Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Божилов: Кибератаките ще засягат все повече структури

Йордан Божилов
Снимка: БНР

Тенденцията е кибератаките да се увеличават и да засягат все повече структури в една държава. Това каза в предаването „Преди всички“ Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност преди онлайн събитие днес, посветено на тази тема.

„Все повече системи са разположени в киберпространството и зависят от киберсигурността“, допълни той.

„Киберсигурността не е само техническа дейност, а въпрос на организация, правила и култура на поведение в интернет“, изтъкна Божилов, според когото повечето кибератаки са възможни, защото не се спазват елементарни правила.

Държавната агенция за електронно управление се занимава с анализ на рисковете, там има център за реакция при кризисни ситуации в киберпространството. България е изградила структура – закон, стратегия, наредби, поясни Божилов.

„За да се намерят добри киберспециалисти, трябва да се предложи и добро заплащане“, подчерта той относно капацитета на държавните структури.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Седем задържани в Белгия за подготовка на атентат на Олимпийските игри във Франция

Седем души са задържани при 14 обиска, извършени в няколко белгийски града като превенция срещу терористичен акт преди започващите утре Олимпийски игри в Париж. Обиските са извършени в Брюксел, Антверпен, Лиеж и още няколко града в кралството, като съдията ще реши на по-късен етап дали задържаните ще останат в ареста.  Те са заподозрени в..

публикувано на 25.07.24 в 15:59
Акад. проф. Васил Николов

Археолози разкриха и проучиха светилище на 7000 години в Ловешко

Археолози с ръководител академик професор Васил Николов от Националния археологически институт и музей на Българската академия на науките разкриха и проучиха светилище на седем хиляди години в землището между ловешките села Дойренци и Дренов , където ще преминава трасето на един от новите участъци на автомагистрала "Хемус". Проучванията на..

публикувано на 25.07.24 в 15:59
Варненското езеро

Черно море е едно от най-бързо затоплящите се в света

Черно море е едно от най-бързо затоплящите се морета в световен мащаб. До края на века скоростта на вятъра в региона ще нарастне, ще се увеличат валежите, а налягането на въздуха ще се повиши. По-големи количества на валежите вече се регистрират в районите на Варна, Добрич и Бургас. Българските учени предупреждават, че климатичните промени в..

публикувано на 25.07.24 в 15:53

Утре КС се произнася за промените в Конституцията

Конституционният съд ще се произнесе утре дали последните изменения на Конституцията (ш естите по ред поправки) противоречат на основния закон . Това става ясно от съобщение на сайта на съда. Исканията са две - на президента Румен Радев, който атакува измененията, без промените, свързани със съдебната власт, и на депутати от 49-ото Народно..

публикувано на 25.07.24 в 15:45
Борислав Сарафов

За блокирането на съдебномедицинските експертизи и аутопсиите в столицата и региoна алармира Сарафов

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов е изпратил писмо до служебния министър на здравеопазването Галя Кондева с копие до служебния премиер Димитър Главчев, с което ги сезира относно необходимостта от предприемането на незабавни мерки за своевременно извършване на съдебномедицински експертизи, назначени от органите на досъдебното..

публикувано на 25.07.24 в 15:36

Продължава делото за смъртта на двамата полицаи в Бургас

С разпит на свидетели в Бургаския окръжен съд и днес продължава делото за смъртта на полицаите Атанас Градев и Йордан Илиев. Те загинаха след като автобус с мигранти блъсна на кръгово кръстовище патрулната полицейска кола. Обвиняем за престъплението е сирийският гражданин със статут на бежанец Омар Аднан. Днешния разпит цели да изясни ситуацията в..

публикувано на 25.07.24 в 15:34

Руски дронове атакуваха южния украински пристанищен град Измаил

За втора поредна нощ руски дронове атакуваха южния украински пристанищен град Измаил и повредиха инфраструктурни обекти. Според съобщенията от Киев няколко руски дрона са навлезли в румънското въздушно пространство.  Украинските военновъздушни сили съобщиха, че Русия е изстреляла 38 ирански дрона, 25 от тях са били свалени. Местните власти в Измаил..

публикувано на 25.07.24 в 15:27