Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 46 000 зрелостници писаха върху "Песента на колелетата" на матурата

| обновено на 19.05.21 в 12:01
Снимка: БГНЕС

Върху произведението "Песента на колелетата" на Йордан Йовков писаха зрелостниците в третия модул на задължителната матура по български език и литература. 

Близо 3500 от записаните зрелостници не са се явили на задължителната матура по български език и литература, съобщиха от Министерството на образованието. В залите на 750 училища в страната влязоха близо 46 хиляди ученици.

В Ямбол и Самоков двама зрелостници са били отстранени заради ползване на мобилни телефони. Други трима в София са се явили без документи за самоличност, но след проверка са били допуснати. Осем карантинирани ученици от различни градове на страната успяха да положат изпит, а други двама, болни от Covid-19 ще се явят на сесията през август.

В условия на извънредна епидемична обстановка близо зрелостниците се явиха на задължителен изпит по български език и литература. За първи път изпитът се предаваше от камери в реално време, а родителите можеха да наблюдават.

За първи път изпитът се заснемаше от камери и се предаваше на живо в 28-те регионални управления на образованието в страната. Различното сега е, че по трима родители от всяко училище, ще могат да гледат в реално време.

Изпитните зали бяха общо 5000, а квесторите над 15 000 души.

Зрелостниците влизаха със служебна бележка в електронен формат и лични документи в оригинал. Задължително бе носенето на предпазна маска и прозрачен плик за личните вещи.

На изпита бе разрешена химикалка, която пише с черен цвят, молив и гума.

Матурата продължава 4 астрономически часа, разделена в три модула. 

Първият с 30 затворени въпроса, вторият с 10 въпроса със свободен отговор, а в третият пишат есе или интерпретативно съчинение по зададена тема.

Оценяването на изпитните работи ще стане в периода между 22-ри май и 6-и юни, а резултатите ще станат ясни до 7-и юни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Снимката е илюстративна

Как започна изпитният ден в столичното 23 СУ „Фредерик Жолио Кюри“

„16 класни стаи са заети, 142 зрелостници са разпределени, квесторите бяха изключително организирани, стриктни, готови да посрещнат зрелостниците“, обясни директорът на столичното 23 СУ „Фредерик Жолио Кюри“ Нина Чанева преди началото на днешната..

публикувано на 19.05.21 в 07:45
ВИЖТЕ ОЩЕ
Десислава Танева

Имотите от държавния фонд - под наем или аренда само чрез търг

Отдаването под наем или аренда на имоти от държавния поземлен фонд ще се извършва само чрез търг. Това реши парламентът с окончателно приемане на промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Така отпада възможността за..

публикувано на 28.03.24 в 16:03

Пуснаха под парична гаранция мъж от монтанско село, блудствал с малолетно момиче

53-годишен жител на монтанското село Лехчево е бил задържан за блудствени действия спрямо малолетно момиче от селото . Сигналът за престъплението бил подаден от майката на момичето в понеделник в РУП - Монтана.  От снетите сведения от..

публикувано на 28.03.24 в 15:56

Мобилно приложение показва в коя аптека можем да намерим дадено лекарство

Налично ли е дадено лекарство в аптечната мрежа и в коя аптека може да се намери – такава информация могат да получат хората чрез подаване на сигнал за липсващ медикамент през мобилно приложение. То е активно и беше представено от Българската асоциация..

публикувано на 28.03.24 в 15:54

Софийската митница с нов директор

Териториалната дирекция "Митница София“ е с нов директор - Павел Манченко, който до момента беше представител на Агенцията в Постоянното представителство на България към Европейския съюз.  Манченко има над 27 години стаж в системата на митниците, заемал е..

публикувано на 28.03.24 в 15:47

В молдовския град Тараклия ще бъде открит филиал на Русенския университет

В молдовския град Тараклия ще бъде открит филиал на Русенския университет, стана ясно от постановление на Министерския съвет. От 2016 г. ръководството на Русенския университет полага усилия за откриване на свой филиал в молдовския град Тараклия и с..

публикувано на 28.03.24 в 15:46

Полицията във В. Търново задържа двама души за грабеж

Полицията във Велико Търново задържа двама мъже и една жена за грабеж на пътя край Полски Тръмбеш. Служител на фирма направи граждански арест на крадец на голяма сума пари от касата на своя работодател. Двама мъже на 19 и 45 години и..

публикувано на 28.03.24 в 15:40
Ивана Георгиева от Дупница е в неизвестност от 22 февруари

Родителите на изчезналата Ивана обявиха награда от 50 000 лв. за този, който я намери

Родителите на изчезналата преди повече от месец 17-годишна Ивана Георгиева - Мария и Георги, обявяват парична награда от 50 хил. лева за всеки, който посочи местонахождението ѝ, даде информация за нея или я доведе. Това казаха двамата за БНР в..

публикувано на 28.03.24 в 15:36