Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Участниците се скараха за "Златен век" в ефир

Споровете за небостъргача в "Лозенец" продължават и след решението на съда

Единствено ДНСК трябва да прецени има или няма разрешение за строеж, смятат експерти

Небостъргачът "Златен век" в "Лозенец"
Снимка: Златина Йовкова

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова вчера разпореди на Дирекцията Национален строителен контрол (ДНСК) по-задълбочена проверка на случая със строежа на сградата "Златен век" в столичния квартал Лозенец. Това става след като на 14 май Върховния административен съд окончателно реши строежът на небостъргача "Златен век" в столичния квартал "Лозенец" да продължи.

С решението на съда беше отменена заповедта на шефа на строителния надзор, с която изграждането на сградата беше спряно през април 2019 г. Това се случи след протести на жители на квартала заради височината и местоположението на сградата. От фирмата-строител "Артекс" също потвърдиха, че продължават строежа.

Адвокат Милена Гайдарска и архитект Пламен Мирянов

„Ние сме спокойни, защото съдът се произнесе, а заповедта за спиране беше окончателно отменена. Строежът е законен и съдът също постанови, че разрешението за строеж е валидно до най-малко 19 ноември 2022 година“, каза пред БНР архитект Пламен Мирянов.

„Също така може да се каже, че за тези две години, в които ние сме стояли в съда, те може да се приспаднат за напред предвид, че ние сме спечели делото. Така е според нас и срокът да стане до 2024 година“, допълни Мирянов в предаването „Хоризонт до обед“.

Съдът в мотивите си стига до точно заключение за валидността на разрешението за строеж“, коментира пред БНР адвокат Милена Гайдарска, представител на инвеститора.

„За нас е категорично ясно, че решение на съда относно срока да разрешението за строеж на сградата „Златен век“ няма“, категорично заяви в ефира на БНР Войслав Тодоров от Инициативния комитет „Лозенец“.

„Имаше становище на първа инстанция. ВАС беше съвсем категоричен, че на първа инстанция неправомерно съдът е изразявал отношение за срока за разрешението за строеж. Говорят се някакви дати, но ВАС в окончателното си решение съвсем категорично казва, че коментирането на срока е извън обхвата на делото и съдът погрешно прави тълкуване докога е срокът за разрешението за стореж. Такова становище трябва да се даде от ДНСК и се надяваме това най-сетне да стане“, посочи още Тодоров.

БГНЕС

„ВАС действително казва, че срокът на разрешителното не е предмет на делото, но не е вярно това, което казвате, че са оспорени изводите на първоинстанционния съд“, заяви адвокат Гайдарска.

Този парцел е бил замислен за високо строителство, твърди архитект Пламен Мирянов. Според него е несъстоятелно да се организират протести на жителите на столичния квартал „Лозенец“.

Не може да има ново оспорване на решението на съда – това е окончателно решение“, уточни в предаването „Хоризонт до обед“ юристът Борис Милчев.

„Това дали има действащо разрешение за строеж е извън предмета на работата на съда. Това и не обвързва ДНСК дали да прави по-детайлна проверка на казуса, тя, напротив, трябва отново да обследва проблема, иначе спекулациите за разрешителното за строеж ще останат, това го казах вчера и в МРРБ", изтъкна Милчев. По думите му ДНСК единствено трябва да прецени има или няма разрешение за строеж.

От инициативен комитет "Лозенец" обаче посочиха, че след като новият началник на ДНСК е архитект Влади Калинов, това не им вдъхва особено доверие в разрешване на казуса в полза на протестиращите граждани.

По-рано днес в ефира на БНР кметът на район "Лозенец" Константин Павлов заяви, че разрешението за строеж на сградата е изтекло още през 2017 година и е необходимо да се вземе от компетентните органи решение за премахване на незаконното строителство.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Росен Белишки: Мит е, че през летните месеци има бум на домови кражби

1679 са извършените домови кражби на територията на цялата страна за първите 6 месеца на тази година . Това обяви пред БНР Росен Белишки от Главна дирекция "Национална полиция".  За сравнение той посочи, че за същия период на миналата година те са били 2018. " Имаме намаление на регистрираните престъпления с 16% , което е около 340 случая..

публикувано на 25.07.24 в 15:28

ГИТ: Нямаме правомощия да извършваме проверки на територия на друга държава

Нямаме правомощия да извършваме проверки на територия на друга държава , заяви пред БНР Димитър Маджаров от Дирекция "Трудова мобилност" в Главната инспекция по труда. "В случай, че българите сключат договор директно с работодател в чуждата държава, правомощията на Инспекцията по труда са ограничени единствено до подаване на сигнали до..

публикувано на 25.07.24 в 14:57
Илия Проданов, председател на НАЗ

Илия Проданов: Години наред държавата насочва към Гърция и Турция повече вода от договореното

Въпреки сериозните проблеми, които българското земеделие има с липсата на напояване, години наред държавата насочва към южните ни съседки Гърция и Турция повече вода, отколкото е договорено в междудържавните спогодби, защото страната ни не може да използва наличната вода в реките и язовирите. Това каза пред БНР председателят на Асоциацията..

публикувано на 24.07.24 в 10:46

Иван-Александър Кютев: Село Воден е шедьовър на абсолютното безхаберие на много институции

Пожарът беше овладян благодарение на младите воденци, на земеделските производители, на доброволците . Това заяви пред БНР фотографът Иван-Александър Кютев - жител на село Воден и създател на групата "Остави се да бъдеш Воден", която набира средства за пострадалите. Той започна разказа си преди 3 дни във Фейсбук така: "През 2020 г. бях..

публикувано на 24.07.24 в 10:16

Атанас Кръстанов: Без държавна агенция няма да можем да се справим с нито едно природно бедствие

Пресилено е да се каже, че е провал начинът, по който държавата се справи с пожарите на някои места, но действително не можаха да се справят както трябва .  Това е мнението на Атанас Кръстанов - специалист по природни и индустриални бедствия. Всяка година се повтарят абсолютно едни и същи неща , подчерта той пред БНР и заяви категорично, че..

публикувано на 23.07.24 в 14:18
Стопкадър /

Димитър Стоянов: Кабинетът "Главчев" оказва много сериозна подкрепа на Пеевски, може би заради компромати

"Няма как да не се съглася, че политическата система в този ѝ вид е в много тежка криза. Явно се вижда как кабинетът на Главчев оказва много сериозна подкрепа на Делян Пеевски през министрите, които очевидно са негови в този кабинет и които Главчев отказва да смени. Можем да подозираме, че тази подкрепа се гради върху компромати, които Пеевски има..

публикувано на 22.07.24 в 14:30

Д-р Кремена Пармакова: При пътуване в чужбина е препоръчителна имунизацията срещу хепатит А и Б

При пътуване в чужбина е препоръчителна имунизацията срещу хепатит А и Б, независимо на кой континент се намира избраната дестинация. Това обясни в интервю за БНР д-р Кремена Пармакова, началник на отдел "Надзор на заразните болести" в здравното министерство. Комбинираната ваксина срещу двата вируса се открива най-трудно в аптеките у нас , показа..

публикувано на 22.07.24 в 09:38