Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Борислав Драгиев и Христо Митев връщат водата в пресъхналите изворни чешми

Чешма - „Гъбката“
Снимка: Борислав Драгиев и Христо Митев

Двама мъже от Габрово с ръцете си и с доброволен труд връщат към живот пресъхнали изворни чешми. „Там, където е текло, пак ще тече“ - казва познатата поговорка, но героите на тази история предупреждават, че тази приказва не е съвсем вярна.

Борислав Драгиев и Христо Митев са двамата габровци, които с помощта на приятели връщат водата в пресъхналите изворни чешми. Студената балканска вода, която навремето са хващали и са прокарвали тръби, за да стигне до хората в кварталите и селата, край пътища и под сенчести буки.

Борислав и Христо са отдали цялото си свободно време на това занимание. Приятели им помагат с техника, когато се наложи. Разходите делят помежду си, понякога разчитат и на дарители. Някои от тях са габровци, които живеят в чужбина, но милеят за родния си край. Работните ангажименти на двамата мъже нямат нищо общо с това, което са захванали през последните 3 години. Учат се на терен, както се казва, и работят на сляпо. В редки случаи се намират възрастни хора по селата и кварталите, които да ги насочат за пътя на водата. Понякога използват медни пръчки и така откриват водоизточника. Досега са върнали водата в 20-ина чешми в Габровския край. 

"Цялото училище е пред очите ти, ако искаш да го научиш, го научаваш. Самият обект, природата те учи - труд и желание да се получи нещо. Нас да ни зарадва, че сме вложили труд и да минат хора, да видят, че чешмата е в действие. Можеш да спреш да я ползваш", казаха за БНР Борислав Драгиев и Христо Митев.

Чешма - „Гъбката“                 Снимка: Борислав Драгиев и Христо Митев

Преди дни водните духчета, както ги наричат местните хора, изцяло възстановиха една легендарна чешма - „Гъбката“ край пътя между Габрово и Дряново. Запушена от коренища тръба се оказала причината чучурите да пресъхнат. Наложило се да бъде прокарана нова връзка, с дължина цели 300 метра. 

Сега при чешмата във формата на диворастяща гъба, червена на бели точки, пак спират коли, отново е място за почивка от пътя. Преди време било запустяло и пълно с боклук.

Със студена вода на „Гъбката“ само преди седмица се наплиска 90-годишният ѝ строител Стоян Стоянов, който в началото на 70-те години ръководи ремонта на пътя Габрово - Велико Търново. Тогава изграждат чешмата, позната на поколения.

Друго място в района, срещу отбивката за Дряновския манастир, също беше възстановено в дните преди Великден, и с помощта на местната община от чешмата отново блика бистра вода.

Първата чешма, с която Борислав Драгиев се захванал преди 3-4 години, е изворът с лековита вода в квартал „Радецки“ край Габрово. Легенда разказва за свойствата на „вонещата вода“ да цери болни очи.

Чешмата е обновена, наоколо е почистено, навес и нови пейки са монтирани на мястото, където се извървяват хора от целия град.

За да струи вода от чучурите, те трябва да се поддържа, казват за сетен път Борислав Драгиев и Христо Митев, които споделят и впечатления от всички тези занемарени места. Боклукът се е трупал на пластове, а материалните следи, които откриват, са на повече от 30 години. "И това, което е възстановено, не се пази чисто", с горчивина споделят Христо и Борислав.

Чистата вода е живот и трябва да я пазим - разсъждават двамата мъже и предупреждават, че от нас зависи да съхраним този ценен ресурс.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тошко Савов за книгата си „Пътят към теб“: Благодари и продължи напред

„Винаги можеш да намериш доброто. Животът ме е научил на много неща, които не желая и на децата си искам да предам това – да правят това, което те желаят.“ Това каза в предаването „Преди всички“ Тошко Савов, бизнес консултант, семеен терапевт и психолог за своята първа книга „Пътят към теб“ . Савов живее в Германия. „В книгата си..

публикувано на 17.06.21 в 10:18
Снимката е илюстративна

Нова вълна на недоволство в Кюстендил заради отрязани дървета

Недоволство срещу изсичането на дървета в централната част на Кюстендил се надига в социалните мрежи. Дървета се режат още от есента на миналата година, когато бяха премахнати повече от 20 липи и кестени по централния булевард „България“, наричан Алеята, както и в някои от кварталите. Тогава комисия направи обследване дърво по дърво и..

публикувано на 15.06.21 в 14:29
Сдружение Ruse GO

Иван Белчев увлича все повече българи в активни спортни състезания

Организаторът на спортни състезания и създател на онлайн платформа за спортна активност Иван Белчев продължава да приобщава все повече хора към активни физически дейности. „2020 година беше една изключителна година откъм предизвикателства. Първоначално имахме един план, но се случиха много повече неща от предвиденото, колкото и странно да..

публикувано на 14.06.21 в 18:28
Вера Цанева

Пенсионираната учителка Вера Цанева плете рогозки от царевична шума

Вера Цанева, бивша учителка, е усвоила майсторството да плете рогозки от царевична шума. Майсторката много се радва на децата, които с внимание следят сръчните ѝ ръце. "Нямаш представа как се запалват децата", каза за БНР Вера Цанева. Вера се връща във времето назад, когато жените вкъщи се нареждали пред стана. На него изработвали рогозките..

публикувано на 14.06.21 в 15:36

Urbex - красотата на застиналото време

Необичайни пътувания и забранени атракции - така може да се обобщи хобито на Ивайло Дончев, пътешественик-единак, фотограф с афинитет към по-непопулярни места, един от urbex-ентусиастите у нас. Urbex идва от urban exploration – изследване на градската среда. Кое го кара да се впуска в тези донякъде мрачни пътешествия и да се взира в запустели,..

публикувано на 14.06.21 в 15:30
Снимката е илюстративна

Пробойни в трансплантациите - една лична история

Близки на пациентка с онкологично заболяване, които са били насочени за трансплантация на стволови клетки в Израел преди години, потърсиха БНР със своя версия за нарушения, извършвани в този процес . Оля Стефанова, чиято сестра е била потърпевша, споделя случай от 2007 година, в който е замесено името на бившия маркетинг мениджър на..

публикувано на 14.06.21 в 07:31
Професор Йото дари сердства на децата с аутизъм

100 000 лв. дари проф. Йото Йотов за деца с аутизъм

100 хиляди лева дари професор Йото Йотов на децата с аутизъм в Центъра по поведенческа и комплексна терапия "Аутизъм днес", който се намира в Плевен. Плевенчанинът живее със семейството си от години в чужбина. Възпитаникът на математическата гимназия в Плевен Йото Йотов решил преди две години да помага на деца с аутизъм. „..

публикувано на 13.06.21 в 11:42