Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Разногласия около проекта за нова сграда в центъра на София

Снимката е илюстративна
Снимка: БГНЕС

77 години след бомбардировките над София, на площад "Княз Александър I Батенберг" и ъгъла на ул. "Аксаков" ще се появи нова сграда. В момента там има само една сграда - някогашното кафене от стария хотел „България".

Пететажен апартаментен хотел с обществена функция на първия етаж се очаква да има на празното сега пространство. Районът е между реконструираната от нула преди години сграда, в която сега се намира Българската банка за развитие и стената на зала „България“, в билетната каса на която точно заради неразбории през 2014 г. багер проби дупка при строеж. Така новата сграда би трябвало естетично да закрие причудливи строителни решения, да заличи белезите на запуснатост, бомбардировки и немарливост в самото сърце на София

"Целта ни е да върнем на града автентичния вид на тази фасада", казва проектантът арх. Тодор Бояджиев на скорошна онлайн дискусия. 

"Ясно е определено като брой етажи, броят подземни нива, височини, коти, към които сградата трябва да се придържа, за да се подсигури нейното вписване в силуета на околните сгради. Всички сме наясно, че обкръжаващата среда е много натоварена откъм културно и смислово значение. Трябва обаче да бъдем наясно, че не може да оставим нещата занапред в центъра на София да изглеждат по този начини и трябва заедно да намерим решение, възможно най-добрия вариант да възвърнем блясъка на това място в център на София". 

Като възможност стои и фоайето на зала "България" да бъде свързвано с новата сграда. Така от залата може да се излиза и към планирания вътрешен двор, където ще има и дървета, и градина. Фасадата ще бъде възстановена по автентични техники, за междинната част ще се ползва каменна облицовка. А за модерната част над ъгъла - стъклена окачена фасада. Именно тази фасада е била сред притесненията на Министерството на културата. 

Арх. Тодор Бояджиев казва, че е имало притеснения, че надграденото над ъгъла на "Княз Александър I Батенберг" и ул. "Аксаков" със стъкло и окачена фасада ще отвлече вниманието от историческия вид на сградата. Затова от архитектурното бюро обещават ново решение, което ще промени акцента - от модерната част на сградата той ще бъде визуално преместен към историческия контекст на мястото. Очаква се там да има и купол.

"Куполът, който се предвижда, както се казва по-добре без него, ако ще изглежда по този начин, защото както прочетох коментари, прилича на пъпка върху сградата", изтъкна независимият общински съветник Борис Бонев, който призова и цялата документация по проекта да бъде качена за обсъждане. 

Критики се чуха и към виждащата се от проекта през прозорците оригинална плоча и предвидената отдясно козирка.

"Със сигурност наличието на тази плоча в комбинация с тези витрини е крайно неподходящо и със сигурност има някакъв удачен начин, по който да се преосмисли нейният контакт със стъклата. Дали това ще са частични зарязвания на тази плоча, дали ще е тониране на витрините в някаква част, но считам, че това със сигурност е въпрос, който трябва да бъде овладян и то считам, че е редно да бъде овладян на идейна фаза, а не на работна такава, защото сградата е на пъпа на града и това са важни въпроси. Тази козирка, която предлагате в десния обем, който е изцяло нов, тя идва на много нелогично място спрямо историческите фасади и освен това предвид, че на ъгъла на "Аксаков" и "Дякон Игнатий" човек е на една по-висока кота, тази козирка чисто визуално ще изглежда още по-ниска, когато човек се приближава към нея от този ъгъл, който считам, че е основен подход", коментира архитект Таня Митакева.

„Плочата може да бъде „овладяна“, но не може да бъде премахната, защото е част от паметник на културата“, обяснява арх. Тодор Бояджиев. Козирката ще е част от общественото пространство.

В презентацията други архитекти установиха, че липсва подземният гараж на две нива. Но липсата му пък е била обоснована от другото възможно препятствие. Тъй като бъдещата сграда е в рамките на историческия център, много е възможно да има археологически интересни артефакти. От архитектурното бюро разясняват, че археологическо проучване не може да има преди областният управител на София да издаде право на строеж. Ситуацията се утежнява от това, че в рамките на парцела има споделена собственост между Софийска филхармония, възложителя на проекта и областта.

"След одобрение от Министерството на културата и одобрение на този идеен проект нашата първа стъпка ще бъде провеждането на пълните спасителни археологически проучвания. На базата на тях ще преосмислим още веднъж нашето архитектурно решение", изтъкна арх. Тодор Бояджиев. 

„За момента всички са надяват на най-доброто решение за района“, отбеляза кметът на столичния район „Средец“ Трайчо Трайков. Предстоят още одобрения и съгласувания. 

Повече можете да чуете в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Красимир Грудев: Да се прекрои изцяло здравна система означава да се сменят много закони

„Отново се преповтарят стари популистки тези, хвърлят се неясни идеи. Наистина се чудим какво можем да очакваме като политика в здравеопазването. Нищо не е ясно. Непрекъснато се повтаря болниците да не са търговски дружества и дотук спира всичко.“ Това каза пред БНР председателят на УС на Сдружението на частните болници Красимир Грудев. Според..

публикувано на 03.08.21 в 10:23
Тутракан

За девети път в Тутракан се проведе фестивалът „Огненият Дунав“

За девети път в Тутракан отново се проведе едно от най-мащабните събития в българската част на Дунав – фестивалът „Огненият Дунав“. Седмица на концерти на класическа и друга музика на известни изпълнители и художествени колективи. Кулминацията бе на 31 юли с концерт на “Фондацията” и приятели и със светлинно, огнено-лазерно шоу над..

публикувано на 02.08.21 в 20:42
Служебният министър-председател Стефан Янев

Традиционното гайдарско надсвирване в Гела отново събра многохилядна публика

Традиционното гайдарско надсвирване в Гела отново събра многохилядна публика от страната и чужбина. Фестивалът на родопската каба гайда на Илинденските поляни край Гела се проведе отново, след като миналата година бе отменен заради пандемията. Илинденският събор край Гела е с вековна история, възникнал е като среща на родопски фамилии,..

публикувано на 02.08.21 в 20:06

Учреди се Алианс "Българско Черноморие"

Учреди се Алианс "Българско Черноморие" с участието на туристическите камари на Варна и Бургас . Идеята е на директора на Летище Варна. Инициативата е подкрепена от някои от хотелиерите, но има и съпротива . "Ние сме решили да дадем кредит на доверие на това събитие. Аз съм убеден, че всичко ще бъде наред.  С един немски прагматизъм и с..

публикувано на 02.08.21 в 17:49

Държавни ВУЗ-ове против създаването на частни факултети по дентална и обща медицина

Ректорите на четири държавни университета по медицина у нас изразиха притеснение от намерението за създаване на частни факултети по дентална и обща медицина . Според тях ще се занижи качеството на образованието и ще завършат специалисти, които няма да могат да си намерят работа.  Според Националната карта за висшето образование в..

публикувано на 02.08.21 в 16:53

Добивите от мед в Ямбол са два пъти по-малко в сравнение с 2020 година

Пчеларите в района на Ямбол отчитат, че през 2021 година са се сблъскали с много проблеми заради неблагоприятните метеорологични условия. „Когато отворя кошера забравям кой съм, забравям си проблемите“, каза за БНР дългогодишния пчелар Косьо Косев. Добивите от мед тази година са два пъти по-малко в сравнение с 2020 година...

публикувано на 02.08.21 в 15:20
Марк Ван де Хей и Тома Песке

Астронавтите Тома Песке и Марк Ван де Хей отговориха на въпроси на деца

Могат ли кокошките да снасят яйца в Космоса?, Кога ще бъде позволено на децата да летят там? Дали може да ходим и с асансьор там. Това бяха само част от десетките провокативни въпроси, които българските деца зададоха на астронавтите Тома Песке и Марк Ван де Хей от Международната космическа станция. Срещата, почти виртуално и почти реално..

публикувано на 02.08.21 в 13:29