Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Растението се отглежда се роботизирано в израелската пустиня Негев

Най-малкият зеленчук в света – манкай може би е супер храната на бъдещето

Водораслото съдържа вещества, които регулират холестерола, кръвната захар и затлъстяването

Снимката е илюстративна
Снимка: Pixabay
Предстои Гергьовден, когато всеки обича да похапне и зелена салата, и агнешко. Вече е открита супер-храна, която може да замени и двете, при това расте в пустинята. Дали това не е храната на бъдещето? Отдалече приличат на парници, това са покрити басейни, ширнали се на 50 дунама в пустинята Негев, недалеч от кибуц "Беери". Работи само един човек на смяна. Всичко - от „засаждането“ през отглеждането и прибирането на реколтата се върши от роботизирана технология, ръководена от изкуствен интелект. Може би това е една от малкото храни, където от 1 килограм за един месец реколтата нараства до един тон. Растението се нарича Манкай.

„Манкай е най-малкият зеленчук в света: 0, 05 мм. Въпреки това си има листа и стъбълце, но не и корени. То плава над водата и по това се различава от водораслите. За разлика от спиролината, например, е вкусово неутрално, докато водораслото има доминантен вкус. Затова смятаме, че е супер храната на бъдещето. Нарекли сме го Манкай от Ман - мана небесна и хай- живо“, каза пред БНР Ефрат Крайнер, заместник-директорка по производството на земеделската стартъп програма.

„Растения от семейството на това растение виреят във Виетнам и там са деликатес вегетарианските кюфтета от него. Как е попаднало в израелски водоем на север в страната, не е ясно. Може някоя от прелетните птици да го е донесла, разказа Крайнер. И допълни:

„Всяка едва забележима точица е цяло растение. Страшно е разглезено. Ако му е прекалено топло, се спотайва на дъното и заспива. Ако му е прекалено студено, също не се размножава. Не харесва да му е прекалено тясно. Някакъв израелски агроном пръв забелязал непознатото растение. Занесъл образец в израелската академия на науките. От там го предадоха на нас“.

Ефрат Крайнер поясни, че 7 години са изучавали оптималния начин за отглеждането му. При него се използва страшно малко вода и се изисква естественото осветление - безотпадна технология е.

„Всеки 3 дни прибираш реколта, без да си копал, садил, плевил, поливал. Тайната ни е в подхранването“, каза още ученият.

Докато разработват технологията за отглеждането му в стерилно чиста вода, няколко университета проявяват интерес към него, но от съвсем други гледни точки: хранителна стойност, лечебни качества и др.

„Не сме ги наемали, точно обратно бързахме да създадем технологията ни и да я патентоваме. От научните статии на екипи от "Харвард", университети в Аризона и в Лайпциг, както и израелските- от Бер Шева и института "Вайцман", става ясно как човешкият организъм го усвоява и преработва.

В тези зелени точици има желязо, пълноценни протеини, аминокиселини, омега 3, най-важното витамин В- 12, който обикновено се съдържа в яйцата и месото, въобще в животинските храни. Затова нашите зелени кюфтета или коктейли са „месо за вегетарианци“, посочи още Крайнер.

Сред експериментите, които институтът "Вайцман" прави, е, че е осигурил коктейли от това растение за работниците над 40 годишна възраст в атомната електроцентрала в „Димона“. При толкова тежки условия на работа и над определена възраст повечето от тях са имали фонови заболявания. След една година всекидневна употреба много от диабетиците стабилизирали кръвната си захар, а страдащите от затлъстял черен дроб намалили чувствително холестерола в кръвта си.

„Така че сме създали здравословна храна. Много се е харесала и на студентите в "Харвард", голяма част от които са вегени. Най-доброто е, че Манкай няма собствен вкус и мирис и може да бъде прибавян към сладки или солени храни. Кой каквито харесва. А дали ще стане вкусно, зависи от качествата на готвачите“, завършва ученият.

Още по темата в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Калейдоскоп от призрачни села в изложба на Мирян Колев

Музикантът Мирян Колев представя аудио-визуалния си проект „Призрачни села“ в Трявна. „ Исках да бъде нещо на границата между документално и художествено . Това е проект в развитие. Започнах да обикалям тези изоставени села преди една година, когато започна пандемията и ми липсваха пътуванията“, разказа Колев в предаването „Преди всички“...

публикувано на 10.05.21 в 10:27

Дария Михалкова възражда автентичната женска носия манофил

Ще остави ли България поредния траен отпечатък в ЮНЕСКО. Повече от година амбициозен екип работи по автентичната женска носия - манофил. Ръководителят на столичния ансамбъл "Хоро" Дария Михалкова е на път да сбъдне своята мечта и да възроди автентична фолклорна носия от шоплука. Родът на майка ѝ е от областта граово - района на градовете..

публикувано на 09.05.21 в 18:25
Димитър Михайлов

Димитър Михайлов ще участва в маратон, за да популяризира донорството и трансплантацията на органи

Идната събота любителите на ултра маратоните от цялата страна ще се съберат в село Широка лъка край Смолян, за да стартират един от най-тежките маршрути - "Тракия ултра". Освен изпитание за издръжливостта и волята на участниците, това състезание ще бъде част от каузата на маратонеца Димитър Михайлов да популяризира кръводаряването,..

публикувано на 09.05.21 в 16:26
Александра Никова

Преди 16 години журналистът Александра Никова попада на необичайно раждане на дете

Журналистът Александра Никова е главен редактор на сайта „Столица.бг“, а през годините статиите ѝ са намирали място на страниците на различни печатни издания. Различни са историите, с които се е срещала в професионалния си път. Най-вълнуваща обаче е тази, в която се ражда момиченце в банята на апартамент преди 16 години. Казва, че е..

публикувано на 09.05.21 в 14:13
Лорена Гомес пред шоколадовата

Войната, по-сладка от шоколад

В дните, в които мислим за храбростта и безстрашието на войниците, замисляме ли се за измъченото, разкривено от ужас и мъка лице на войната? То издава паниката и отрицанието на хаоса, разрухата и насилието. Във всяка война и победителите са някак губещи, просто защото военните действия са се случили. Могат ли тогава последствията от тях да се..

публикувано на 08.05.21 в 21:36
Икона на Св. Георги

В митологичните лабиринти на легендите за Св. Георги с иконописеца Румен Москов

Защо Св. Георги убива змея? Този въпрос повежда Марта Младенова в митологичните лабиринти на легендите, иконите и… Града на сънуващите книги на Валтер Мьорс. Неин спътник в това приключение е иконописецът Румен Москов, който най-много обича да рисува Св. Георги. Св. Георги е роден в Кападокия, баща му е бил римски легионер – започва разказът..

публикувано на 07.05.21 в 16:53

Националната гимназия за приложни изкуства в Трявна - автентични ценности, съвременна визия

Националната гимназия за приложни изкуства Тревненска школа празнува днес 100-годишнината от основаването на училището. То е създадено като продължител на традициите на Тревненската възрожденска школа. Празничната програма ще предложи на гостите представителната изложба на учениците от специалностите Дърворезба, Иконопис и Интериорен дизайн...

публикувано на 06.05.21 в 11:30