Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шокираща загуба на Лестър изостри битката за топ 4

Лестър загуби с 2:4 от Нюкасъл у дома и в края на сезона може горчиво да съжалява, ако остане извън първите 4 в класирането на Премиър лийг. "Лисиците" направиха доста пропуски, а съперникът им показа убийствена ефективност и стигна до най-впечатляващата си победи през кампанията с голове на Джоузеф Уилок (22'), Пол Дъмет (34') и Калъм Уилсън (64', 74'). Марк Олбрайтън вкара красиво попадение за домакините в 80-ата минута, когато всичко беше решено, а малко преди края на редовното време се разписа и Келечи Ихеаначо.

Тежкото поражение остави Лестър на трета позиция, но само на две точки пред четвъртия Челси, който е с мач по-малко. Уест Хам, Тотнъм и Ливърпул също не са далеч от състава на Брендън Роджърс и имат своите шансове да се преборят за място в топ 4.  Лошата новина за "лисиците" е, че те са с най-трудна програма в оставащите три кръга - гостувания на Манчестър Юнайтед и Челси и домакинство на Тотнъм.

Нюкасъл се изкачи от 17-о на 13-о място и на практика си осигури оставане в елита.  В един момент "свраките" бяха считани за почти сигурен изпадащ, но с три победи от последните си пет мача тимът на Стив Брус изпревари Кристъл Палас, Брайтън и Саутхамптън, а авансът му пред намиращия се под чертата Фулъм е цели 12 точки.

Проблемите за Лестър започнаха още преди първия съдийски сигнал с контузията на Джони Еванс по време на загрявката. Това наложи включването в стартовите 11 на Олбрайтън, но разместванията в защитата оказаха много негативно влияние по време на мача и Нюкасъл се възползва максимално.

Гостите искаха да си отмъстят за загубата с 0:5 на същия стадион през миналия сезон, но в началото на двубоя бяха принудени изцяло да се защитават. Джеймс Мадисън отправи опасен удар по посока вратата, пазена от Мартин Дубравка, но стражът на Нюкасъл спаси. Гостите отговориха с изстрел с глава на Федерико Фернандес, преминал на сантиметри от гредата. 

В 22-ата минута Чаглар Союнджу допусна много груба грешка и загуби топката от Джо Уилок, който след това от малък ъгъл откри резултата. Домакините веднага реагираха, но първо Мадисън, а след това и Уесли Фофана пропиляха добри възможности. В 34-ата минута Мат Ричи центрира от корнер, а Пол Дъмет скочи най-високо на далечната греда и удвои преднината на Нюкасъл.

В началото на второто полувреме Лестър имаше сериозно надмощие. Отново Джеймс Мадисън не съумя да върне интригата, а гостите разчитаха на светкавични контри и една от тях доведе до гол, който реши мача. Точен беше Калъм Уилсън в 64-ата минута, след като се пребори с Тимоти Кастан и не даде шансове на Каспер Шмайхел.

Четвърт час преди края Уилсън уцели гредата отблизо, но при добавката не сбърка. Финалният щурм на Лестър все пак донесе попадение на Олбрайтън в 80-ата минута с мощен шут, при който топката се отби от напречната греда и влезе във вратата. В 87-ата минута Ихеаначо върна още един гол, а в добавеното време Дубравка отрази удар от няколко метра на Айосе Перес, който можеше да направи последните секунди драматични.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Яник Синер

Синер пребори Медведев и ще изиграе първия си полуфинал в Ню Йорк

Световният номер едно Яник Синер достигна първия си полуфинал на US Open с победа в четири сета над шампиона от 2021 г. и двукратен подгласник Даниил Медведев. Синер, който иска да спечели втория си мейджър турнир за сезона след Откритото първенство на Австралия, спечели с 6:2, 1:6, 6:1, 6:4 и ще се изправи срещу 25-ия в ранглистата британец Джак..

публикувано на 05.09.24 в 07:40
Джесика Пегула

Джесика Пегула изхвърли световната №1 Ига Швьонтек на US Open

Световната номер едно в тениса Ига Швьонтек от Полша бе изпратена от Джесика Пегула, която се класира за първи път на полуфинал в турнир от Големия шлем. Шестата в ранглистата американка Пегула триумфира с 6:2, 6:4 и ще се изправи срещу Каролина Мухова от Чехия за място на финала на 7 септември, предаде АФП. Ако 30-годишната тенисистка премине през..

публикувано на 05.09.24 в 06:31
Национален отбор на България по футбол

Националите стартират срещу Беларус в Лига на нациите, предаваме мача по "Хоризонт"

Националният отбор на България по футбол ще стартира участието си в поредното издание на турнира Лига на нациите с гостуване на Беларус. Заради продължаващия конфликт в Украйна, мачът на „лъвовете“ ще се проведе в Залаегерсег, Унгария, а срещата е тази вечерот 21.45 часа наше време. Можете да проследите развоя на мача пряко по програма "Хоризонт" на..

публикувано на 05.09.24 в 06:23

Австралийски спринтьор спечели 17-тия етап във Вуелтата

Австралийският спринтьор Кейдън Гроувс от Алпецин-Декьонинк спечели 17-ия етап от Колоездачната обиколка на Испания - 141,5 километра от Арнуеро до Сантандер. Гроувс, който е носител на "зеленото трико" за най-активен състезател, регистрира третия си етап успех във Вуелтата тази година с време от 3 часа, 32 минути и 14 секунди. В оспорван финален..

публикувано на 04.09.24 в 19:44

Германия ни спря на европейското по водна топка

България допусна поражение в плейофите за класиране на четвъртфиналите на Европейското първенство по водна топка за юноши до 19 години (група "D", дивизия 2), което се провежда в Бургас. "Трикольорите" загубиха с с 9:24 (2:5, 3:6, 2:6, 2:7) срещу Германия. Със седем попадения за българския тим се отличи Самуил Иванов. По един гол добавиха още Даниел..

публикувано на 04.09.24 в 18:35
Ива Иванова

Ива Иванова отпадна във втория кръг на девическия турнир на US Open

Обещаващата млада българска тенисистка Ива Иванова отпадна във втория кръг на сингъл при девойките на Откритото първенство на САЩ по тенис. Иванова отстъпи с 1:6, 1:6 от Валъри Глозмън (САЩ). Така Иванова ще продължи участието си в турнира само в надпреварата на двойки. Срещата на сингъл днес продължи едва 65 минути, а българката започна много лошо. Тя..

публикувано на 03.09.24 в 20:06
Национален отбор на България по волейбол за младежи до 20

Младите ни волейболисти - сред най-добрите четири в Европа

България се наложи с 3:0 (25:18, 25:17, 25:21) гейма над Испания и завърши на първа позиция в група 2 на Европейското първенство по волейбол за младежи под 20 години в Гърция и Сърбия. Следващият съперник на българите, които вече си бяха осигурили класирането сред най-добрите четири, ще бъде Украйна или Сърбия. България започна убедително. В първия..

публикувано на 03.09.24 в 20:01