Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Априлското въстание в Добруджа - малко познати факти в изложба

Снимка: Мая Щърбанова

„Пред олтара на Свободата. Априлското въстание на север от Балкана“ – така се казва най-новата изложба, подредена в Художествената галерия в Добрич, която от днес е открита за посетители. 

Изложбата хвърля светлина върху по-малко познати страници от историята на Априлското въстание, които са не по-малко героични и драматични от добре известните ни събития в Панагюрище, Копривщица, Клисура и Батак.

В изложбата участват експонати от фонда на РИМ – Добрич, музеите във Велико Търново, Габрово, Шумен, Севлиево, Варна и Бяла черква. Рeгионалният клуб „46-и пехотен Добрички полк” също се е включил с оръжия и снаряжение от личните колекции на членове на военноисторическия клуб. Дизайнът на плакатите, информационните пана и част от пространството на изложбата са на добричкия художник Венцислав Великов. 

Априлското въстание в Добруджа не избухва. Причините за това са няколко. По-голямата част от местното население по това време е съставено от мюсюлмани, а близостта на граничната зона до многобройни мощни военни гарнизони е друг фактор.

Добруджанци все пак се включват в революционното движение. Такъв пример е Спас Соколов, който е бил част от щаба на Ботевата чета, в която участие вземат още десетина добруджанци. По думите на уредника в РИМ в Добрич Пламен Николов събитията около Априлското въстание на север от Балкана са малко познати, затова и изложбата има за цел да въведе посетителите именно в тези малко известни факти. 

Далеч по-малко познати се оказват страниците, свързани с Априлското въстание в Северна България – макар и в отделни райони и по-изолирано, макар повечето действия да са били под формата на отделни чети, драматизмът и героизмът са не по-малки от добре познатите ни центрове на въстанието, разказва пред БНР Пламен Николов. Затова акцентът е на север от Балкана.

Според Николов документите и личните вещи на участници във въстанието са най-ценните за историята експонати в тази изложба:

„Тук е пушката, с която е загинал Панайот Волов, тук е револверът на Стефан Стамболов, пушката и сабята на Сидер Грънчаров…“

Интересни експонати в изложбата са и т.нар. саби-априлки, които са български оръжия, използвани само в този кратък времеви период на Априлското въстание. Те най-често са били изковавани от земеделски сечива – коси, плугове и други.  

Голяма част от изложените оръжия са от личната колекция на д-р Добрин Добрев - председател на Рeгионалния клуб „46-и пехотен Добрички полк”. Той сподели, че всички членове на клуба са взели активно участие в подготовката на тази изложба. 

Кой с каквото може – с артефакти, с труд, с духовна подкрепа успя да се реализира тази изложба. 46-и полк е пример в България за отлична работа с местните структури.“

Автор на визуалната част на изложбата е художникът Венцислав Великов. 

Изложбата се открива тази вечер от 17.00 часа в Художествената галерия в Добрич. 

Снимки: Мая Щърбанова

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Калейдоскоп от призрачни села в изложба на Мирян Колев

Музикантът Мирян Колев представя аудио-визуалния си проект „Призрачни села“ в Трявна. „ Исках да бъде нещо на границата между документално и художествено . Това е проект в развитие. Започнах да обикалям тези изоставени села преди една година, когато започна пандемията и ми липсваха пътуванията“, разказа Колев в предаването „Преди всички“...

публикувано на 10.05.21 в 10:27

Дария Михалкова възражда автентичната женска носия манофил

Ще остави ли България поредния траен отпечатък в ЮНЕСКО. Повече от година амбициозен екип работи по автентичната женска носия - манофил. Ръководителят на столичния ансамбъл "Хоро" Дария Михалкова е на път да сбъдне своята мечта и да възроди автентична фолклорна носия от шоплука. Родът на майка ѝ е от областта граово - района на градовете..

публикувано на 09.05.21 в 18:25
Димитър Михайлов

Димитър Михайлов ще участва в маратон, за да популяризира донорството и трансплантацията на органи

Идната събота любителите на ултра маратоните от цялата страна ще се съберат в село Широка лъка край Смолян, за да стартират един от най-тежките маршрути - "Тракия ултра". Освен изпитание за издръжливостта и волята на участниците, това състезание ще бъде част от каузата на маратонеца Димитър Михайлов да популяризира кръводаряването,..

публикувано на 09.05.21 в 16:26
Александра Никова

Преди 16 години журналистът Александра Никова попада на необичайно раждане на дете

Журналистът Александра Никова е главен редактор на сайта „Столица.бг“, а през годините статиите ѝ са намирали място на страниците на различни печатни издания. Различни са историите, с които се е срещала в професионалния си път. Най-вълнуваща обаче е тази, в която се ражда момиченце в банята на апартамент преди 16 години. Казва, че е..

публикувано на 09.05.21 в 14:13
Лорена Гомес пред шоколадовата

Войната, по-сладка от шоколад

В дните, в които мислим за храбростта и безстрашието на войниците, замисляме ли се за измъченото, разкривено от ужас и мъка лице на войната? То издава паниката и отрицанието на хаоса, разрухата и насилието. Във всяка война и победителите са някак губещи, просто защото военните действия са се случили. Могат ли тогава последствията от тях да се..

публикувано на 08.05.21 в 21:36
Икона на Св. Георги

В митологичните лабиринти на легендите за Св. Георги с иконописеца Румен Москов

Защо Св. Георги убива змея? Този въпрос повежда Марта Младенова в митологичните лабиринти на легендите, иконите и… Града на сънуващите книги на Валтер Мьорс. Неин спътник в това приключение е иконописецът Румен Москов, който най-много обича да рисува Св. Георги. Св. Георги е роден в Кападокия, баща му е бил римски легионер – започва разказът..

публикувано на 07.05.21 в 16:53

Националната гимназия за приложни изкуства в Трявна - автентични ценности, съвременна визия

Националната гимназия за приложни изкуства Тревненска школа празнува днес 100-годишнината от основаването на училището. То е създадено като продължител на традициите на Тревненската възрожденска школа. Празничната програма ще предложи на гостите представителната изложба на учениците от специалностите Дърворезба, Иконопис и Интериорен дизайн...

публикувано на 06.05.21 в 11:30