Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хараламби Анчев: Отлагането на мажоритарния вот е прагматично решение

Хараламби Анчев
Снимка: Стопкадър, ТВ Европа

"Отлагането на мажоритарния вот е прагматично решение". Това мнение изрази пред БНР Хараламби Анчев, бивш член и зам.- председател на ЦИК, бивш служебен министър на правосъдието. Той подчерта, че при въвеждане на нулев праг на преференциите ще бъде постигнат мажоритарен елемент в изборите.

Според него се върви към предсрочни избори и затова логиката на действията на политическите формации е да се направят спешни продуктивни промени в Изборен кодекс, по които да бъдат проведени следващите избори, за да няма оправдание, че изборните правила са в нечия полза.

Анчев коментира машинното гласуване на изборите на 4 април, като изтъкна, че то е било въведено в последния момент, а машините са дошли в 12 без 5:

"25% са гласувалите с машини, което е огромен процент, предвид това, че машините дойдоха в последния момент, не беше допуснат независим одит и не беше достатъчно популяризирано по медиите машинното гласуване".

Той заяви, че е категоричен привърженик на гласуването с машини и по пощата.

"Пощенското гласуване е първата стъпка към активната регистрация. ... Машинното гласуване е мека форма на образователен ценз", тези заключения направи Хараламби Анчев и прогнозира, че вероятно няма да бъде прието въвеждането на вот по пощата - нито в България, нито от чужбина.

Бившият член на ЦИК смята, че членовете на Централната избирателна комисия трябва да бъдат подменени на квотен принцип, защото върху сегашния състав има натрупани "сериозни подозрения за нейната коректност", за които тя е дала повод:

"Полезна е идеята това да се опосреди от президента. Статутът на държавния глава не съответства на това огромно обществено доверие, което той получава като мажоритарно избран първи човек в държавата. Дори бих приел да има една минимална, символична негова квота, която той да предлага".

Интервюто на Снежана Иванова с Хараламби Анчев в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Депутатите приеха промените в изборните правила на "Има такъв народ"

Пет отхвърлени и един приет законопроект за промени в Изборния кодекс. След близо петчасови дебати парламентът единодушно прие днес на първо четене промени в изборните правила, внесени от партия "Има такъв народ" (ИТН). Сред тях са отпадане на..

публикувано на 23.04.21 в 14:37
ВИЖТЕ ОЩЕ
Зам.-министърът на здравеопазването Петко Стефановски.

Жителите на Елин Пелин да дишат през кърпи и да затворят прозорците си

Министерство на здравеопазването съветва жителите на Елин Пелин да дишат през кърпи и да затворят прозорците си, след експлозията в складовете за фойерверки. Пожар в складове за фойерверки между град Елин Пелин и едноименната гара, има пострадали..

публикувано на 25.07.24 в 21:39

Николай Николов: Необходимо е време фойерверките да се самоунищожат

Повече от три часа продължават да гърмят фойерверките в складове край Елин Пелин, където тази вечер възникна пожар и започнаха взривове. Има информация за двама пострадали с изгаряния, които са в болница "Пирогов". Те  остават за интензивно лечение в..

публикувано на 25.07.24 в 21:26

"Пирогов": Жена, пострадала в складовете в Елин Пелин, е в много тежко състояние със 70% изгаряния

Жена, пострадала от взривовете в складовете в Елин Пелин, е в много тежко състояние. Тя е със 70% изгаряния, какъв ще бъде изходът за нея, не мога да прогнозирам. Това каза директорът на "Пирогов" д-р Валентин Димитров. Мъжът, приет заедно с жената, е с..

публикувано на 25.07.24 в 20:43

Армията праща брониран джип, за да влезе и да види има ли хора в складовете в Елин Пелин

Всичко е под контрол, няма нужда да се всява паника, каза служебният премиер Димитър Главчев, който дойде на мястото на пожара в складовете за фойерверки между Елин Пелин и Гара Елин Пелин. Според него нуждата от евакуация се преценява на място, но е..

публикувано на 25.07.24 в 20:35

Четирима следователи от НСлС поемат разследването на взривените складове край Елин Пелин

По разпореждане на изпълняващия длъжността на главен прокурор Борислав Сарафов четирима следователи от Национална следствена служба и дежурен следовател от Окръжна следствена служба - София поемат разследването на взривените складове край Елин Пелин...

публикувано на 25.07.24 в 20:27

МВР за Елин Пелин: Двама тежко пострадали, още двама може да са в горящия склад

Ситуацията е тежка, става въпрос за фирма, която се занимава с пиротехнически изделия. Има шест склада, които са пълни с такива изделия.  Това каза министърът на вътрешните работи Калин Стоянов на място в Елин Пелин, където по-рано днес в складове за..

публикувано на 25.07.24 в 20:16

Комисията по здравеопазване прие проекторешение за предотвратяване на насилието над медици

Парламентарната комисия по здравеопазване одобри проекторешение, с което да се регламентират действия за предотвратяване на насилието над медици.  В срок от 2 месеца министърът на здравеопазването трябва да осигури обучение за специалистите как да..

публикувано на 25.07.24 в 20:12