-висока, тя е още по-висока в уязвимите групи.“

Общото послание е – объркани сме, объркват ни медиите. Оттук вече има една крачка до това защо не объркват“, коментира Димитрина Петрова. 

Позицията на медията не е достатъчно дистанцирана от това, за което се говори. Журналистът не си е направил домашното, не е застанал на гледната точка на обективната истина, а като рупор дава глас на различните мнения, без да се ориентира в съотношенията между авторитетите, поясни Петрова.

В България степента на безкритично приемане на някакви варианти на конспиративни теории е по-висока, изтъкна още тя.

Проектът е започнал с първите фокус групи през октомври, последните данни са от февруари.

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Фондация „Тук-там“ отпуска стипнедии за обучение на българи в чужбина

За шеста поредна година Фондация "Тук-там" ще отпусне стипендии за българи, които учат в чужбина от своя фонд "Иди, учи и се върни". Одобрените кандидати ще получат 10 хиляди лева. Средствата за стипендиите се събират от дарители. " Тази година наградния фонд е в размер на 45 хиляди лева, с което за тези последни 6 издания общата сума,..

публикувано на 12.05.21 в 19:32

Социалната чайна във Варна - отворена врата към израстването на младежи

В сърцето на старата част на Варна е разположен един специален дом - това е Социалната чайна, която се радва на голяма популярност. Нарича се чайна, защото чаят е търпение, разнообразие, спокойствие, удоволствие и ако обърнем тези думи като прилагателни, те важат и за младежката работа, споделя Мирослава Милева , ръководител на менторската програма в..

публикувано на 12.05.21 в 17:04

Колите на Google отново в България

Колите на Google отново са в България. От март те актуализират картите си , което не е правено от 2012-та. На глобално ниво Google Maps и Street View планират да показват в бъдеще освен най-бързия, но и най-природосъобразния маршрут. Така чрез софтуер се очаква да бъде намалено замърсяването. За т.нар. "еко маршрути ", Google Maps ще разчита..

публикувано на 12.05.21 в 12:50
Адвокат Михаил Екимджиев

Михаил Екимджиев: Трябва да се намери прокурор, който да каже, че царят е гол

Правозащитникът адвокат Михаил Екимджиев определи като  „нелепа опорна точка, която се опитват да ни налагат говорителите на статуквото“ тезата, че ролята на служебното правителство е единствено да подготви и организира изборите. В интервю за БНР Екимджиев заяви, че „н ищо подобно няма в Конституцията“.  Ако няколко поредни парламента не..

публикувано на 12.05.21 в 08:33
инж. Цанко Симеонов от Сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“

Предлагат градска железница да свързва Перник и София

Проект за градска железница между Перник и София беше представен от сдружението "Градски транспорт и инфраструктура". Железницата, свързана със столичното метро, трябва да намали както автомобилния трафик и замърсяването, така и времето за пътуване. Идеята за градска железница между двата близки града идва след анализ на тежкия автомобилен..

публикувано на 11.05.21 в 20:20
Автомобилно производство в Германия, 26 март 2020 г.

Дефицитът на чипове - бич за автомобилната индустрия

Дефицитът на чипове ще остане в хроничен проблем през следващите няколко години, заяви в десетия епизод на подкаста за пътешествия в света на икономиката и финансите „На всяка цена“ експертът по автомобилостроене Калоян Желев . По думите му пандемията от Ковид-19 е само един от факторите, които затрудняват производството и доставката на тези..

публикувано на 11.05.21 в 19:40
Книгата „379 дни с Милен Цветков“

Милена Иванова: Милен Цветков винаги е търсел истината и е бил на страната на правдата

„Милен беше доста ироничен човек и към себе си и към околните. Това е качество, което аз много ценях в него. Имаше забележително чувства за хумор много обичаше да се шегува с мен под всякаква форма и това даваше специален привкус на нашите взаимоотношения. Мога да кажа, че винаги чувството му за хумор е било справедливо, такъв, какъвто беше той и..

публикувано на 11.05.21 в 17:48