Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Емануил Мутафов представи „Богородица - вместилище на невместимото“

Проф. Емануил Мутафов

Богородица - вместилище на невместимото“ е монографията на проф. Емануел Мутафов, директор на Института за изследване на изкуствата при БАН. Подзаглавието е  „Човешки измерения на палеологовото изкуство в Константинопол“.

„Говорим за църковно изкуство, затова има божествени и сакрални изменения. Занимаващите се с църковно изкуство изследват начините за общуване на средновековния човек с Бога, като в тези механизми рефлектират и човешките пороци, надежди и страсти“, посочи пред БНР проф. Емануел Мутафов.

На въпрос защо залага едно противоречие в заглавието - как несъвместимото може да бъде “вместено” - как Богородица да стане вместилище на невместимото и защо Богородица е във фокуса на монографията, в предаването "Хоризонт до обед" проф. Мутафов посочи:

„Епитетът „вместилище на невместимия“ идва от химнографията /система от правила за съставяне на религиозни хвалебствени песни - бел.ред./, но се среща изключително рядко в изкуството. Манастирът Хора в Константинопол е един от паметниците, които използват това поетично сравнение, изпълнено е и с дълбок богословски смисъл. В Карие джамия Богородица е вместилище на невместимия, а Христос – вместилище на живите. А гръцката дума "хора" означава земя, страна, вместилище, главен укрепен град – Богородица и Христос са всичко това“, поясни още проф. Емануел Мутафов.

Църквата Христос Спасител е превърната в джамия - Карие джамия:

„Аз искам да покажа, че този паметник съвместява божественото и човешкото в едно. Изследвайки този рядък епитет, както и много други аспекти от функционирането на паметника се опитвам да докажа, че всъщност манастирът е посветен по скоро на Богородица, отколкото на Христос, независимо как я наричат повечето учени. В онези векове – 14 век, Константинопол символично се превръща в Богородичен град“, разказа още ученият.

Днес от 16.00 часа в Първа зала на Ректората ще има публична лекция по мащабното изследване.

Емануел Стефанов Мутафов е виден български византолог, преводач, професор по средновековно и възрожденско изкуство. Автор е на многобройни научни публикации.

Още по темата слушайте в интервюто на Ирина Недева с проф. Емануил Мутафов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пенко Господинов с наградата ИКАР в категорията

Проф. Пенко Господинов: Справихме се отлично с Ловешкия театър, а Иполит Воробянинов е герой от мой любим роман

"Нашата  интерпретация на образа на Иполит Воробянинов , която работехме заедно с целия екип, в основата на който стои режисьорът Дамян Тенев и моите прекрасни млади колеги от трупата на Ловешкия театър, се оказа  голямо предизвикателство , защото трябва да превърнеш един роман, който стои в основата на световната литература във сценично..

публикувано на 28.03.24 в 09:51

Иванка Бечева изследва историята на Карабунар

Днес гост в рубриката „Горещо сърце“ е  историкът Иванка Бечева от пазарджишкото село Карабунар.   Нейната изследователска страст е свързана с историята на родното й място.  През годините открива неизвестни до момента факти и документи, свързани с духовното и икономическото развитие на селото.  В една от книгите й „Карабунар, история..

публикувано на 24.03.24 в 07:20

Из живота на оператора: Крум Родригес върху горещия котлон в кухнята на киното

След "Гражда нинът светец" Крум Родригес снима "Майка" на Зорница София, а после и румънско-българския "Предупреждението", чиято световна премиера е на "София Филм Фест". Действието се развива в румънската столица Букурещ по време на протести. " В ъв филма се разказва за момче, което попада в тези протести, снимайки с..

публикувано на 21.03.24 в 13:30

История на 2 ръце и 4 колела: пътят на Стефан Иванов от Дряново до Млада Болеслав

Какво е да сбъднеш мечтата си след дългогодишен труд, основно нощем? Стефан Иванов от Дряново знае. Той е самоукият илюстратор на историята на някогашната автомобилна компания "Лаурин и Клемент" . Стефан вече може да се похвали с изложба в Млада Болеслав, Чехия – там, където чешките изобретатели променят мотолетописите на Европа...

публикувано на 20.03.24 в 17:29
Мира Стефанова

Житейските трудности са направили Мира Стефанова по-силна и упорита

Житейските трудности някои хора приемат като проклятие, наказание от съдбата и негодуват срещу тях. За други обаче те са предизвикателства, справянето с които ги прави по-силни и по-упорити. Мира Стефанова, която е главният герой в следващата ни история, е преживяла много за крехката си възраст. Омъжена твърде рано, станала майка на две деца,..

публикувано на 20.03.24 в 11:06
Алма Пьойсти

Финландската актриса Алма Пьойсти: Човек не бива да очаква успеха на един филм

Финландската актриса Алма Пьойсти бе един от специалните гости на тазгодишния София Филм Фест. Тя дойде в България, за да представи най-новия филм с режисьор Аки Каурисмаки "Паднали листа" – история за две отрудени и уморени от самотата човешки същества, които опитват да победят неблагоприятните условия, в които се намират, за да бъдат..

публикувано на 19.03.24 в 09:05
Рени Зарева и Пейо Пеев

"Спринт" с национално турне "Концерти с кауза“ от 12 март

Те са носители на многобройни български и международни награди през годините, делят сцена с емблематични световни музиканти като Лени Кравиц, китариста на "Rolling Stones" Мик Тейлър, Аланис Морисет и много други.  Рок група „Хоризонт“ вече 40 години на сцената През своите  близо 43 години от съществуването си натрупват внушителен..

публикувано на 12.03.24 в 15:46