Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Спомен за диригента и композитор Николай Бехтеров

Преди точно 125 години е роден един скромен труженик на българското музикално изкуство - Николай Бехтеров - педагог, диригент, композитор. Особени заслуги той има в една специфична  област - обучението на слепите музиканти. Дълги години е диригент на Хора на слепите, за който създава много творби.

Николай Бехтеров е роден на 11 май 1896 г. в Никопол. Получава средното си образование в училището за слепи в София, след това завършва Лайпцигската консерватория със специалност "Цигулка" при Вителбехер и Елерт.

При завръщането си в България той става преподавател в Института за слепи в София, а от 1938 до 1944 г. дирижира Народния оркестър на Радио София. В годините след войната учителствува в родния си град, а от 1952 г. е диригент на Хора на слепите, чийто председател е от 1935 г. Под негово ръководство хорът израства професионално - работата на Бехтеров е много прецизна в изработването на детайлите, прави впечатление със стилното изпълнение на пиесите, ясната дикция на хористите, ансамбловата спойка на отделните партии.

Работейки с хора, Бехтеров композира за него над 30 авторски песни, издава сборник "16 български тригласни песни за еднороден хор" и прави повече от 100 обработки на народни песни за малък оркестър. И още: той е автор на детската оперета „Бегълци“, на сборник пиеси за пиано „Малкият пианист“, в който са включении 24 от най-популярните наши песни, маршове и танци. От цялото му творчество най-популярни са хоровите му песни - мелодични и с много българско звучане. Публиката познава добре песните „Бяла се зора зазори“, “Гуслар ми гусли“ по текст на Кирил Христов, “Млад свирачо“ по текст на Цанко Церковски, “Мари моме“ и т.н.

Чуйте в звуковия файл две песни на Николай Бехтеров, записани през 1956 г.: "Гусларска песен" и "Подмладен дядо" в изпълнение на Хора на слепите "Акад. Петко Стайнов" - София с диригент Марко Марков.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Фрагмент от корицата на книгата

Роман за магическия свят на викингите

„Това е една значима творба за шведската литература от началото на 20 век , а преводът беше особен защото в романа авторът използва много реалии, характерни както за шведското средновековие, така и за една доста по ранна епоха – на викингите“, каза в предаването „Хоризонт до обед“ преводачът на скандинавска литература Росица Цветанова...

публикувано на 14.06.21 в 16:39
Последната творба на акад. Светлин Русев

Последната и недовършена творба на Светлин Русев намери своя постоянен дом

Последната и недовършена творба на  акад. Светлин Русев  „Следи върху камък“ намира своя постоянен дом в плевенската галерия „Илия Бешков“. Това е каменна композиция от девет гранитни блока, изрисувани с въглен от ръката на твореца. Официалното откриване е на 14 юни - рождения ден на Светлин Русев - дата, на която той традиционно показваше..

публикувано на 14.06.21 в 12:37
Един от акцентите на литературния фестивал е Алея на книгата

„Пловдив чете“ - многоликият фестивал

Тази вечер започва литературният фестивал „Пловдив чете“. До 20 юни той ще предложи литературни срещи с писатели, преводачи, художници, четения, творчески работилници. Ще има премиери на нови книги, изложби, прожекции на късометражни филми, рецитали и концерти. По традиция официалната церемония ще се състои в комплекса на Античния театър,..

публикувано на 14.06.21 в 07:00
Трио TRIGAIDA

TRIGAIDA представя дебютния си албум "Elate" на концерт в парка на Военната академия в София

Тригайда е уникална дума, изобретена, за да назове едно ново музикално трио : "Като се залепи за музиката ни, не можем да я отлепим вече", разказаха пред БНР музикантите. Уточнението е, че думата се изписва на латиница, за да може музиката да надскочи границите на България и да достигне до целия свят.   Проектът  TRIGAIDA  обединява..

публикувано на 11.06.21 в 16:35
Лъчезар Селяшки

Поетът Лъчезар Селяшки взема голямата награда на „Мелнишки вечери на поезията“

22-рото издание на Международния фестивал „Мелнишки вечери на поезията“ започва тази вечер  и ще продължи през почивните дни.  Събитието, започнало преди години като среща на приятели, които рисуват живота в стих, превърнало се във форум на балканската поезия,  тази година провокира интереса и на писатели от далечно Мексико ...

публикувано на 11.06.21 в 16:24

Зала "Арденца" - новото културно пространство в село Герман

На 20 юни село Герман ще стане не само любима туристическа, но и културна дестинация в покрайнините на столицата - ще бъде открита новата камерна зала "Арденца" на ул. "Георги Петров-Даскала" №7. Фондация "Арденца" от години е организатор на музикални и културни събития - на фестивали и конкурси. Под нейна егида се провеждат успешните конкурси за..

публикувано на 11.06.21 в 11:58

Адвокат и художник издадоха съвместен сборник с поезия в САЩ

Наши сънародници в Съединените щати издадоха съвместен поетически сборник, наречен „Сънебродница”. Издаването на книгата е възможно благодарение на средства, събрани от българската общност в Чикаго. Книгата с поезия е съвместно дело на поета Михаил Цветански - Екстазис, по професия адвокат, и на художника Василен Васевски...

публикувано на 11.06.21 в 11:25