Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Иво Инджов: ИТН е големият длъжник за липсата на председател на ЦИК

Иво Инджов
Снимка: Ани Петрова

"Прецедент е да няма кандидати за председател на ЦИК. Големият длъжник за това е "Има такъв народ", които са втора политическа сила в парламента, а не направиха своя номинация за поста". Това мнение изказа пред БНР политологът и университетски преподавател по политически комуникации доц. Иво Инджов, в коментар на решението на ГЕРБ да оттегли своя кандидат за председателското място.

"Не може все да връщаш топката в полето, без да играеш с нея, след като си втора парламентарна сила", коментира още той поведението на ИТН.

По думите му не е ясно защо и БСП не е излъчила свой кандидат за председател на ЦИК:

"Сред партиите има известни калкулации, че е по-добре да нямат председател на Централната избирателна комисия при новите правила, по които ще бъде проведен предсрочният вот през юли", смята той.

Според доц. Инджов президентът Румен Радев трябва да действа много бързо и изрази очакване някоя от другите партии да предложи кандидат за председател на ЦИК.

"ЦИК не трябва да бъде натоварвана с големи очаквания. Тя не печели изборите. Тя може да влоши изборния процес и да създаде лоша организация, но не трябва да има голямо фокусиране върху ролята на комисията", обясни политологът.

В предаването "12+4" доц. Иво Инджов коментира решението на правителството в оставка да намали бюджетната субсидия на БНР с 388 000 лева:

"Много бързо след изборите трябва да се направят няколко медийни реформи. Една от тях е много по-пълно и прозрачно финансиране на обществените медии, за да няма възможност управляващото мнозинство, независимо кое е то, чрез бюджета да извива ръцете на по-критичните към властта медии".

Интервюто на Диана Янкулова с доц. Иво Инджов в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Има ли подводни камъни в изборната технология

Тенденцията продължава и се запазва – Изборният кодекс да се променя броени дни преди изборите . Това е 20-ият път от 2014 година, когато този кодекс беше изработен, коментира Стоянка Балова, изпълнителен директор на Института за социална..

публикувано на 06.05.21 в 08:04

Радев: Служебното правителство ще служи на България

В пещерското село Радилово, където участва в тържество, посветено на 145-тата годишнина от Априлското въстание, Радев потвърди, че изборите ще се проведат на 11 юли: „Служебното правителство, като всяко друго служебно правителство, ще служи на..

обновено на 05.05.21 в 22:05
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бюджетът на Кипър е изложен на риск заради конфликта в Близкия изток

Държавният бюджет на Кипър за 2025 г. е заплашен от нови външни рискове заради геополитическата нестабилност в резултат на ескалиращия военен конфликт в региона , заяви министърът на финансите Макис Керавнос . Законопроектът за него се..

публикувано на 03.10.24 в 06:55
Израелски въздушни удари в Южен Ливан, 01 октомври 2024 г.

Британски граждани бяха евакуирани от Ливан

Чартърен самолет, превозващ евакуирани британски граждани от Ливан, кацна в Обединеното кралство. Самолетът кацна в Бирмингам късно снощи. Той е излетял от Бейрут и е направил междинно кацане в Букурещ.  От министерството на външнитe работи не дадоха..

публикувано на 03.10.24 в 04:58
Британският премиер Киър Стармър (вляво) и председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен

Лондон и Брюксел ще работят за укрепване на сътрудничеството в икономиката и сигурността

Британският премиер Киър Стармър заяви след среща с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че Обединеното кралство и ЕС са се ангажирали да засилят икономическото и отбранителното сътрудничество. Стармър и Фон дер Лайен се..

публикувано на 02.10.24 в 22:12

Кандидатите за еврокомисари ще бъдат изслушани в ресорните комисии между 4 и 12 ноември

Кандидатите за еврокомисари ще бъдат изслушани в ресорните парламентарни комисии между 4 и 12 ноември. Новината обяви в Х председателят на Европейския парламент Роберта Мецола след среща с Конференцията на председателите на политическите групи...

публикувано на 02.10.24 в 22:01
Премиерът на Ливан Наджиб Микати

Ливанският премиер Микати призова за спешна помощ от 400 млн. долара

1 милион и 200 хиляди ливанци са прокудени от домовете си в резултат израелските бомбардировки, съобщи премиерът на Ливан Наджиб Микати. От израелската армия заявиха, че навлизането в Ливан е ограничено и на неголямо разстояние от границата Заради..

публикувано на 02.10.24 в 21:33
Петър Ганев, Институт за пазарна икономика

Анализ: Висшето образование води до 90% заетост и средна годишна заплата 25 000 лева

54% от учениците са функционално неграмотни по математика, а само 1/3 от населението покрива базовото ниво на дигитални умения, сочи анализ на Института за пазарна икономика. Проучването разкрива основно какви са пропуснатите ползи в..

публикувано на 02.10.24 в 20:34

“България Еър” анулира полетите си от и до Израел до 15 октомври

Заради официална препоръка на Европейската комисия и Асоциацията за авиационна безопасност на Европейския съюз “България Еър” анулира полетите си от и до Израел до 15 октомври включително, съобщи националният авиационен превозвач. Мярката се налага с цел..

публикувано на 02.10.24 в 20:09