Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Веселина Кавръкова: Опазването на природата не е устойчиво

Снимка: Шевкие Чакър

"България и страните от Централна и Източна Европа пазят голямо природно богатство. В Европа ние с колегите наричаме региона "зеленото сърце на Европа", защото тук все още е останало много и това го виждаме в покритие на европейската екологична мрежа НАТУРА 2000. Тя опазва ценната природа от европейско значение, ние сме една от държавите с най-голямо покритие на мрежата у нас - тя е близо 35%. Това означава, че имаме богати и добре запазени гори, води, тревни екосистеми и дива природа у нас, но както е характерно за много други места по света подходът ни към нейното опазване и поддържане не е устойчив и не е достатъчно добър. Има нужда от много промени, които трябва да направим“, каза в предаването „По първи петли“ Веселина Кавръкова, изпълнителен директор на Световен фонд за дивата природа (WWF) за България.

Според доклади и проучвания на Световния фонд за дивата природа незаконният добив на дървесина в България е 1/3 от цялата дървесина, която се добива годишно и това не намалява през годините.

Това е един от фокуса на работата ни - да се ограничат престъпленията срещу дивата природа, друг пример е нашата скоро стартирала работа за опазване на кафявите мечки у нас“.

Световният фонд за дивата природа навърши 60 години:

"На 29 април отбелязахме своя 60-и рожден ден. Това е за нас повод не само за отчитане на хубавите моменти, на успехите през тези десетилетия, но отново да помислим заедно с колегите за това, което ни е събрало в организацията, нашата мисия - да опазим природата за хората", допълни Веселина Кавръкова.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

София подновява кандидатурата си за наградата „Зелена столица на Европа“

София подновява кандидатурата си за наградата „Зелена столица на Европа“ през 2024 г. Постигнатото от града беше оценено много високо, като освен напредъкът на София като зелен град, комисията оцени и работата ни с гражданите. Това каза  кметът на София Йорданка Фандъкова, която откри конференцията URBAN GREEN . Форумът се провeде във..

публикувано на 15.06.22 в 17:00
Черноморски обикновен делфин - Delphinus delphis ponticus

Фериха Церкова: През пролетта има масова миграция на делфини

"През пролетта има масова миграция на делфини и това означава, че евентуално на брега има рибен пазаж, с който са се хранили делфините. Затова са се приближили толкова близо на брега", каза за БНР главен асистент Фериха Церкова, ихтиолог. Мъртви делфини са открити по бреговете на Мавриций По думите ѝ миграцията на рибните пасажи е много..

публикувано на 11.06.22 в 13:51

Драстичен спад в броя на летящите насекоми застрашава живота на планетата

Свикнали сме да приемаме насекомите за даденост, а често и за досадна напаст, от която предпочитаме да се отървем. Но миниатюрните буболечки всъщност са в основната на живота на Земята. Растенията, животните, птиците и дори хората нямаше да съществуват без насекомите. Оказва се обаче, че буболечките намаляват драстично.  По повод 22 май -..

публикувано на 22.05.22 в 14:05

Близо половината от домакинствата в София не желаят хартиени брошури

Около 10 000 тона хартия  годишно   преминават през пощенските ни кутии само в София под формата на неадресирана реклама. Това съобщи пред БНР Г еорги Табаков, координатор комуникации на проекта „СТОП реклама!“ и председател на Българския икономически форум. "Това са от порядъка между 170-200 000 дървета , които са необходими за..

публикувано на 17.05.22 в 09:59

Димитър Градинаров: Все повече хора наблюдават птиците за удоволствие

Българското дружество за защита на птиците проведе кампанията „Ние броим врабчетата" в края на месец април. Тя се  организира в рамките на проект „Осъществяване на схемата за мониторинг на обикновените видове птици, като част от Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие“. Проектът е финансиран от Предприятие за Управление на..

публикувано на 08.05.22 в 16:11
Плажът край устието на река Велека в Синеморец

Вера Стаевска: Веднъж построи ли се една грозотия, природата се възстановява трудно и много скъпо

От гражданската група "Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг!" сигнализираха, че в местността Поляните край Синеморец тежка техника извършва изкопни работи . От инициативата "Зелени закони" апелират правителството да се намеси и да прекрати застрояването на едно от последните незастроени кътчета по Черноморието. Внесено е..

публикувано на 05.05.22 в 13:05
Новата гора на София край Негован

86 000 фиданки дъб ще бъдат засадени близо до село Негован

86 000 фиданки дъб ще бъдат засадени в "Новата гора край София", в близост до село Негован в район „Нови Искър“. Това е втората инициатива на Столична община за залесяване в крайградски райони и създаване на зелен пояс. Първата гора на София е в Суходол. С помощта на доброволци в рамките на 4 сезона ще се засаждат дърветата край Негован, с което..

публикувано на 10.04.22 в 13:52