Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По предложение на ИТН Камелия Нейкова ще е новият председател на ЦИК

| обновено на 07.05.21 в 15:31
Камелия Нейкова е новият председател на Централната избирателна комисия.
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев проведе консултации с парламентарно представените партии, за да бъде предложена кандидатура за председател на Централната избирателна комисия. До тях се стигна, след като единствената кандидатура за председател на комисията, тази на юриста Красимир Ципов, вчера беше оттеглена от предложилата я партия ГЕРБ. Останалите пет парламентарно представени формации не направиха свои номинации за поста до днес. 
Камелия Нейкова ще оглави ЦИК, стана ясно след вторите политическите консултации при президента по процедурата за назначаване на нов състав на комисията, която ще трябва да организира предсрочни избори. Нейкова е предложение на "Има такъв народ". Председателят на ПГ на ГЕРБ - СДС Десислава Атанасова предложи сегашния говорител на ЦИК Димитър Димитров за заместник-председател на новата ЦИК. Иван Войнов, предложен от БСП, също ще е заместник-председател, а Севинч Солакова ще е секретар на ЦИК. 

По време на изслушването в президентството на предложените за състава на новата ЦИК Камелия Нейкова каза, че е привърженик на машинното гласуване. Тя изрази оптимизъм, че новата комисия ще се справи с предизвикателствата.

15-те номинации на партиите отговарят на законовите изисквания - и като документи, и при изслушването, посочи президентът и отбеляза, че очаква политическите противоречия да не се прехвърлят в комисията. Радев потвърди 11 юли като дата за предсрочния вот. 


По-рано днес на консултациите на "Дондуков" 2 с политическите сили за търсене на кандидат за председател на ЦИК Десислава Атанасова от ГЕРБ обясни защо най-голямата партия е оттеглила своя кандидат и вижда проблем в това нейн представител да оглави комисията: 

"Отговорността, не само за изборните правила, но и за ЦИК, мисля, че трябва да е споделена от тези, които изработиха изборните правила. Бяхме предложили председател на ЦИК, знаете какви бяха обструкциите, нека да продължат нататък наистина конструктивно". 

"Абдикиране от отговорност, което създава сериозен процедурен проблем". Така президентът Румен Радев нарече решението на ГЕРБ да оттегли единствената кандидатура за председател на ЦИК.

Представителите на останалите партии обвиниха най-голямата, че се опитва да бламира процедурата за избор на комисия:

"В момента ни вкарвате в лек абсурд. Представете някой от другите си двама кандидати", призова Тошко Йорданов от "Има такъв народ", а Христо Иванов от "Демократична България" обвини ГЕРБ в създаване на хаос:

"Целенасочено избира цялостната си стратегия да бламира процесите и да се опитва да вади аргумент от хаоса за това, че само те можели да управляват".

След близо час взаимни обвинения и спорове по процедурата Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън!“ предложи да се търси консенсус по кандидатура от партията на Слави Трифонов: 

"Сред техните предложения има едно, което е с авторитет, с опит , с достатъчно дълъг стаж в организацията на избори. Ако вървим към обединяване, към председател на ЦИК, Камелия Нейкова би била добрият избор".

След това Виктория Василева от "Има такъв народ" обяви: 

"Ние не бягаме от своята отговорност, след като години наред сме заявявали своето желание за провеждане на честни и прозрачни избори. Официално правя предложение за г-жа Камелия Нейкова за председател на ЦИК".

"В тази ситуация жребий няма да теглим. Съставът е ясен. Въпреки разменените остри политически нападки аз искам да ви благодаря за вашата кооперативност, за отговорността да бъде излъчена нова ЦИК както е по закона и в срок", каза  президентът Румен Радев.

След това започна изслушването на кандидатите за членове на ЦИК. 

Димитър Димитров
Още акценти от днешните консултации при президента:

Всички партии с изключение на ГЕРБ, които участваха в консултациите при държавния глава, се обединиха около тезата, че с решението си да оттегли кандидатурата на Ципов за председател ГЕРБ се опитват да саботират изборния процес.

"Оттеглянето на Красимир Ципов е опит за саботиране на изборния процес. Виждаме последователна дейност на ГЕРБ в тази посока. Те затрудняват това, което предстои, отговорността е тяхна. Ако ГЕРБ не излъчат председател на ЦИК, очаквам другите партии да го направят. БСП има решение да не издигне председател", каза в началото на дебата Иван Иванов от левицата, цитиран от БГНЕС.

Тошко Йорданов, председател на ПГ на "Има такъв народ", заяви, че логиката е ГЕРБ като най-голяма политическа партия да издигне председател на избирателната комисия.

Мустафа Карадайъ, председател на ДПС, отбеляза, че са притеснителни мотивите, с които ГЕРБ оттеглят своята номинация. Той посочи, че ДПС ще се съгласят с каквито и да са предложения за председател на ЦИК, но тя може да функционира и без председател, докато се назначи такъв.

Тошко Йорданов от ИТН
Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов припомни, че през целия период след изборите от ГЕРБ се опитват да твърдят, че имат определени права като най-голяма партия:

"Това, че една партия е получила най-много гласове, не отменя факта, че тя може да има такова ниво на токсичност, че с нея не може да се работи. Не може да има диалог на всяка цена. ГЕРБ се опитва да създаде хаос и да вади аргументи, че може да управлява в този хаос", добави той.

Иванов заяви, че Борисов взима за заложник демократичния процес. "Време е това да спре. "Демократична България" не може да излъчи кандидат за председател на ЦИК, защото нашите двама кандидати не са с юридическо образование“, добави той.

Председателят на ПГ на "Изправи се! Мутри вън" Мая Манолова заяви, че е абсурдно партията, която пледира за принципност да нарушава процедурите, правейки предложение за заместник-председател на ЦИК извън всякакви срокове:

"Вие нарушавате правилата, подавайки друго име извън всякакви срокове. Това се прави с цел да бламирате процеса на съставяне на ЦИК. Неуважението и нарушаването на правилата трябва да бъдат санкционирани. Не може в президентската институция някаква политическа формация да си сменя мнението, след като беше подписан протокол. Не сме длъжни да се съобразяваме с прищевките на вашия лидер".

Представителите на ИМВ и ДБ на консултациите при президента
Президентът Румен Радев призова участниците в консултациите да бъдат толерантни и да оставят дебатите за парламента. Той още веднъж напомни, че тук са се събрали по организационен въпрос.

Десислава Атанасова от ГЕРБ отхвърли всички обвинения и заяви, че няма да влиза в дебати с партии като „Има такъв народ“, чийто лидер дори не се е появил в Народното събрание:

"Не желая да влизам в тона на колегите. Да се говори за мълчание е абсурд, след като Слави Трифонов дори не се появи в НС. Темата за токсичност не е във връзка с тази процедура, това може да се случи отпред на жълтите павета, но побързайте, защото вашата политическа импотентност не можа да създаде правителство и работещ парламент". 

Тя подчерта, че ГЕРБ са предложили 4 членове на ЦИК. "Спазваме закона и процедурата, не държим да имаме председател. ГЕРБ е готово да не получи представител в ръководството. Отговорността за изборните правила и за ЦИК трябва да бъде на тези, които изработиха тези правила".

Президентът Радев констатира, че има сериозен процедурен проблем. Той призова ГЕРБ да не неглижират закона.

Юридическият съветник на държавния глава проф. Емилия Друмева разясни, че не може да има ЦИК без председател. Така тя отговори на поставения въпрос от страна на Тошко Йорданов. В тази ситуация Радев призова по-малките партии да имат куража да предложат председател на ЦИК.

Мая Манолова предложи на обсъждане Камелия Нейкова, която има необходимия опит. Нейната кандидатура не срещна възражения и в крайна сметка от "Има такъв народ" издигнаха официално за председател на ЦИК Камелия Нейкова. Това бе направено от Виктория Василева.

Камелия Нейкова ще бъде председател на ЦИК, заяви Румен Радев и добави: 

„Димитър Димитров от ГЕРБ ще бъде заместник- председател на ЦИК. Благодаря ви за отговорността в срок да бъде излъчена новата ЦИК. Надявам се, че „Има такъв народ“ няма да снеме доверието си към своя кандидат. Ще ви помоля да подпишете протокола“.

С това консултациите при държавния глава приключиха. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двете камари на британския парламент продължават споровете по законопроекта за Руанда

В Обединеното кралство депутатите в Камарата на общините гласуваха да отхвърлят всичките 10 поправки на правителствения законопроект за Руанда, който Камарата на лордовете и Лейбъристката партия се опитват значително да променят, преди да стане закон.  Играта на „пинг-понг“ между двете камари на британския парламент продължава по спорния законопроект,..

публикувано на 19.03.24 в 05:13
Ръководителят на мисията на МВФ за България Жан-Франсоа Дофен

Мисията на МВФ представя резултатите от прегледа на икономиката и финансите ни

Ръководителят на редовната мисия на Международния валутен фонд Жан-Франсоа Дофен ще представи резултатите от прегледа на българската икономика и финансова система. Мисията на фонда започна на 6 март и приключва днес, но Дофен вече беше изслушан в ресорната парламентарна комисия. Там той акцентира върху вече представяна през годините теза, че е време у..

публикувано на 19.03.24 в 04:28

Бивш говорител на Владимир Путин го сравни с Уинстън Чърчил

Бивш говорител на руския президент Владимир Путин го сравни с  Уинстън Чърчил след изборната му победа в интервю за "Скай нюз".  Сергей Марков призна, че Путин е по-малко популярен от 87-те процента, с които бе избран, но идеята, която той въплъщава, е популярна в Русия. Въпреки че изборите са широко смятани за фиктивни, Марков каза, че избирателите..

публикувано на 19.03.24 в 03:53

САЩ определиха като абсурдно твърдението, че са провокирали протести в Куба

Съединените щати определиха като абсурдно твърдението, че са провокирали вчерашните протести в Куба. Причината за демонстрациите е липса на хранителни продукти и режим на тока в различни кубински градове, а според президента Мигел Диас Канел Вашингтон използва недоволството, за да свали комунистическата власт на острова. Според говорител на държавният..

публикувано на 18.03.24 в 22:57

Зоран Миланович не може да участва като кандидат в парламентарните избори на 17 април

Конституционният съд на Хърватия постанови, че президентът Зоран Миланович не може да участва в политическата дейност на нито една политическа партия докато изпълнява задълженията си на държавен глава. Решението съобщи председателят на Конституционния съд Мирослав Шепарович. Миланович насрочи в петък парламентарни избори за 17 април, но часове по-късно..

публикувано на 18.03.24 в 22:44
Жозеп Борел

Борел: Има политическа воля печалбите от замразените руски активи да се използват за Украйна

Има силна политическа воля печалбите от замразените руски активи да се използват в помощ на Украйна, каза върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел.  Той съобщи още, че 30 души са санкционирани заради смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални, както и образувания, но не посочи техния брой. Борел..

публикувано на 18.03.24 в 22:17
Президентът на Русия Владимир Путин

Западните лидери критикуваха изборната победа на Владимир Путин

Западните лидери критикуваха изборната победа на Владимир Путин на президентския вот в Русия и определиха изборите като "нелегитимни и нечестни", а Киев ги нарече "симулация". Същевременно поздравления за изборната победа на руския президент дойдоха от Китай, Индия и Северна Корея.  Нито свободни, нито честни. Така редица западни лидери определиха..

публикувано на 18.03.24 в 22:07