Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветът за сигурност на ООН ще заседава в неделя за насилието между палестинци и израелци

Ивицата Газа, 12 май 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съветът за сигурност на ООН ще проведе виртуално заседание в неделя по въпроса с увеличаващото се насилие между Израел и палестинците, обявиха дипломати, цитирани от Франс прес. Първоначално заседание беше планирано за днес, но Съединените щати настояха то да бъде отложено за следващата седмица, за да има повече време за дипломатически усилия. Източници на Франс прес обаче посочват, че Вашингтон все пак се е съгласил с поискана от Тунис, Норвегия и Китай среща на Съвета за сигурност в неделя. 

Съединените щати са ключов съюзник на Израел и защитиха офанзивата на еврейската държава в отговор на ракетния обстрел от групировката "Хамас", която контролира Ивицата Газа. Администрацията на американския президент Джо Байдън обаче също изрази загриженост за цивилните жертви в конфликта. 

Загиналите в Газа са над 100 души, а в Израел - 7 души, припомня Франс прес.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Бени Ганц

Израелският министър на отбраната Бени Ганц заяви, че ще има още атаки в Газа

Израелският министър на отбраната Бени Ганц се зарече, че ще има още атаки срещу палестинските групировки в Газа, докато не се постигне "пълно и трайно спокойствие", предаде Франс прес. Чак след това Израел ще обмисли възможността за примирие, каза още..

публикувано на 12.05.21 в 16:10

ЕС, САЩ и Великобритания призоваха за намаляване на напрежението между израелци и палестинци

Европейският съюз, Съединените щати и Великобритания призоваха Израел и палестинците за намаляване на напрежението след ескалацията на насилието между тях, предаде БиБиСи.  В понеделник групировката "Хамас" изстреля ракети срещу Ерусалим, а в отговор..

публикувано на 11.05.21 в 04:47

Конфликтът между Израел и палестинците се задълбочава

Конфликтът между Израел и палестинците се задълбочава - от една страна с ракетните нападения към и от Ивицата Газа, от друга - с размириците в израелските градове. Израел обяви, че е бил обстрелян с 1600 ракети от Ивицата Газа. Израелските сили..

обновено на 13.05.21 в 23:52

Конфликтът Израел-Палестина е религиозен и непредвидим

Причините за въоръжения конфликт между Израел и Палестина е Йерусалим и неговата съдба. На карта е поставена и политическата форма на съществуване на двете държави, смята арабистът проф. Владимир Чуков.   Той смята, че има външни и вътрешни..

публикувано на 13.05.21 в 15:46
ВИЖТЕ ОЩЕ

Допълнителни 20 млн. лв. за МВР опусна служебният кабинет

Служебното правителство одобри допълнителни разходи по бюджета на вътрешното министерство за тази година.  Средствата в размер на 20 милиона лева са за текущи ремонти на сгради в системата на МВР. Парите са извън одобрените по-рано 200 милиона лева за..

публикувано на 26.04.24 в 17:39

Ще изкупуват кюстендилските череши

Череши с размер до 24 мм в диаметър ще се изкупуват в предстоящата след месец кампания. Това беше обявено на среща с производители, преработватели и изкупвачи, организирана от Община Кюстендил.  Такова е изискването на преработвателните..

публикувано на 26.04.24 в 17:35
Микола Солски

Украинският агроминистър плати 2 млн. долара гаранция, продължава да изпълнява задълженията си

Украинският министър на аграрната политика и прехраната Микола Солски е платил гаранцията от близо 2 млн. долара, след като беше задържан по обвинения в корупция.  "Той е освободен от ареста и продължава да изпълнява задълженията си като министър",..

публикувано на 26.04.24 в 17:06

Избирателните секции в община Кюстендил ще са с една по-малко

Избирателните секции в Община Кюстендил ще са 112 - с една по-малко, сравнено с местния вот през октомври миналата година, казаха от администрацията.  Избирателните списъци вече са поставени пред помещенията, където ще се гласува, в тях са и около..

публикувано на 26.04.24 в 17:05

Международна конференция по спинална хирургия в Русе

Петата международна конференция по спинална хирургия бе открита днес в Русе.  Над 100 са участниците във форума, организиран от Русенския университет и лечебни заведения "Медика" в града.  Водещи световни специалисти в областта на ортопедията и..

публикувано на 26.04.24 в 16:55

Допълнителните зрелостни изпити по желание ще се проведат от 22 до 29 май

Министерството на образованието и науката ще проведе допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на ученика от 22 до 29 май.  Графикът по предмети от общообразователна и профилирана подготовка е публикуван на сайта на Министерството на..

публикувано на 26.04.24 в 16:50

47% от 15-годишните ученици у нас не закусват в повечето дни

47% от българските 15-годишни ученици не закусват през повечето дни, което е над средната стойност за всички. Това показват българските резултати от глобално проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за социално-емоционалните..

публикувано на 26.04.24 в 16:41