Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест в Пловдив срещу освобождаване на шофьор убиец

Протестиращи пред Съдебната палата в Пловдив
Снимка: Радио Пловдив

Близки и приятели на тримата загинали при тежката катастрофа на околовръстното шосе на Пловдив на 2 май се събраха пред Съдебната палата, за да изразят недоволството си от решението на апелативния съд да бъде пуснат под гаранция от 20 хиляди лева причинилият инцидента Иво Даскалов.

Настояваме за справедливост, заявиха протестиращите. Те носеха плакати с надпис „Толкова ли струват 3 човешки живота – 20 000 лв.?“. И настояха:

„Първо, да има прозрачно разследване, след това да има справедливи мерки за извършителя и евентуално след това присъда“.

„Според мен трябва да бъде съден за предумишлено убийство този човек. Не може трима души да убиеш, да караш като луд – 150 километра, и да те пуснат за 20 хиляди гаранция. Това е подигравка с целия български народ“.

„Очакваме, че може да се укрие, което няма да е прецедент за българското правосъдие. Той няма какво да губи този човек“.

Късно вечерта на 2 май на ремонтирания участък от околовръстното шосе на Пловдив Иво Даскалов блъсна челно и с висока скорост с джипа си друга кола, като загинаха двамата му спътници, както и шофьорът на другия автомобил – 43-годишният Николай Иванов.

Магистратите отмениха вчера определената на Даскалов от Окръжния съд мярка за неотклонение „задържане под стража“ и се обявиха за освобождаването му под парична гаранция, като решението е окончателно.

Председателят на състава съдия Михаела Буюклиева е подписала с особено мнение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Без участие на "Хамас" в насрочените за утре в Катар преговори за прекратяване на огъня в Газа

"Хамас" няма да участва в насрочените за утре в Катар нови преговори за прекратяване на огъня в Ивицата Газа. Решението на ръководството на палестинската групировка беше последвано от изявления на властите в Техеран, че само договарянето на примирие би могло да предотврати иранска атака срещу Израел. Непреките разговори трябваше да започнат..

публикувано на 14.08.24 в 19:43
Снимката е илюстративна.

Верижна катастрофа в района на моста над Площада на авиацията в София

Верижна катастрофа затруднява движението на столичния булевард "Цариградско шосе" в посока Орлов мост, в района на моста над Площада на авиацията. На място има полицейски екипи. Няма пострадали хора.

публикувано на 14.08.24 в 19:40

МС одобри близо 1,5 млн. лв. компенсации за децата, неприети в държавни и общински детски градини

Правителството одобри близо милион и половина лева (1,45568 млн. лв.) за компенсации на семействата, чиито деца не са приети в държавни и общински детски градини поради липса на свободни места. Средствата се предоставят за 1464 деца от столична община и за 7 от община Пловдив. Компенсациите се изплащат за периода от 1-ви май до 30-ти юни и..

публикувано на 14.08.24 в 19:23

Хосписът в Банкя, в който при пожар загина човек, е незаконен, работел без лиценз

Пожар избухна този следобед в хоспис - дом за възрастни хора, в центъра на град Банкя. Един човек загина, трима са ранени. Има опасност за живота на един от пострадалите. Пожар в дом за възрастни хора в Банкя, има жертва и пострадали Огънят е пламнал около 15:00 часа. На място са пристигнали няколко екипа на Спешна помощ и Пожарната. Огънят е..

публикувано на 14.08.24 в 19:05

Прокуратурата с подробности за акцията с кредита, отпуснат от ББР на фирма на Гайтански

Служители на Антикорупционната комисия, прокурори и полицаи влязоха в имоти и офиси, свързани с бизнесмена Румен Гайтански-Вълка и с бившия директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев. Акцията е във връзка с разследване на кредит в размер на близо 150 милиона, отпуснат на фирма на Гайтански от Българската банка за..

публикувано на 14.08.24 в 18:21
Владимир Савов

Зам.-председателят на КФН, който подаде оставка, отива на работа в Азия

Със 109 гласа "за", 36 "против" и 16 въздържали се Народното събрание освободи от длъжност заместник-председателя на Комисията за финансов надзор Владимир Савов, който подаде оставка. В комисията Савов ръководеше управлението "Застрахователен надзор".  Освободиха зам.-председателя на КФН От парламентарната трибуна той подчерта, че вече 10..

публикувано на 14.08.24 в 18:20

Бонбони с дрога са били раздадени в пакети с храна в Нова Зеландия

Бонбони с потенциално смъртоносно ниво на съдържание на метамфетамин са били раздадени в пакети с храна в Нова Зеландия. Неизвестно лице е дарило ананасови бонбони в запечатана опаковка за продажба на дребно. Те после били раздадени като част от пакети с храна, съобщиха от благотворителната организация, организирала дарителската акция...

публикувано на 14.08.24 в 18:04