Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За съдбата на Паметника на Съветската армия

Снимка: БГНЕС

Какво да се прави с Паметника на Съветската армия? Този сюжет избухва периодично – за и против са различни обществени групи. При едно от предпоследните избухвания на този сюжет - Димитровград под ръководството на ГЕРБ реши да приюти паметника, ако Столична община, също под ръководството на ГЕРБ, беше решила да изпълни своето решение за демонтиране на паметника. Димитровград поиска паметника на Съветската армия с решение на своя местен парламент от края на април 2015 г. Докладната е предложена от преди 6 години за разглеждане на заседание от председателя на местния парламент:

Днес е повече от ясно, че демонтиране на паметника няма. Защо повече от 30 години въпросът с ПСА продължава да служи като „вечна политическа дъвка“? 

„Необходим е икономически, политически, социален, милитаристичен анализ за Паметника на Съветската армия в столицата“, каза пред БНР Георги Константинов, анархиста, който на 3 март 1953 година участва във взривяването на паметника на Йосиф Висарионович Сталин в София. Следва залавяне, разпити в Държавна сигурност, затвор, бягство от комунистическа България, политическа емиграция в Западна Европа и връщане едва след падането на Берлинската стена за Константинов.
БГНЕС, архив

Втората Световна воина беше империалистическа, в която участва Съветската армия, следователно би трябвало да направим справка много ли са страните, в които окупационните армии имат свои паметници. А, че армията беше окупационна, това е признато и от самите окупатори, коментира още Константинов.

По думите му фактите говорели добре за целите и реализацията на тази армия:

„Тя окупира най-напред половината Полша, договорено с Хитлеристка Германия през Първата Световна война", твърди Константинов.

"Паметникът на Съветската армия е израз на комбинация от фактори - българските политически елити се съобразяват с позицията на бившия колонизатор и никой от тях, когато е на власт, на смее да ликвидира паметника или да им го предостави в двора на Руското посолство", коментира още Константинов.

Още по темата в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мария Алкалай: Богатството е в многообразието

"Пл@тформа за толерантност 2.0 " разработи образователни инструменти в защита на правата на човека", разказа в „Преди всички“ Мария Алкалай, ръководител на проекта. Основната цел на проект "Пл@тформа за толерантност 2.0" е разработване и прилагане на он и офлайн ресурси и образователни инструменти в защита на правата на човека,..

публикувано на 05.08.21 в 13:10
Снимката е илюстративна

Общинска съветничка от Бургас с предложения за регламент за протест и контрапротест

Общинска съветничка  в Бургас от "Демократична България – Зелено движение" Даниела Божинова има идея как да спре въртележката протест- контрапротест, полицейски кордони, сблъсъци. „Моето предложение е подобно на общинските разпоредби в частта за обществения ред, за събранията, митингите и манифестациите. При преценка, че има..

публикувано на 05.08.21 в 11:47
Снимката е илюстративна

Жителите на Синитово няма да позволят изграждането на кариера в региона

В подписка, жителите на пазарджишкото село Синитово категорично заявяват, че няма да позволят изграждането на кариера за добив на строителни материали на територията на населеното място. Към подписката се присъединиха и жителите на околните села.  Очаква се РИОСВ Пазарджик да излезе със становище по темата. Хората от Синитово са категорични,..

публикувано на 05.08.21 в 10:30

Потребителски сигнал до БНР за начисляване на годишна такса върху кредитна карта

Любопитен потребителски сигнал за начисляване на годишна такса върху кредитна карта подаде пред БНР Любомир Терзиев. Според него банка неправомерно иска такса от 200 лева за изминал петгодишен период , която той по договор не дължи. Самата банка обаче е на коренно противоположно мнение.     През 2011-та година Любомир Терзиев сключва..

публикувано на 04.08.21 в 09:59
Даниел Смилов

Даниел Смилов: Плаващите мнозинства са покана да се възстанови моделът на ГЕРБ

„Може би първо ще се смеем, после ще плачем“, каза в интервю за БНР политологът, университетски преподавател и  програмен директор на Центъра за либерални стратегии доц. Даниел Смилов. Според него има някакъв шанс за съставяне на правителство, но то едва ли ще бъде стабилно и ще може да бъде правителство на промяната. Пламен Николов за..

публикувано на 04.08.21 в 07:56

Климатиците в автомобилите се повреждат заради неправилна експлоатация

С повишаването на температурите през лятото обичайна гледка е в сервизите да се образуват опашки заради неработещи климатици в колите. Една от възможните причини е изтичане на фреон. Даже при нормална работа на системата изтичането на фреон годишно е от порядъка на 7-8%. Затова е необходимо веднъж на две години да се добавя. Клиенти на..

публикувано на 03.08.21 в 19:09
Снимката е илюстративна

Готвят се промени във връзка с компенсациите за неприети в детски градини деца

„Имаме обещание от Столична община , че ще бъдат разгледани всички м олби на родители, който не са одобрени “, посочи в „Преди всички“ Зорница Трифонова от Асоциация „ Родители“ във връзка с това, че има случаи на неприети деца в детските градини , но родителите им не са получили и компенсация след това. Има само обещание от заместник-кмета на..

публикувано на 03.08.21 в 13:39