Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френската певица Имани пред БНР: От мен ще чуете концептуален албум

Френската суперзвезда Имани (Imany)
Снимка: Eugenio Recuenco

От няколко години има една песен, която летният музикален сезон не пропуска. Don’t be so shy се превръща в световен хит, а изпълнителката ѝ Имани (Imany) става още по-обичана.

Имани от Франция, и няколко пъти е била на българска сцена. Признава, че чувства българите близки до себе си. Сама пише песните си, което допринася за по-дълбоко вникване в смисъла на историите, които разказва.

„Първата сериозна песен, която написах се казваше I lost my keys. Тя се появи много преди да започна музикалната си кариера. След това стана част и от първия ми албум. Взех химикалка и лист и описах преживяванията си по това време. Първото нещо, което се запитах беше „Добре, как Трейси Чапман би написала тази песен?“. Тя е мое голямо вдъхновение. Опитах се да напиша първата си песен, както любимият ми изпълнител би я написал. Бях много впечатлена от начина, по който тя пише своите песни. С много малко думи, толкова просто и естествено. Така създадох първата си песен. С помощта на Трейси Чапман“, каза за БНР Имани.

Много ценни уроци Имани научава и от спорта.

За кратко се състезавах в дисциплината висок скок. Бях дори в националния отбор. Спортът е голяма част от живота ми. Баща ми беше много добър бегач. Той беше и в армията. Спортът е много важен и за него. По този начин той поддържаше както своята дисциплина, така и тази на нас, неговите деца. Това, което спортът дава, е издръжливост и енергия, както и фокус. Имаме нужда от това, за да поддържаме здравословно самочувствие“, допълни в предаването „Нощен хоризонт“ Имани.

Корените на Имани са от Коморските острови. Израства в голямо, сплотено семейство, в което прави първите си стъпки като музикант.

„Баща ми бе във френската армия. Коморите били френска колония, когато той станал част от армията. Майка ми се грижеше за нас. Те решиха да се преместим във Франция, там съм родена и аз. Седем деца сме. Много близки сме си. Баща ми бе много строг във възпитанието ни, но бяхме много щастливи“.

На много ранна възраст Имани се отдава на професията на модел. Време, за което певицата си спомня с някои смесени чувства.

Странна работа е да си модел. Много съм благодарна на този опит, защото чрез професията пътувах доста и видях света. Научих и други езици. Пораснах с моделството. Но е трудно. Особено, когато си наистина млад, а аз направих първите си стъпки като модел на 17. Трябваше да изграждам тепърва характера си, докато всички около мен повтаряха - твърде дебела си, твърде слаба си, твърде висока или ниска, носът ти е твърде голям или твърде малък. Докато се опитвах да изградя в себе си достойна за уважение жена, винаги се намираше някой, който да ми каже - ти не си достатъчна. Трудно е по този начин да изградиш в себе си балансирана личност. Накрая ми стана и скучно. Чувствах, че имам какво повече да кажа. Исках да правя нещата по моя начин. Когато си модел трябва да изпълняваш това, което ти казват. Не намразих професията, защото имах чудесни моменти. Така и не я харесах напълно. Никога не беше „моето нещо“.

По това време Надя се превръща в Имани.

„Имани се появи от филма „Пристигане в Америка“ с Еди Мърфи. В този филм имаше принцеса, която се казваше по същия начин. Като тийнейджър това бе любимият ми филм. Взех името от него“.

И въпреки световните подиуми, въпреки натоварения график, появява се труден момент в живота на Имани, в който тя решава да следва своята голяма мечта - музиката.

„Хората си мислят, че можеш да си модел завинаги, но не е така. Професията е базирана на младостта. Докато си млад - можеш да си модел, когато не си - кариерата ти приключва. След събитията на 11 септември живеех в Ню Йорк, трудно се намираше работа за много млади момичета в професията. Трудно стана и за мен, а някак трябваше да плащам наема си. Започнах да работя и по-малки неща - например в ресторант - като всеки един нормален човек в Ню Йорк, опитвах се да оцелявам. В един момент осъзнах, че животът няма да стане по-лесен и вместо да живея, за да плащам наема си, трябва да тръгна към мечтите си. Казах си - добре, ще се будя рано, ще ходя по кастинги, ще бъда и в ресторанта, за да мога две години по-късно да получа своя договор в голяма музикална компания“.

Имани подготвя нов албум, а първата песен от него Wonderful life, кавър на песента на английския изпълнител Блак, вече се радва на завиден интерес.

„Избрах я, защото е страхотна песен, много добра. Тя наистина разказва за ситуацията, в която живеем в момента. Албумът, от който ще е част тя ще бъде изцяло от кавър версии. Вместо нови песни от мен, ще чуете концептуален албум, в който всички песни ще бъдат аранжирани само с чело. Много е интересно, защото исках да намеря нов начин, по който да представя тези познати песни. В албума включвам песни на Мадона, Ед Шийрън, Бони Тейлър, Боб Марли и други“.

Повече можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изтича срокът за българското предложение за "Оскар"

До 18 юли ще се приемат номинации кой филм да е българското предложение за "Оскар", съобщават от Министерството на културата. На какви критерии трябва да отговаря националното предложение? Съгласно правилата на Американската филмова академия в категорията за международен филм право да участват имат анимационни, документални и игрални..

публикувано на 14.07.24 в 08:46

"Не си отивай" е първата песен на Цветелин Наков

"Не си отивай" е първата песен на Цветелин Наков . Тя е сбъднатата негова мечта. Цял живот е искал да се занимава с музика. Автор на текста на песента е Дамян Дамянов. "Тук е мястото да благодаря на Надежда Захариева за невероятната възможност да изпея точно този текст на Дамян Дамянов." В избора на песен е замесен Рафи Жамакорцян, който е създал..

публикувано на 14.07.24 в 08:02

Мъдростта на потомката Райна Дамянова

Всъщност не ви казвам нищо ново. От двама дълбоки поети, нормално е поне една наследница да продължи поетичната нишка, макар и по свой самобитен начин. Това прави Райна Дамянова, дъщерята на Надежда Захариева и Дамян Дамянов, в стихосбирката "До мръкване", издадена в края на миналата година. Красиво оформена, книгата съдържа изблици от..

публикувано на 14.07.24 в 05:32
Олга Дойкова

Отзвук от "Музикант на годината 2023": Приз "Олга Камбурова" за цигуларката Олга Дойкова

В предаването „Алегро виваче“ по "Хоризонт" представяме носителите на призове в допитването „Музикант на годината 2023“. Галаконцертът се състоя на 31 май 2024 г. в Първо студио на БНР. Галаконцерт "Музикант на годината 2023" - видеозапис 16-годишната цигуларка Олга Дойкова получи специалната награда "Олга Камбурова" в подкрепа на младите..

публикувано на 12.07.24 в 21:07
Момент от протест на културни дейци срещу недостатъчното финансиране на сектора от държавния бюджет

ПВУ - глътка въздух за творците

Подкрепата за културата в Плана за възстановяване и устойчивост е двойно по-висока от тази в националния бюджет . Това обясни пред БНР Асен Асенов, културен мениджър, директор на Фондация "Едно за култура и изкуства". По думите му, налице са гаранции, че българските творци ще получат достатъчно много средства, "за да няма оправданието,..

публикувано на 12.07.24 в 11:09
Проф. Саша Попов

Спомен за големия музикант Саша Попов

На 11 юли се навършват 125 години от рождението на големия български диригент Саша Попов - основоположникът на българското професионално симфонично дело.  Той е създател на първата симфонична формация у нас - Академичния симфоничен оркестър през 1928 г., по-късно, през 1936 г., прераснал в Царски военен симфоничен оркестър, последван от Държавния..

публикувано на 11.07.24 в 14:22

Джаз и арт в троянското село Орешак

В Националното изложение на занаятите в троянското село Орешак тази вечер се открива второто издание на джаз, арт и еко фестивал. В първата фестивална вечер, която е със свободен вход, гостите на изложението ще се насладят на изпълненията на джаз-групи от България, Китай и Бразилия, а през всички фестивални дни в парка на изложението ще са..

публикувано на 11.07.24 в 08:10