Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Оцелелите" на Алекс Шулман - история за прошката

Снимка: Ciela.bg

През 2009-а година Алекс Шулман, който по това време е журналист, решава да започне блог. Казва си: „Щом никой не иска да публикува творбите ми, аз сам ще ги публикувам“. Така започва неговият път като писател. 

"Понякога в тези блогове пишех за баща си, починал преди няколко години. Оказа се, че най-големият издател в Швеция следи блоговете ми. Посъветва ме да напиша книга за баща си. Това беше първата крачка към литературата за мен. Все повече исках да пиша и по-малко да се занимавам с дейността си като журналист. Все още смятам, че радиото е страхотна медия, имам си дори и собствен подкаст, който много ми харесва да поддържам. Аз и моят добър приятел Сиг от Ел Ей работим по него. Там представяме гледните си точки по събитията от света".  

Романите на Алекс Шулман се оказват успешни. В тях той разказва за нелекото си детство и начина, по който то е повлияло на неговото осъзнаване.  

"Пишех за баща си, защото много ми липсваше. Той беше много възрастен, когато се родих, беше на 60. Когато бях на 6 или на 7 осъзнах, че той скоро ще умре. Докато пораствах се чувствах сякаш се подготвям за неговата смърт. Първата ми книга е точно за това – на много ранна възраст да трябва да се сбогуваш с човек, когото обичаш. Беше успех, който ми помогна да видя бъдеще, в което бях писател. Започнах да работя по това. Написах още няколко книги. Например, за майка ми. Тя имаше много проблеми, беше алкохоличка. Трудно растях с нея, тя бе толкова болна. След това написах най-големия си успех, преди „Оцелелите“. Книга за тайната афера на баба ми с един много известен шведски писател. Открих любовни писма между баба ми и този човек. Това ми помогна да опиша тяхната любовна история, развила се през 1932.  

Всеки път, в който напишех книга, хората в семейството ми се превръщаха във врагове. Те не искаха да говорят с мен. Мислеха, че аз съм продал честта на семейството. Огромна болка бе за мен да осъзная, че моите книги все повече ме отдалечават от най-близките ми хора".  

Автобиографичните романи на Алекс Шулман го отвеждат и до „Оцелелите“. Книга, която му печели международна известност, преведена е на 30 езика.  

"Има неща в нея, които са директно взети от живота ми. Рамката на историята, например – тя е за трима братя, които са доста отдалечени един от друг. Майка им обаче умира. Когато отиват да разчистят апартамента й намират писмо – сякаш от другия свят. Точно така се случи и с мен, и моите братя ден преди погребението на майка ни. В апартамента й намерихме послание към нас. Странно беше. Най-странното изживяваме за мен до момента. Да седя там с братята си и да чета писмото на починалата ни майка. В този момент реших, че мога да създам история и от тази ситуация.  

Структурата на историята в книгата е голям експеримент за мен. В нея има две времеви линии. Първата е разказана отзад напред и обхваща един ден. Денят в който братята намират писмото от майка им. Първата глава се оказва последната – с тримата мъже, седящи пред къщата от детството си. Те са мокри до кости, кървят, прегръщат се и плачат. Тогава се питаш „Какво се е случило тук?“. Втората част на книгата се развива два часа по-рано, когато се борят във водата – и ти се питаш, какво става тук? След това се връщаме отново два часа назад – разказвам този ден отзад – напред. Разказвам и историята от детските години на братята хронологично".  

Романът „Оцелелите“ може да бъде разгледан и като история за прошката. Онази, която дължим най-вече на себе си.  

"Мисля, че тук загатвам и проблемът за срама. Носим много срам в себе си, ние, хората. Толкова е тежко да го носим, понякога. Аз също мисля за своя „срам“. И то често. В книгата става въпрос и за нещо, случило се със средния брат. Инцидент, който носи със себе си. Той се превръща в товар за цялото семейство. Според мен, книгата ни кара да се запитаме за онези неща, случили се в детството ни, които не са станали ясни за нас. Винаги ще има различни версии на истината. Осъзнах го. Когато бях по-малък си мислех, че миналото не може да бъде променено. Бъдещето пък е навсякъде и можеш да започнеш да го формираш по всяко време. С възрастта осъзнавам, че миналото се променя непрекъснато. Говорейки с различни хора в различни ситуации, всеки от тях има своята версия за случка от миналото".  

Интервюто на Иван Русланов с Алекс Шулман в предаването ''Нещо повече'' можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Северняшката сватба е кулминация в програмата на Националния фолклорен събор "Леденика"

Днес поляната край пещерата "Леденика" ще се превърне в своеобразна ритуална зала, в която Теодора и Михаел ще узаконят 8 годишното си съжителство със старинен сватбен ритуал. Северняшката сватба е кулминация в програмата на Националния фолклорен събор "Леденика", който се провежда за седми път във Врачанския Балкан. По време на..

публикувано на 30.06.24 в 06:42

Фолклорният събор "Кайлъшка шевица" постави начало на бъдещи традиции

При голям интерес в Плевен премина първото издание на фолклорния събор „Кайлъшка шевица“.  В красивия парк „Кайлъка“ дойдоха цели семейства, всички облечени в народни носии. Песни, народни танци, игри и надпревари създадоха неповторима атмосфера и нови приятелства.  Всички се надяват, че това е само началото на една бъдеща традиция...

публикувано на 30.06.24 в 06:25
Тримата митрополити, от които ще бъде избран Българският патриарх (от ляво надясно): Гавриил Ловчански, Григорий Врачански и Даниил Видински.

140 делегати ще избират български патриарх

Новият български патриарх ще бъде избран днес от четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор, който започва от рано сутринта. Гласуването трябва да приключи на обяд, а в 14.30 часа се очаква да бъде обявено името на новия глава на Българската православна църква.   След това той ще бъде въдворен като патриарх с тържествена..

публикувано на 30.06.24 в 05:58

Кипър ще бори незаконните сметища

В Кипър започва план за справяне с незаконните сметища, за чието изпълнение правителството отпуска 1,5 млн. евро за тази година. На нарушителите, които замърсяват с безконтролно изхвърляне на отпадъци, ще бъдат налагани глоби до 20 000 евро. Инициативата „Кипър без боклук“ /Wastefreecyprus/ и кампанията за изчистване на острова целят премахването..

публикувано на 30.06.24 в 04:00

Елтън Джон подкрепи лейбъристите преди вота във Великобритания

Пет дни преди общите избори в Обединеното кралство подкрепата за лейбъристите е на най-ниско ниво откакто Риши Сунак стана лидер на Консервативната партия и премиер на страната, показва ново проучване на общественото мнение на агенция „Саванта“. Според друга анкета обаче няма промяна в обществените нагласи. Проучването, поръчано от „Сънди..

публикувано на 30.06.24 в 02:44

Защитени жилища за хора с ментални увреждания ще има в с. Мамарчево

Защитени жилища за пациенти с ментални увреждания ще бъдат изградени в боляровското село Мамарчево. Финансирането е осигурено по Плана за възстановяване и устойчивост и в размер 9 млн. лв. В момента в Дома край село Малко Шарково са настанени 85 пациенти като всички те трябва да бъдат преместени  в защитени жилища до края на 2026 година. От..

публикувано на 29.06.24 в 20:56

В Малага протестираха срещу масовия туризъм

Жители на испанския град Малага излязоха на протест срещу масовия туризъм. Според тях той е причината за повишаването на цените на наемите. Демонстрантите настояват местните власти да защитят. "Наемите са се увеличили неимоверно. Това е лудост. А ние не можем да си го позволим. Само заради почивката или мечтания живот на някои хора",..

публикувано на 29.06.24 в 20:51