Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Жителите на Кранево подготвят протест заради състоянието на инфраструктурата

Снимка: Мая Щърбанова

Жителите на курортното село Кранево, намиращо се на брега на морето, са готови за протест. Причината е окаяното състояние на инфраструктурата и липсата на почистване и поддръжка в населеното място. В края на миналата седмица кметът свика спешно общоселско събрание, в което бяха обсъдени както проблемите, така и действията, които местните хора и кметството биха предприели, ако гласът им не бъде чут от кмета на община Балчик.

Село Кранево десетилетия наред беше предпочитано място за детски и спортни лагери заради спокойствието, което предлага и заради морето и дългата плажна ивица, с която разполага. През последните години обаче тук се появиха крупни инвеститори, построиха се големи хотелски комплекси, направиха се нови спортни зали, в селото е построена и третата по големина в света ледена пързалка. По този начин курортното селище до голяма степен промени и облика си, както и облика на туристите, които го избират за своята почивка. Заедно с увеличения приток на почиващи и спортни отбори обаче, дойде и нуждата от повече внимание върху инфраструктурата на селището, неговата чистота и привлекателност за туриста. И тук, особено през последните две години, нещата не се развиват в правилната посока и проблемите все повече се натрупват. Съвсем резонно дойде и масовото недоволство на местните хора.

Защо се наложи свикването на общоселско събрание, каза за БНР кметът на населеното място Румен Николов. 

"Защото нещата станаха нетърпими, мръсотията в Кранево е нетърпима, няколко майки ни се обадиха за кърлежи, за змийчета, за гущерчета и като минете в която и да е част на селото, тревата е до кръста". 

Новата система, за която говори Румен Николов, е свързана с факта, че от миналата година село Кранево, заедно с още пет населени места в община Балчик, вече не са второстепенни разпоредители на бюджетни средства. Защо е така отговори Николай Ангелов, кмет на община Балчик.

"До миналата година ние имахме 6 села, които бяха второстепенни разпоредители на бюджетни средства, но тъй като Covid-кризата се отрази изключително много на бюджета на община Балчик и включително от тази години ние за пръв път в историята си сме и община в лошо финансово състояние, естествено е, че трябва да се направят някакви икономии и ние решихме заедно с общинските съветници, че трябва да има по-голям контрол върху разходването на средствата и по този начин нямаме нито един второстепенен разпоредител с бюджетни средства, не е само село Кранево".

Снимка: Мая Щърбанова

Законът определя, че 30% от сумата на сделка с недвижими имоти или наеми от такива трябва да бъдат разпределени за населеното място, в което е сключена сделката. Според кмета на община Балчик Николай Ангелов за 2020 година няма нито една подобна сделка в село Кранево. 

"Ние нямаме нито една сделка от миналата година в село Кранево".

Съвсем не на това мнение е обаче кметът на селото Румен Николов.

"Единият обект, който се строи в момента през 2021 година, единият имот започна миналата година, септември-октомври, когато приключи забраната. Сделката се извърши ранна пролет, а другият имот се продаде около януари-февруари, някъде там". 

Разминаване има и в твърденията на двамата кметове относно участието на село Кранево в постъпленията на общинската хазна. Според Николай Ангелов те са:

"Приходите общо са от порядъка около 600 хиляди лева на година от село Кранево".

И реакцията на Румен Николов.

"Веднага ще ви отговоря, че имам 3-4 големи обекта в Кранево, които плащат годишен налог в местни данъци и такси в порядъка на повече от 100 хиляди лева. В Кранево се плащат най-големите промили на такса смет и данък сгради - 5,75. Това, което е казал кметът - 600 хиляди лева е може би само от 4-5 големи обекта в Кранево. Такса смет за 2019 и 2020 година беше 1 милион и 40 хиляди лева".

Хората в селото и представителите на туристическия бранш недоволстват и от състоянието на настилката на уличната мрежа в Кранево. На много места в населеното място могат да се видят свидетелства на гениалната човешка изобретателност за предпазване на шофьорите от влизане в най-опасните за тях и автомобилите им дупки. Според Николай Ангелов той дори не знае кои точно улици имат нужда от ремонт, защото не е бил информиран за това.

Очаквано, на противоположната позиция е Румен Николов. 

"Аз се срамувам, че съм кмет на това село от 4-5 години".

След проведеното общоселско събрание реакцията на община Балчик не закъсня. От вчера заместник-кметът по строителството Димитрин Димитров, заедно с директора на общинското предприятие по комунални дейности извършват огледи на посочените като най-тревожни места в селото. Кметът Румен Николов заяви, че той не е съгласен да се ремонтира пътя Кранево- Рогачево за сумата от над 900 000 лева, а тези пари иска да бъдат вложени в инфраструктурата на населеното място. Румен Николов е и категоричен, че стачната готовност за затваряне на главния път Дуранкулак - Варна засега остава.

Повече можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Сливен проверяват за изправността на шумозаглушителните системи на автомобилите

Полицията в Сливен проверява за изправността на шумозаглушителните системи на автомобилите. Проверките се извършват при ежедневния контрол по спазване на Закона за движение по пътищата и по постъпили сигнали от граждани. От началото на годината са установени 23 случая на изменения в конструкцията на автомобилите. Проверките са върху..

публикувано на 23.07.21 в 19:50
Михаил Вешим

Михаил Вешим: Политическата ситуация изглежда доста пародийна

" Политическата ситуация изглежда доста пародийна . Защо изглежда пародийна - всички, които се взимат на сериозно, то става пародия после. Особено пародийно е, когато един хуморист или шоумен става сериозен и започва да оправя държавата, това става пародия", каза за БНР Михаил Вешим, главен редактор на вестник "Стършел", автор на книгата..

публикувано на 23.07.21 в 16:10

Форумът "Глобален Добрич" събира идеи за развитието на града

На 15 август ще се проведе шестият форум "Глобален Добрич". Организатор на инициативата е Пламен Пеев. Той живее в столицата на Естония -   Талин. Целта на инициативата е да бъдат привлечени родените в Добрич, които живеят в чужбина и могат да помогнат за развитието на града. Пламен Пеев решил, че вместо да критикува и да се възмущава за..

публикувано на 23.07.21 в 14:48
Националният военен университет „Васил Левски“  - випуск 143

Националният военен университет „Васил Левски“ изпраща своя 143-и випуск

Националният военен университет „Васил Левски “ във Велико Търново изпраща утре своя 143-и випуск. 121 курсанти ще получат своите лейтенантски пагони и 10-годишни договори за работа в Българската армия на тържествена церемония пред крепостта Царевец. В ритуала по присвояването на първо офицерско звание на великотърновските курсанти се..

публикувано на 23.07.21 в 14:28
Еньовден в Белмекен

Виргиния Захариева: В трудни времена имаме нужда от традиция

"На Еньовден, тези много силни дни около 24 юни, бяхме в Белмекен и след това слязохме в Долна Баня. Направихме ритуала на самия Еньовден ", каза за БНР Виргиния Захариева, писател, терапевт, поетеса, художник. По време на празника Еньовден участниците в празника са месили хляб, изричайки силни слова за здраве: "Хлябът стана..

публикувано на 23.07.21 в 12:35

Кметството в Тел Авив създаде програма за подкрепа на самотни възрастни хора

Кметството в Тел Авив създаде програма за подкрепа на самотни възрастни хора.   " Няколко организации се занимават с дейности в подкрепа на възрастните хора . Повечето от участниците в тях са доброволци. Има няколко фондации, които дават стипендии на студенти, като една от клаузите, освен висок успех и творческа, изследователска работа,..

публикувано на 22.07.21 в 17:10

Приключи работата по проекта „Децата се учат да защитават животните“

Дора Радева приключи работа по проекта „Децата се учат да защитават животните“ на Фондация „Четири лапи“, който се изпълняваше седем години. „Работила съм от София до Благоевград, Видин, Търговище Разград, Стара Загора, Габрово, Севлиево. Много са местата, през които минах и успях да изградя една много добре действаща мрежа, която да работи..

публикувано на 22.07.21 в 15:35