Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Благотворителната кампания „Деца рисуват за деца“ с нов проект

Ученици подпомагат даровити деца от социално слаби семейства

4
Училището по изкуства и занаяти „Димитър Екимов“ във великотърновското село Русаля
Снимка: Здравка Маслянкова

Графични таблети и материали за рисуване за близо две хиляди лева получават като дарение даровити деца от социално слаби семейства от цялата страна. Те се обучават безплатно в училището по изкуства и занаяти „Димитър Екимов“ във великотърновското село Русаля.

Дарението е осигурено чрез благотворителна кампания „Деца рисуват за деца“, която беше реализирана от ученици от Велико Търново. 32 даровити деца развиват талантите си в училището-пансион в Русаля.  

„Аз съм Севда, уча всички неща и съм възпитано дете, не се бия и съм на 9 години, обичам да пея. Аз съм Павлин, на 9, любимият ми предмет е български език, аз съм Габи, на 5, обичам да играя, аз съм Вики, на 9, най-любимо ми е музиката, когато порасна, искам да стана полицайка, аз съм Севда и съм на 10 години, аз съм Виолета, на 11 години от Варна, искам, когато порасна да стана археолог“, разказаха пред БНР част от учениците на училището по изкуства и занаяти „Димитър Екимов“.

Децата с трудно детство получават подкрепа и безплатно образование от преподавателите и менторитеНие сме планирали да започват от предучилищна група и да завършват 12-и клас при нас. Това време ни е необходимо, за да можем да преодолеем част от дефицитите, с които те идват при нас и да сложим нов морал, нови умения, нови знания, ново възпитание, което би било полезно за тях“, каза в „Преди всички“ “създателката на училището Анимари Димитрова.


Фондация „Генерал Протогеров“ дарява на училището 6 графични таблета за рисуване и много материали.

„Тези неща, които ви ги даваме сега, искаме да слушате учителката си по изобразително изкуство. Тя ще ви научи как да създавате красота и да бъдете по-добри чрез тези предмети, които ние днес ви даряваме. Бъдещето за вас ще бъде много по-добро, от колкото е в момента“, посочи пред БНР председателят на фондацията Георги Радев.

Но в основата на дарението са ученици от Велико Търново, които се включиха в кампанията на учителя по музика Добрин Пелтеков“ – „Деца рисуват за деца“: 

„Имахме 76 рисунки. Бяха продадени 49. Беше направен сайт, наистина огромна организация. Цените бяха от 20 до 150 лева. Най-малката художничка беше тригодишна. Събраната сума е 1980 лева. Ние трябва да възпитаваме нашето бъдеще, а това са децата. Трябва да ги научим на човечност, на християнски ценности, на обич, на доброта", сподели пред БНР Пелтеков.

Частното училище по изкуствата „Димитър Екимов“ в село Русаля разчита основно на дарители, за да съществува, заяви още Анимари Димитрова:

„Едно от нещата, с които децата най-много обичат да се занимават и може би най-много показва личностната им същност, това е рисуването и приложните изкуства".


Освен обучението по занаяти и различни видове изкуства училището в Русаля насърчава талантите си и за бъдещето им професионално развитие.  

В условията на пандемия са забавени плановете за развитие на училището.

„Имаме още много неща, които трябва да строим – това си ни най-големите приоритети в момента, гимназиалният корпус и завършването на кухнята-столова, за което се борим вече 7 години и не успяваме. Намерихме много приятели, много дарители, благодарим им от сърце, поклон пред тях, но за съжаление не са достатъчно да завършим големите дела, които ни предстоят“, споделя още Анимари Димитрова. 

Политическата ситуация в страната около новия парламент не е чужда на по-големите деца в училището в Русаля. 15-годишният Веселин Симеонов от Русе, споделя, че мечтае да стане депутат:  

„Искам да променя тази държава, има много безработица, което въобще  не ми харесва. Искам да им кажа да се стегнат и да оправят страната ни“, каза още Веселин.

Още по темата в звуковия файл.

Снимки: Здравка Маслянкова, кореспондент на БНР във Велико Търново.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Рекордният мъник е изящно сътворен от Николай Стефанов с внимание към детайла.

Японско изкуство + българска сръчност = световен рекорд

Малък мащаб на хартията, но голям майсторлък и крехко, минималистично изящество на финала. С тези думи можем да опишем творението на Николай Стефанов . 29-годишният икономист, който от над 10 години се занимава с оригами, успя да сътвори най-малкият хартиен жерав в света, създаден единствено с ръце и с размер милиметър и половина...

публикувано на 17.05.21 в 10:32
парк „Бачиново“

Ще се строи ли в района на парк „Бачиново“ в Благоевград

Съдбата на зелените площи и паркове в Благоевград отново беше поставена на карта, след като инвеститори са напът да получат разрешение за жилищно строителство в района на крайградския парк „Бачиново“ и конкретно - на тенискортовете. Това взриви реакциите на жителите на Благоевград и нагорещи до червено последните заседания на Общинския съвет. В..

публикувано на 17.05.21 в 10:13

Габровският карнавал ще се проведе на 22 май

Габровският карнавал наближава, по-малко от седмица остава до най-веселото събитие в града на шегаджиите, което тази година ще се проведе на 22 май. Миналата година балканджиите се смяха от балконите, заради тежките ограничителни мерки. Сега отново празникът няма да е като друг път, и вместо колоните от маскирани да преминат в шествие през..

публикувано на 16.05.21 в 19:15
Отец Йордан Карагеоргиев

Отец Йордан Карагеоргиев за скритите пластове в душата на лишените от свобода

Ако се върнем в историята, ще видим, че най-масовото бягство от затвор в страната е било в Старозагорския затвор през пролетта на 1972 година. Още тогава българската православна църква се опитва да влезе сред лишените от свобода, защото Бог не бяга от своите чеда. Тогава се е разчитало на друго превъзпитание и не се е допускало в затвора да..

публикувано на 16.05.21 в 16:13
Център по приложен поведенчески анализ в София

Сдружение „Аутизъм днес“ и УНИЦЕФ започват програма за детегледачи за деца с аутизъм

През 2014 година Владислава Цолова напуска известна банка и създава Сдружение "Аутизъм днес" в помощ на деца с аутизъм. Разкрива първия център за деца с това заболяване в София и след това втория в родния си град Плевен. В процес на подготовка са още три центъра - в Бургас, Враца и втори в София. Личната съдба на Владислава Цолова се..

публикувано на 16.05.21 в 15:15
Новата джамия в Кърджали

Кърджали посреща Рамазан Байрам без изселници и с нова джамия

Днес започна големият мюсюлмански празник Рамазан Байрам. В продължение на три дни се разменят гостувания, а на трапезата неизменно присъства баклавата. За разлика от предишни години, този път няма много наши изселници, пристигнали от Турция по родните си места. Причината е наложеният в южната ни съседка национален локдаун заради коронавируса...

публикувано на 13.05.21 в 15:27
Валери Яков, директор на  Регионалния телевизионен център

Млади художници от Благоевград с благотворителна мисия за бедните

На 17 май  младите художници на Благоевград ще рисуват картини заедно с големия авангардист и баща на бодиарта у нас Иван Яхнаджиев . Общите им творби, както и 20 от най-известните картини на художника, ще бъдат подредени в изложба с благотворителна мисия .  Средствата от закупените платна, рисувани от Иван Яхнаджиев заедно с възпитаниците..

публикувано на 13.05.21 в 14:14