Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биткойн - добивът на валута, който заплашва околната среда

Копаенето на криптовалута и транзакциите й консумират годишно повече енергия от използваната в Швеция или Нидерландия през 2019 г.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новината, която предизвика трус на пазарите и доведе до спад в цената на криптовалутата, а именно - решението на главния изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск компанията да преустанови покупките с биткойн.

Да припомним историята. Годината е 2009. Лице или група хора, работещи под името Satoshi Nakamoto представят на света нещо непознато до този момент - биткойн. Цифрова валута, която се харесва на малка група ентусиасти. Критиците и недоверието са повече, но любопитството нараства, а биткойн започна да се радва на все по-голямо внимание с времето.

През 2016 г. австралийски предприемач твърди, че е създател на биткойн, но не публикува никакво доказателство за това. Така създателят или създателите на криптовалутите остават загадка, но присъствието на този вид средства за разплащане все повече заема място в живота ни. Все още оспорвани, непредвидими, но все по-реални.

“Тесла” преустановява продажбите на автомобили, използвайки биткойн. Ние сме загрижени за бързото увеличаване на използването на изкопаеми горива за копаене на криптовалута и транзакции, и особено за въглищата, които имат най-лошите емисии от всяко гориво. Крипторазплащането е добра идея на много нива и ние вярваме, че има обещаващо бъдеще, но това не може да бъде за  сметка на околната среда”. Това написа главният изпълнителен директор на “Тесла” Илон Мъск в “Туитър” преди дни.

„Резултатът от написаното беше светкавичен - цената на биткойн падна първоначално с повече от 9% и слезе до около 45 хиляди долара“, коментира в предаването „Хоризонт до обед“ Кирил Ганчев, консултант, предприемач с опит в изграждането на криптобизнес в американо-българска фирма.

„Наскоро имаше статия, в която споделят каква е тази енергия, която се използва за “копаенето” на биткойн и я сравняват с копаенето на злато и поддръжката на банковата система. Де факто биткойнът използва значително по-малко енергия, отколкото системата, която е за копаене на злато и банковата система. 

Биткойн, така и останалите криптовалути, се получават чрез процес, наречен добив, или копаене, който се извършва с помощта на мощни компютри, които така или иначе черпят много електроенергия, за решават сложни математически уравнения. Да кажем със стандартни домашни компютри не може да се копае. Използват се специализирани компютри, като всеки от тях струва 7-8 хиляди долара и мощността му е доста голяма“, поясни още Ганчев.

Криптовалутата е дигитална валута, която е децентрализитана и не зависи от никоя държава или банкова система.

И още данни: с производството на електромобили И. Мъск заявява позицията си за опазването на средата, в която живеем, както и за влиянието на копаенето на криптовалута върху климатичните промени. Но сам той притежава криптовалута биткойн.

76% от копачите на  криптовалута заявяват, че използват възобновяема енергия, въпреки че проучване от 2020 показва, че възобновяемата енергия е не 76%, а само 39% от общото им потребление. Най-голям засега е добивът на криптовалута в Китай. Според изчисленията въглеродните емисии от биткойн операциите в Китай се очаква да достигнат до 2024 г. повече от 130,5 милиона метрични тона. Това количество емисии ще надхвърли общото количество емисии на парникови газове на Чешката република и Катар, изчисляват специалистите.

Биткойн добиването в момента е 0.69% от общото потребление на електроенергия в света. Или годишно копаенето на криптовалута и транзакциите й консумират повече енергия от цялата електроенергия, която Швеция или Нидерландия са използували през 2019 г.

С покачване на търсенето или използуването на този вид валута ще се покачва и консумацията на елекрическа енергия и щетите върху околната среда, смята още Ганчев.

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЕВР приема окончателно решение за цените на тока за бита, парното и топлата вода

Комисията за енергийно и водно регулиране ще приеме днес окончателното си решение за цените на тока за бита, парното и топлата вода.  Очаква се минимално поскъпване с около процент и половина на електроенергията и поевтиняване с около 8 процента и половина на топлоенергията. Цените ще влязат в сила от утре и ще важат за следващия..

публикувано на 30.06.24 в 07:45

15-годишната Натали има нужда от финансова помощ, за да оздравее

Натали, диагностицирана с рядка форма на болестта на Хиршпрунг, се моли за своето спасение. Детето се нуждае от спешна операция в чужбина, за да има шанс да живее. Необходимата сума от 45 000 евро не може да се осигури от майка й, която е самотен родител и се грижи денонощно за дъщеря си. Болестта на Хиршпрунг е заболяване, при което липсват..

публикувано на 30.06.24 в 04:44

Стоилка Арсова: С електронни ваучери ще може да се плащат битови сметки, ако има договор с дружеството

Валидността на електронна карта за ваучери - bcard e-vouchers, бикарта, в повечето случаи е 5 години , а самите ваучери, които се зареждат всеки месец, са с едногодишна валидност. Бикартите предлагат на клиентите сайтове, където могат да проверят всеки ваучер с каква валидност е и винаги се ползват първо най-отдавна постъпилите суми...

публикувано на 28.06.24 в 10:17
Иглика Иванова

Иглика Иванова: Медийната грамотност е овластяване на аудиториите

Медийната грамотност е едно овластяване на аудиториите .  Това каза пред БНР Иглика Иванова, държавен експерт в Дирекция "Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности" в Министерството на културата. "Медийната грамотност се разбира като един комплекс от умения, разбирания, знания, нагласи, а когато е развита - и..

публикувано на 24.06.24 в 15:03

Православната църква чества Петдесетница

Днес православната църква празнува един от големите си празници - Петдесетница. На петдесетия ден след Христовото Възкресение Светият Дух във вид на огнени езици слязъл върху светите апостоли и ги дарил с божествената си благодат. От древни времена празникът се приема за рожден ден на Църквата. Врачанският митрополит Григорий,..

публикувано на 23.06.24 в 08:06
Руски ракети биват изстреляни от Белгородска област в Русия по посока на украинската Харковска област, 18 май 2024 г.

Двама убити и най-малко 18 ранени при руски удар срещу Харков

Двама души са били убити, а най-малко 18 ранени при руски удар срещу втория по големина украински град Харков, съобщиха местните власти, цитирани от Франс прес.  Най-малко четири експлозии са отекнали в жилищни райони на Харков, съобщи кметът на града Ихор Терехов. Спасителни екипи работят на мястото на атаките. Това нападение се случва, след като..

публикувано на 22.06.24 в 18:04
Епископ Тихон

Епископ Тихон: Ще бъда много изненадан, ако няма изненади при избора на патриарх

Ще бъда много изненадан, ако няма изненади при избора на патриарх. Това каза в предаването "РадиоТочка" Тивериополският епископ Тихон и коментира, че са се навъдили много "синодални астролози", но, според него, не може да се прогнозира.  Светият синод избра тримата митрополити - кандидати за патриарх на Българската православна църква и..

публикувано на 21.06.24 в 18:23