Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Спомен за обоиста Георги Теодосиев

Повече от четвърт век във всяко издание на предаването „Алегро виваче“ припомням на нашите слушатели забравени български музиканти от миналото и констатирам, че много рядко съм говорила за нашите великолепни изпълнители на духови инструменти. Спомням си, че през 50-те години, когато започнах да посещавам редовно симфонични концерти, Софийската филхармония имаше невероятна група дървени духови инструменти. Спомням си флейтиста Иван Бончев, обоиста Георги Теодосиев, кларинетистите Кирил Димитриев и Сава Димитров, фаготиста Кирил Коцев - и това са само водачите на групите. Какви прекрасни музиканти бяха, как темброво се сливаха в една великолепна звучност, колко артистични бяха в своите изяви.

Имаме повод да си спомним за обоиста Георги Теодосиев - на 7 април 1921 г. отбелязваме 100-годишнината от неговото рождение. Близо 20 години той е солист на Софийската филхармония, но в началото на 60-те години заминава да работи  в чужбина и внезапно си отива от света на 49-годишна възраст през 1970 г.

Роден в Хасково, Георги Теодосиев учи обой при местния капелмайстор Борислав Благоев, а вероятно и при вуйчо си Сава Панев - обоист в Царския симфоничен оркестър. Следва в Държавната музикална академия, в класа на д-р Спасов - личност, за която трябва да се говори и която не трябва да бъде забравена. После се обучава при проф. Христо Петков, а камерно музика учи при проф. Никола Стефанов.

На Първото общобългарско състезание за певци и инструменталисти през 1948 г. Теодосиев е награден и това дава тласък на кариерата му като концертиращ инструменталист, въпреки че още като студент той става солист на Царския симфоничен оркестър (по-късно прераснал в Софийска филхармония). По негова инициатива е създаден Филхармоничният духов квинтет, в който участват водачите на групите в оркестъра. С този състав изнасят много концерти в цялата страна. Сслед това е създадена и нова формация - Български духов квинтет, в който участват Борис Стоянов - флейта, Геори Теодосиев - обой, Сава Димитров - кларинет, Марко Минев - фагот и Христо Хараламбов - валдхорна - много престижен състав с преставителни изяви.

Теодосиев е бил солист и на всички симфонични оркестри в страната. Все пак най-впечатляващи са били неговите изяви със Софийската филхармония. Неслучайно видни диригенти като Абендрот и Бонгарц при гастролите си в София веднага обръщат внимание именно на солиста обоист и го канят за оркестрант в големи оркестри на Германия като Дрезденската филхармония, например. Уви, тогаващните власти не му дават тази възможност за професионална изява. Интересен факт е, че при повторното гостуване на Абендрот в България той специално донася една кантата от Йохан Себастиан Бах за сопран и обой, имайки предвид възможностите на Теодосиев - и изпълнението е блестящо. Чак след 6 години, когато диригентът на Белградската филхармония Живоин Здравкович е впечатлен от качествата на обоиста и го кани за солистична изява в Белгард, а след това и за солист оркестрант на Симфоничния оркестър на град Кайро в Египет, където той е главен диригент, властимащите позволяват на Теодосиев да замине. В Кайро цели 7 години той жъне успехи като обоист и продължава активната си дейност като камерен изпълнител.

Георги Теодосиев притежава и дарбата да преподава - винаги обкръжен от млади музиканти, които го търсят, за да споделя щедро ценния си опит. Но и в тази дейност той има затруднения – допуснат е да преподава само във Филхармония „Пионер“. Независимо от всички създавани в онези времена пречки, много от обоистите от следващите поколения дължат част от успехите си именно на своя „нещатен“ учител.

Георги Теодосиев е роден музикант - от тези, на които природата е дала всичко. Той носи музиката в себе си и я подарява на всички.

Изпълнение на Георги Теодосиев като солист в Концерт за обой №3 от Хендел можете да чуете в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Срещи с деди Йожи“ в рамките на Варненско лято

"Срещи с деди Йожи“ ще има тази вечер в рамките на Варненско лято, каза в „Преди всички“ внукът на деди Йожи Вили Стоянов. Тромбонистът Вили Стоянов стартира проект , посветен на знаменития си дядо - композитора Йосиф Цанков, създател на повече от  500 произведения - оперети, инструментална и танцова музика, филмова и театрална музика...

публикувано на 05.08.21 в 13:49
Еми Барух

Еми Барух: В люлката между вчера и утре забравяме да сме сетивни днес

" Фотографиите идват, за да кажат, че трябва да помним, че сме смъртни, особено това важи за тези, които са лакоми и алчни и забравят за своето кратко и мимолетно съществуване на тази зема, и за останалите, които се опитват да учат от децата и животните, които успавят да се наслядят на мига", каза в "Преди всички" Еми Барух, директор на..

публикувано на 05.08.21 в 13:35

Ковачевица - отново по "Неотъпкана пътека"

„Неотъпкана пътека” е фестивал за камерна музика, който набира популярност заради високото ниво и каузите си  - третото му издание ще се проведе в село Ковачевица от 6 до 9 август. Великолепната природа, древната история и традициите на Западните Родопи са вдъхновяващият фон за концертите с класическа музика в читалище "Светлина", за които в..

публикувано на 04.08.21 в 21:03
Валерия Николова с Пиеро Епифания в БНР

Перуанският перкусионист Пиеро Епифания издаде албум в България

Перуанският перкусионист Пиеро Епифания (Piero Epifania), който вече 7 години живее в България, издаде нов албум на 5 юни.   Заглавието е „Miles, Los Amigos“, а пиесата „Peruka“ има и клип. Режисьор е Златимир Араклиев. " Аз обичам да ходя всяка година в Родопите ", каза БНР Пиеро Епифания.   По думите му албумът може да провокира..

публикувано на 03.08.21 в 19:57
Борислава Гайкова

Младежкият конкурс "Петнадесет лалета" се проведе в Хисаря

В Хисаря от 16 до 17 юли се проведе 9-то издание на Младежкия конкурс за популярна песен с международно участие "Петнадесет лалета". Финалът на конкурса се проведе в Летния театър на град Хисаря и бе част от националния календар на Министерството на културата. След проведения предварителен онлайн кръг журито допусна до присъствения втори..

публикувано на 03.08.21 в 18:36
Здравко Григоров и Ангел Хаджийски

В кино Г-8 са предвидени специални прожекции - Кино за пътешественици

В програмата на кино Г-8 до 15 август са предвидени специални прожекции   - Кино за пътешественици. На 31 юли Здравко Григоров и Ангел Хаджийски споделиха впечатленията си от пътуването до Япония, което се е провело в края на 2019. Двамата са основатели на Сдружение "Позор". "Там бяхме изненадани, преживяхме и тайфун", каза за БНР Здравко..

публикувано на 03.08.21 в 14:04
Етиен Леви

Етиен Леви: Класическата музика остана в сърцето ми

„ Израснал съм в семейство със стара ценностна система, много стойностна . Майка ми и баща ми, мир и светлина на душата им, бяха музиканти“, каза за БНР Етиен Леви. Майка му си отива от този свят на 35 години от левкемия. Етиен Леви сподели, че предсмърната молба на майка му е била едно от децата ѝ да стане музикант – или той, или сестра..

публикувано на 02.08.21 в 18:16