Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Константин Павлов: Общият устройствен план заложи много бомби в кварталите

Кметът на „Лозенец“ недоумява защо бюджетът за отчуждаване е намален

Константин Павлов
Снимка: Силвия Великова, БНР

Поредният казус със заявено желание за строеж и недоволство на местните жители набира скорост в столичния район „Лозенец“. Става дума за терен, който се състои от частен и общински терен и е разположен между три улици.

„Получава се пространство като „Малките 5 кьошета“, с тази разлика, че теренът е много стръмен“, описа мястото пред БНР Йоана Димитрова, жител на квартала.

„Това е един тесен, вдаден в кръстовището ъгъл.“

Теренът през 90-те години е бил реституиран и вече 25 години вървят дела – собствениците на частната отсечка от терена се опитват да я застроят, обясни Йоана Димитрова.

Живеещите в квартала наоколо смятат, че разумното решение е или частният терен или да бъде отчужден, или да бъде заменен, поясни Димитрова.

„Който отиде и погледне това тясно триъгълниче, подпорните стени, тесните улици и види проектите, в които пише сграда до 26 метра височина, ще бъде побита като морски фар, си дава сметка, че мястото е абсурдно.“

„Лозенец“ е сред най-гъсто застроените столични квартали    Снимка: БГНЕС

„Това е един от дългите и тежки проблеми в „Лозенец“. Общият устройствен план, приет преди повече от 10 години, заложи множество такива бомби по кварталите“, посочи в предаването „Преди всички“ кметът на столичния район „Лозенец“ Константин Павлов преди общественото обсъждане на казуса днес.

Когато изкристализира категорично мнение на обществеността, може да се водят по-нататъшни разговори със столичния кмет и с Общинския съвет, смята Павлов.

Да вземат като аргумент резултатите от общественото обсъждане, така че наистина да се следва общественият интерес.“

Йоана Димитрова разказа още, че на това място допреди няколко години е имало два големи кестена, за чието отстраняване също има преписка.

Изведнъж, в рамките на две години тези дървета изсъхнаха и бяха отстранени. Сега се води преписка за умишлено умъртвени дървета. Ние, живеещите, видяхме как ги пробиха, наляха някаква течност в тях. Май месец 2018-а по това време видяхме как дърветата не се разлистиха и останаха да висят като трупове в пространството.“

Сградата „Златен век“   Снимка: БГНЕС

Относно сградата „Златен век“ в „Лозенец“ районният кмет заяви, че няма притеснения за изхода, ако се стигне до съда в Страсбург, както предупредиха инвеститорите.

Много горещи страсти кипяха около тази сграда. Аз смятам, че е добро решение да се отиде на друга инстанция“, коментира Константин Павлов.

Преди дни съдът определи заповедта на ДНСК за спирането на строежа като невалидна, но в същото решение е посочено, че въпросите за законността и за спирането на строежа са отделни въпроси, поясни той. Разрешението за строеж на сградата е изтекло още през 2017 година и е необходимо да се вземе от компетентните органи за премахване на незаконното строителство, заяви още Павлов и уточни, че не призовава „за революция и насилствени действия“, а иска въпросът да се реши по законов път.

Снимка: БГНЕС

По темата с недостига на места в детските градини Константин Павлов изтъкна, че детската градина, за която вчера кметът на София Йорданка Фандъкова сигнализира, че се бави дейността по изграждането й, е трябвало да бъде финализирана още през 2018 година.

„През 2019 г., когато вървеше предизборната кампания, бях останал с впечатлението, че тя е почти готова и може би ще стане преди изборите…“

През есента детската градина ще може да посрещне 150 деца, увери кметът на „Лозенец“. Това е една четвърт от децата в района, които се нуждаят от детска градина.

Бюджетът за отчуждаване в рамките на Столичната община е намален двойно, алармира Павлов, който недоумява защо това се прави, „при положение, че новите квартали на София изпитват невероятно остра нужда от улици, зелени площи, учебни детски заведения“.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Националното изложение на художествените занаяти и приложните изкуства в троянското село Орешак

Празниците на народните обичаи в Орешак започват на Цветница

И тази година екипът на Националното изложение на художествените занаяти и приложните изкуства в троянското село Орешак е подготвило за посетителите си поредица от събития, които са посветени на традиционните български занаяти, на утвърдените майстори, на празниците и народните обичаи. Ще бъдат показани и постоянните изложби на предмети, които се..

публикувано на 29.01.23 в 08:35
Кирил Костадинов, директор на БНР Бургас

Кирил Костадинов: Всички в БНР - Бургас работят с изключителна мотивация и удоволствие

"Не очаквах наградата, буквално в последния момент ми казаха да седна на първия ред и вълнението ми беше огромно, когато разбрах, че сме отличени , това вероятно ми и пролича!", каза за "Нощен Хоризонт" Кирил Костадинов, директор на обществената медия в Бургас , веднага след получаване на наградата. Екипът на БНР-Бургас беше отличен на..

публикувано на 28.01.23 в 14:39
доц. Александър Сивилов

"След края на историята" с Александър Сивилов: Забравеният Сталинград

Преди 80 години, на 2 февруари 1943 г., завършва Сталинградската битка. Това е едно от най-кръвопролитните сражения в историята на човечеството. В същото време то обръща хода на войната и довежда до победата на СССР и Западните съюзници в нея. Въпреки че за сблъсъка е писано и говорено много, повечето хора не знаят, че то е планирано от..

публикувано на 28.01.23 в 13:53
Калина Андролова

"По ръба" с Калина Андролова: Натиск за инструмента „Кьовеши“ в България

Спомняте ли си една резолюция на ЕП, която наши евродепутати щедро гласуваха, и която с много ситни букви съдържаше натиск-препоръка да признаем македонско малцинство в България. Ставаше дума, че българската държава нарушава правата на ОМО Илинден-Пирин да осъществява политическа дейност в България. Напътствието беше поставено под чертата, за..

публикувано на 28.01.23 в 13:45

Коментар на Петър Волгин: Нексо-политика и безгръбначие

От няколко дни столичният умнокрасивитет е изпаднал в състояние на трескава възбуда. Причината за това е, че политическите представители на тази социална група – формациите ПП и ДБ – заявиха желание за съвместно явяване на изборите. Ако това намерение бъде осъществено и на практика, едно изключително тежко бреме ще падне от плещите на..

публикувано на 28.01.23 в 12:23
Мариан Карагьозов

Мариян Карагьозов: Турция има нараснало самочувствие за геополитическата си тежест

"Турция вече има нараснало самочувствие, по-различно разбиране за геополитическата си тежест ." Това каза в интервю за БНР журналистът Мариян Карагьозов. Турция: Нито Москва, нито Киев имат надмощие, за да спечелят войната Борбата срещу ислямофобията е една от важните задачи на турската дипломация, част от усилията на Турция да се..

публикувано на 28.01.23 в 11:04

Алекзандър Кларксън: Европа няма стратегия за Русия

Разбирателството между Франция и Германия винаги се е смятало за най-съществено за напредъка на европейската интеграция. Близките им отношения, които се развиват в края на 50-те години, бяха определени като "френско-германския мотор" на Европа. От работата на този "мотор" е зависело оцеляването на Европейската общност и съюз в множество..

публикувано на 28.01.23 в 10:25