Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести в подкрепа на Ивицата Газа се проведоха в градове в САЩ и Канада

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хиляди хора протестираха в подкрепа на палестинците в редица градове в Северна Америка, предаде Франс прес. Те призоваха за прекратяване на нападенията на израелските сили срещу Ивицата Газа. Демонстрации за солидарност с палестинците се проведоха в Ню Йорк, Бостън, Вашингтон, Монреал, Диърборн и Мичиган. Имаше скандирания "Освободете Палестина" и плакати с надписи: "Прекратете израелския апартейд" и "Свобода за Газа".

В събота демонстрации в подкрепа на Газа имаше и в много европейски градове.

Междувременно конфликтът между израелци и палестинци навлезе вече в седмо поред денонощие. Малко след полунощ израелските сили отново обстреляха Ивицата Газа, а от анклава също продължават да изстрелват ракети към израелска територия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Сградата се срути след израелски ракетни удари.

Ракетен удар срути сграда с офисите на АП и „Ал Джазира“ в Газа

12-етажна сграда, в която се помещават офисите на агенция Асошиейтед прес и телевизия „Ал Джазира“ в Газа,  се срути днес, след като е била ударена от израелски ракети, съобщи Ройтерс. Преди това Израел е издал предупреждение за въздушния удар и..

обновено на 15.05.21 в 21:51

Хю Ловат: Икономическата блокада на Газа е в основата на войната днес

Ако търсим виновник за войната в Израел и палестинските територии, най-лесно ще е да посочим „Хамас“, ако сме привърженици на Израел, или израелците, ако държим на палестинската кауза. В късния следобед в понеделник лидерите на „Хамас“ отправиха..

публикувано на 15.05.21 в 10:29
Николай Младенов

Николай Младенов: Разрушителна война ще направи Газа неуправляема

„Това, което сега се случва, беше абсолютно предотвратимо. Много грешки бяха допуснати от двете страни.“ Това мнение относно ескалиралия конфликт Израел – Палестина изрази в интервю за БНР Николай Младенов, доскоро координатор на ООН за..

публикувано на 15.05.21 в 09:57
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антъни Блинкън

Блинкън: САЩ и Китай трябва да се справят с разногласията си по отговорен начин

Съединените щати и Китай трябва да се справят с разногласията си "по отговорен начин", заяви американският държавен секретар на Антъни Блинкън при посещението си в Шанхай. "Имаме отговорност към нашите народи, дори към света – да управляваме по..

публикувано на 25.04.24 в 09:59

Гръцките синдикати излизат на протест на 1 май

Гръцките синдикати ще проведат стачни действия на 1 май, въпреки че празникът съвпада със Страстната седмица преди Великден. Правителството предложи на  синдикатите работниците да отбележат 1 май на 7 - след Великден. Синдикатите отказаха, като..

публикувано на 25.04.24 в 09:52

Спор в НС кой се е подписал под искането за оставка на Росен Желязков

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обвини вносителите на искането за отстраняване на председателя на НС Росен Желязков ПП-ДБ и БСП за липсата на кворум. "8 човека от ПП-ДБ и 6 човека от БСП не се регистрираха, с което събориха кворума...

публикувано на 25.04.24 в 09:48

В Кюстендил въвеждат правила за карането на тротинетки

Децата до 14-годишна възраст няма да могат да карат и ползват тротинетки, а тези до 18 години задължително трябва да бъдат с поставена каска на главата. Децата на възраст от 14 до 16 години могат да управляват превозните средства само по..

публикувано на 25.04.24 в 09:28

Има достатъчно ваксини за подлежащите на редовна имунизация за коклюш

За всички, които подлежат на редовна имунизация за коклюш, има достатъчно ваксини . В това увери пред БНР Димитър Маринов - председател на Българския фармацевтичен съюз.  "За тези, които се налага някакво допълнително бустериране, допълнителна..

публикувано на 25.04.24 в 08:50

СОС решава: Да бъде ли отстранен съветникът Благовест Георгиев?

Столичният общински съвет (СОС) ще обсъди освобождаването на общинския съветник от "Спаси София" Благовест Георгиев от всички заемани от него постове. На 5 април той предизвика тежка катастрофа, избяга от местопроизшествието, след като беше открит..

публикувано на 25.04.24 в 08:29
Недялко Калъчев

Д-р Недялко Калъчев: Омерта срещу диагностичните тестове, покривани от НЗОК. Диагностика - йок!

"Чак опашки не може да кажем, че има за тестване за коклюш, но има многократно повишен интерес към тестовете . Това е нормално предвид ситуацията в момента." Това каза пред БНР д-р Недялко Калъчев - собственик на голяма верига лаборатории...

публикувано на 25.04.24 в 08:29