Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конфликтът Израел-Палестина е религиозен и непредвидим


Причините за въоръжения конфликт между Израел и Палестина е Йерусалим и неговата съдба. На карта е поставена и политическата форма на съществуване на двете държави, смята арабистът проф. Владимир Чуков.  

Той смята, че има външни и вътрешни фактори, които са довели до поредната Интифада. Предишните 6-7 години спокойствие експертът обясни с присъствието в Белия дом на Доналд Тръмп, подкрепян от евангелистите, които са тясно свързани с юдаизма и Израел. 

"Тръмп направи всички възможно да маргинализира палестниците, включително ги бламира да станат членове на ООН. След смяната на властта в САЩ Джо Байдън няма подобни амбиции. Има демократи и конгресмени, които са на страната на палестинците. Пребалансирането на Белия дом, както и други фактори – денят на Йерусалим, опитите да бъдат заселени израелци в палестински квартал на града възпламениха конфликта", обясни професорът.

Като основни вътрешни причини за военния сблъсък той посочи политическата криза в Израел и отложените парламентарни и президентски избори в Палестина.  

Според него този конфликт е много по- различен от предишните, защото се води на територията на държавата Израел, а тя самата не може да се справи с него. За първи път във военните действия се включват и палестинците, които живеят в еврейската държава. В предишните години те бяха само наблюдатели на случващото.

Позицията на проф. Чуков е, че конфликтът е религиозен, защото от една страна е юдейско – християнската система, а от друга – ислямската, като една от групировките е прокси на Техеран. 

Той не изключва ескалация на конфликта и изнасянето му в Европа. "Най- близкият плацдарм на подобен конфликт е Европа, страх ме е, че симптомите, които виждаме в държавата Израел биха могли да се проектират в Европа и за съжаление виждаме в Западна Европа цели гета, квартали, които са далече от държавността и генерират насилие и радикализъм. Може да последва немислимото. Това не бива да се изключва", предупреди експертът и отново подчерта, че Израел от две години няма стабилно  правителство, а при такава ситуация няма как да няма кръгове, които биха се възползвали. 

Според Владимир Чуков може да се очаква умиротворяване на конфликта, но временно. В дългосрочен план той е скептик за трайното му уреждане, защото в основата на сблъсъка  са две непримирими религиозни ценностни системи.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.