Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Читалище "Васил Левски 1861" в Карлово навърши 160 години

БНР и карловското читалище изпълняват проект за събиране на информация за велики карловци

2
Читалище „Васил Левски 1861“ в Карлово
Снимка: Мирослав Василев

На 11 май читалище "Васил Левски 1861" в Карлово навърши 160 години от основаването си. За датата на основаването на читалището свидетелства дописка в брой 36 на вестник "Дунавски лебед", списван от Георги Раковски. 

През 1861 Раковски основава първото българско читалище в Букурещ. В Загреб излиза от печат сборникът "Български народни песни" на Братя Миладинови, а в Габрово, Шипка и Карлово се учредяват читалища.

"В тези трудни години, в трудния път на българското Възраждане тези институции възникват към българските училища. Неслучайно първите членове са учителите, просветителите в тези будни подбалкански градчета и така се създава и карловското читалище през 1861 година. Ролята на тази културна институция в обществения живот на града сред българската общност е била значима - те са едни от организаторите на първите театрални представления в нашия град. След създаването си дейността на читалището продължава и така се стига до 1870 година, когато в града се създава ученолюбивата дружина", каза за БНР директорът на историческия музей в Карлово Мария Деянова.

Някои от членовете на ученолюбивата дружина са членове на Карловския революционен комитет, който е основан от Апостола през 1869 година.

"Те са чертаели планове за политическото освобождение и за присъединяването на града към революционната мрежа, създадена от Апостола. Самият Васил Левски е призовавал при своите пътувания в България, когато създава вътрешната революционна организация, да създават читалища като легална форма на комитетите. След Освобождението, през 1893 година будното карловско гражданство създава ученолюбивото дружество "Васил Левски" като в техния устав е записано, че една от главните задачи е построяването на паметник на Васил Левски за увековечаване на паметта на безсмъртния Апостол", допълни Деянова.

Библиотечната дейност поставя основите на карловското читалище:

"Ние сме горди от факта, че нейните основи са положени от известния карловски възрожденски учител Брайко Хаджигенов с няколко книги и абонамент на вестниците "Дунавски лебед" и "Гайда". Така се ражда Карловската библиотека – една от първите обществени библиотеки в България. Понастоящем тя разполага с фонд от 70 000 тома, които читателите могат да ползват в обособените отдели. Имаме обособен Фонд "Краезнание", който е ценната част от фонда на библиотеката", подчерта в предаването "Рано в неделя" библиотекарят София Бановска.

Иван Хаджийски, председател на читалищното настоятелство, изтъкна:

"В момента в школите на читалището, които са 10, се обучават над 200 деца във всякакви възрастови групи. Това са певци, музиканти, танцьори, художници. За карловци, според мен, читалището е мястото, където се случва културният живот на града; мястото, без което не може; мястото, което винаги трябва да го има и според мен то ще пребъде през годините".

БНР и карловското читалище "Васил Левски" изпълняват проект "Знаменити карловци - звукова памет на българската култура".

"Да бъдат издирени и събрани гласовете на велики личности, актьори, певци от нашия край, защото това е и архив за поколенията", допълни Хаджийски.

Читалище „Васил Левски 1861“ в Карлово    Снимка: Държавен архив

Ръководител на детската фолклорна формация "Розова долина" към карловското читалище е Велина Иванова:

"За наша радост децата непрекъснато нарастват - 25 и 30 деца от 4 от 18 годишна възраст. Радостното е, че вече имаме и второ поколение изпълнители, майки на дечица са били наши изпълнители, вече водят и своите деца. Това е наша изключителна гордост и привилегия да ги посрещнем и да започнем да ги изграждаме като изпълнители, като любители на фолклора и като разпространители на народното творчество".

Детската фолклорна формация "Розова долина" е един от лауреатите на детския радиоконкурс "Млади фолклорни таланти" на програма "Хоризонт".

"Искам да отбележа, че това се случи в началните етапи на създаването на формацията и много ентусиазирано изпращахме записи. Спечелихме и участия в Прага, в Чехия, два пъти наши представители са гостували. Това беше един много голям скок, трамплин да си повярваме, че можем да продължим на такава голяма сцена", допълни Велина Иванова.

"Винаги, когато посещавам читалището в Карлово, се изпълвам с прекрасни чувства и трепетно усещане и това ми дава изключително хубави емоции и мисля, че се извисявам духовно", каза 13-годишният Йоан Иванов. 

"Искам да кажа, че най-хубавите спомени са тези пътувания до различни места и конкурси, най-голямото нещо, което ми дава пеенето е радостта и приятелите, които имам тук", допълни 12-годишната Никол Гаджева.

Русанка Русанова е преподавател в школата по пиано към карловското читалище:

"В момента в школата по пиано се обучават 10 деца. Школата съществува от 10 години. Това ми дава много голямо удовлетворение, тъй като децата се запознават с класическата музика и се учат да свирят много произведения".

Илия Пиринчиев сподели, че много харесва класическата музика и като свири на пиано се успокоява:

"Аз обичам да карам колело и да играя билярд в свободното си време".

Стефан Златинов е участник в читалищен театър "Елена Снежина" в град Карлово:

"Аз мисля, че читалището е типично българка обществена институция. Тези сгради винаги са създавали не просто място за изява на самодейците, но и топлината и уюта на едно семейство, на един дом".

"Завършвам тази година и поглеждайки назад това, което топли сърцето ми са репетициите в понеделник и сряда, когато идваме да се откъснем за малко от света и да се потопим в магията на танца. Когато излезеш на сцена и когато се хванеш с колан за всички останали усещаш не само ритъма на танца, но и ритъма на техните сърца. Тогава чувството е друго. Неописуемо е. Читалището е място, което за щастие е успяло да съхрани духа на българина така, както църквата е съхранила вярата", каза Виктория Трифонова от формация "Розова долина".

Повече можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15

Конференция за хората с увреждания откроява пробойни в системата за подкрепа

Като държава отдавна сме поели ангажимента да спазваме Конвенцията за правата на хората с увреждания, които обаче продължават да бъдат изключвани и много често стават жертва на насилие . Това каза в интервю за БНР адвокат Анета Генова, основател на фондация "Кера", преди конференцията "Правата на хората с увреждания: защита от насилие,..

публикувано на 18.04.24 в 10:17
Д-р Явор Владимиров

Д-р Явор Владимиров: Асистираните репродукции са водещи с покачващ се успех всяка година

Желанието да станеш родител и това да имаш наследник е съвсем естествен човешки стремеж. Съвременният начин на живот обаче, дефинира много репродуктивни проблеми . Причините са различни, но трудностите в зачеването намират своето решение в асистираната репродукция. Много са хората, в чието семейство е проплакало бебе, именно с нейната..

публикувано на 17.04.24 в 08:41

Жертви на трафик на хора стават всички от 12 до 50 + годишна възраст

Трафикът на хора е зло, което засяга не само жертвите, но и техните семейства и близките им.  "Трафикът на хора е престъпление, което е близко до всеки един от нас, ако той не е информиран, не знае за какви индикатори да гледа, и въобще не знае как да се предпази, каза в "Нощен Хоризонт" Моника Николова, директор на Фондация "А 21" . Моника..

публикувано на 16.04.24 в 12:39

Общественият съвет към ЦИК с редица мерки за прозрачност на вота 2 в 1

Общественият съвет към ЦИК излезе със становище, в което предлага редица мерки за прозрачност и подобряване на организацията на изборите 2 в 1 на 9 юни. Сред тях са достатъчно рано да се предадат необходимите елементи за удостоверяване на машините за гласуване на трите институции, посочени в Изборния кодекс, като се излъчва онлайн не само довереното..

публикувано на 15.04.24 в 09:19

Старт за Летище Балчик като приемна точка за малката авиация

Отварянето на Шенгенското въздушно пространство за България и Румъния беше отбелязано символично през изминалите почивни дни на Летище Балчик. Събитието беше организирано от пилотите на двете съседни страни и се проведе под надслов "Schengen check". Летище Балчик показа част от потенциала си през изминалата събота, приютявайки около 40 малки..

публикувано на 15.04.24 в 06:40